Kamate u Nedelji štednje znatno manje nego što su bile prethodnih godina

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamate u Nedelji štednje znatno manje nego što su bile prethodnih godina

Kamate koje su banke ponudile na početku Nedelje štednje ove godine su manje nego prošle. Ekonomisti to objašnjavaju krizom zbog koje banke ne mogu da zarade kao pre, s obzirom na to da je „dobrih" dužnika, kojima mogu da plasiraju kredite, sve manje. Tokom ovogodišnje Nedelje štednje kamate na štednju u evrima kreću se od 3,58 do sedam odsto, ukoliko se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << novac oroči na godinu dana. Prošle godine, međutim, iznosi su išli i do 11 odsto.Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da su se banke odlučile na oprez zbog sve većeg broja kreditnih dužnika koji kasne sa otplatom rata.
- U Srbiji je u poslednje vreme veća rizičnost ulaganja i bankama je automatski potrebna veća zarada. Pretpostavljam da je bilo pitanje da li povećati kamate na kredite za privrednike ili smanjiti kamate na štednju. Primetno je da su kamate na štednju manje nego prethodnih godina - ističe Madžar.
Zanimljivo je da pojedine banke daju veće kamate na štednju oročenu na šest meseci, nego na godinu dana, što ranije nije bio slučaj.
- Zbog nestabilnog kursa banke ne mogu da znaju kakva će situacija biti na duži period, pa su zato i kamate za duže vremenske periode manje nego na kraće, umesto da je obrnuto - objašnjava ekonomista Goran Nikolić.
Ukupna štednja u Srbiji je oko 6,7 milijardi evra u bankama, od čega je čak oko 6,3 milijardi evra štednje u devizama. Prema procenama stručnjaka, oko tri milijarde evra nalazi se „u slamaricama" građana.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.