Koliko je važno imati ušteđevinu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je važno imati ušteđevinu?

Nedelja štednje svake godine obeležava se tokom prve nedelje novembra i to je prilika za podsećanje koliko je važno imati ušteđevinu i zbog čega uopšte vredi štedeti. Na koji način banke nastoje da podignu svest građana o značaju štednje, da li smo lideri u regionu po štednji, a šta na to sve kažu građani, da li štede?

Trend štednje u dinarima i devizama raste, ističu u srpskim bankama. U kojoj meri i zbog čega odlažemo da potrošimo ono što smo zaradili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitali smo građane, koji praktikuju štednju na različite načine, uglavnom dinare za “crne”dane.

Dinarska štednja je prošle godine povećana za 10,9 mlrd. dinara (oko 22%), dok je u ovoj neto priliv od preko 13 mlrd. dinara i nadmašio je celokupan prošlogodišnji rast, navode u Narodnoj banci Srbije za RTV i dodaju da je posebno impresivan podatak da je u proteklih godinu dana štednja u domaćoj valuti povećana za preko 30%. Razlog za to, Udruženje banaka Srbije sagledava u postignutoj makroekonomskoj stabilnosti i povećanju poverenja građana u domaću valutu.

“Ako se uporedimo sa drugim zemljama u okruženju, evo nekoliko primera, u Albaniji je prosečan rast štednje dva posto, u BiH nešto oko osam procenata, u Hrvatskoj iz godine u godinu negde oko pet odsto, u Rumuniji oko devet odsto, a u Srbiji između 10 i 11 odsto. Tako da je Srbija lider u štednji u ovom delu Evrope", rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženje Banaka Srbije.

U prethodnim godinama u našoj zemlji nedelja štednje je obeležavana povećanjem kamatnih stopa na položene dinarske i devizne depozite, uvođenjem nekonvencionalnih načina štednje i sličnim promotivnim akcijama. Narodna banka Srbije je u ranijim godinama čak i oslobađala poslovne banke obavezne rezerve što je bankama omogućilo da svoje kamatne stope podignu na znatno viši nivo od uobičajenog.

Za društvo u celini štednja predstavlja izvor za dalji privredni rast razvoj jer se tako prikupljena sredstva posredstvom banaka plasiraju putem kredita koji su u funkciji povećanja društvenog bruto proizvoda, povećanja izvoza, povećanja zaposlenosti i ukupnog životnog standarda. Štednja u stvari predstavlja slobodna novčana sredstva uložena kod određene banke u ugovorenom vremenskom periodu za koji se korisniku isplaćuje ugovorena kamata.”

U Udruženju banaka Srbije ističu da kultura štednje nije isključivo posledica nivoa ličnih primanja, te da redovno izdvajanje i manjih novčanih iznosa, može pojedincu mnogo da znači u određenom trenutku, za nepredviđene izdatke ili izbegavanje zaduživanja, zato štedite koliko možete.
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.