Alarmantna situacija na jugu Srbije: Albanci TAJNO otkupili 12.000 stanova u Nišu

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Feb.2018, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarmantna situacija na jugu Srbije: Albanci TAJNO otkupili 12.000 stanova u Nišu

Nekretnine kupuju preko posrednika

Albanci sa Kosova preko Srba posrednika tajno su u Nišu kupili čak 12.000 stanova u poslednjih nekoliko godina, tvrdi bivši šef Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović.

Pročitajte i:

Prema njegovim rečima, postoje skriveni i veoma dobro uhodani mehanizmi pomoću kojih Albanci postaju vlasnici srpskih kuća i stanova na jugu zemlje. Stanojevićeve >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << reči potvrđuje načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotiroski koja kaže da taj problem postaje sve izraženiji i da nismo ni svesni kakva nam opasnost preti. Prema Stojanovićevim tvrdnjama, Albanci do stanova u Nišu i drugim gradovima na jugu Srbije, dolaze indirektno i na veoma perfidan način.

- Postoje ozbiljni podaci da je čak 12.000 stanova u Nišu u vlasništvu kosovskih Albanaca. Oni do tih nekretnina dolaze tajno, preko posrednika, uhodanim mehanizmima. Srbin posrednik ne prodaje stan direktno Albancu, već sklopi sa njim fiktivni ugovor o pozajmici. Vraćanje novca koji je uzeo od Albanca garantuje hipotekom na svu imovinu. Pošto novac koji uzme nikada ne bude vraćen, aktivira se hipoteka i Albanac automatski postane vlasnik stana. Neretko su u ovu priču uključeni srpski i albanski advokati – objasnio je Stojanović.

Sotiroski kaže da je problem mnogo veći i ozbiljniji nego što možemo da zamislimo:

- Albanci su u Nišu kupili veliki broj stanova od Srba uhodanim mehanizmima, tako što se zloupotrebljava ugovor o zajmu u kome je zalog stan ili kuća. Na taj način, tajno i zaobilaznim putem, postaju vlasnici nekretnina u srcu Srbije. Oni te stanove plaćaju po višestruko većim cenama u odnosu na tržišne pa su mnogo poželjniji kupci u odnosu na druge.

Načelnica Nišavskog okruga kaže da nismo svesni realne opasnosti koja nam preti zbog ovoga.

- Albanci na ovaj način ne samo što kupuju kuće i stanove u srpskim gradovima, već stiču i mogućnost da prijave prebivalište u njima i da se upišu u birački spisak. I nije ovde reč samo o Nišu, jer su Albancima veoma interesantne i nekretnine u Prokuplju, Kuršumliji, Vranju i Leskovcu – napominje Sotiroski i dodaje da je o ovom problemu obavestila državne organe i predstavnike lokalnih samouprava.

Sotiroski kaže da je upozorenje iznela na nedavnom okruglom stolu o KiM na kome su prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar lokalne samouprave Branko Ružić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da Albanci već godinama imaju pretenzije na jug Srbije, ali da ne postoji zakonski okvir koji bi im uskratio pravo da kupuju stanove.

Da se Albanci ne šale, svedoči i primer opštine Medveđa, gde živi 7.000 stanovnika, a na izborima glasa čak 11.000 ljudi.

- Više od 4.000 građana je fiktivno prijavljeno da stanuje u ovom mestu i to su sve Albanci sa Kosova – kaže Stojanović i dodaje da Albanci jedva čekaju izgradnju auto-puta Niš-Priština kako bi pokupovali nekretnine duž njega.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.