Nedelja štednje
Nedelja štednje

Nedelja štednje se obeležava u svetu svake godine akcija je stigla i do Srbije. Nedelja štednje počinje 31. oktobra i traje u prvoj nedelji novembra, uvek budi interesovanje štediša.
Često se zbog imidža poslovnih banaka ali i konkurencije nedelja štednje pretvori u mesec štednje. Banke krenu u roku sa promotivnim akcijama od početka oktobra a vrhunac atraktivnih ponuda desi se na prelazu iz desetog u jedanaesti mesec.
Pre osamdeset i pet godina 31. oktobra na skupu bankara iz oko 25 zemalja sveta u Milanu osnovan je Međunarodni institut za štednju. Istovremeno je ustanovljen Svetski dan štednje koji od tada na razne načine obeležavaju banke i finansijske institucije.

Ovaj dan je označen kao Dan štednje i predstavlja prekretnicu u ponašanju finansijskih institucija koje od tada pojačavaju propagandu štednje građana kroz različite medije i servise, i uvode različite bonuse, poklone i nagrade građanima koji im povere svoju štednju. U prethodnim godinama u našoj zemlji dan štednje je obeležavan povećanjem kamatnih stopa na položene dinarske i devizne depozite, uvođenjem nekonvencionalnih načina štednje i sličnim promotivnim akcijama. Narodna banka Srbije je u proteklih nekoliko godina oslobađala poslovne banke obavezne rezerve, što je omogućilo da svoje kamatne stope podignu na viši nivo. U prethodnim godinama ukupna devizna štednja građana u poslovnim bankama u Srbiji je obeležila konstantan rast.

Izuzetak je 2008. godina kada je krajem godine zavladala kriza poverenja u kojoj je povučeno milijardu evra devizne štednje. Iako su uočljivi trendovi rasta devizne štednje i dalje se procenjuje da se još oko 3 milijarde evra štednje građana nalazi u slamaricama. Tokom nekoliko poslednjih godina u Nedelji štednje je u poslovnim bankama u Srbiji oročeno preko milijardu evra. Nedelja štednje koja traje u prvoj sedmici novembra, u bankarskom sistemu Srbije bila je zapamćena i po velikom rastu prikupljenih depozita u ovoj godini, od oko 800 miliona evra u odnosu na prethodnu godinu. Prema objavljenoj analizi Narodne banke Srbije u godinama je bilo isplativije štedeti u dinarima, nego u evrima.

Štediše su dočekale Nedelju štednje prošle godine sa 20 odsto manje kamata na dinare i 30 odsto manje kamata na evre u odnosu na prošlu godinu. I pored niskih kamata štednja iz godine u godinu beleži konstantan rast. U prvih devet meseci ove godine devizna štednja uvećana je za oko 64,9 miliona evra a dinarska za 4 milijarde dinara prema saopštenju Narodne banke Srbije. Od početka godine nepoverenje štediša u dinar slabi, što potvrđuje podatak da je dinarska štednja porasla za 10,5 odsto od početka godine. Iako je kamata na dinarsku štednju sedam puta veća ipak štedimo u evrima.

U proteklih pet godina kamata na štednju je drastično pala. Zaključano sa 2010. godinom Nedelja štednje je za štediše imala smisla jer su se za njihovu naklonost borile banke sa visokim kamatnim stopama i zanimljiv je slučaj da se 2010. godine kamatna stopa menjala svakodnevno, a negde i više puta u danu sve u borbi za štediše.

Na iznos od 100,000 dinara oročene štednje u dinarima pre pet godina moglo se dobiti 16,000 dinara kamate, dok je danas dobit do 7,000 dinara. Slična je situacija danas sa oročenom štednjom u evrima gde je kamata sa 7 odsto koliko je iznosila 2010. godine pala na 1.5 odsto 2015. godine pa je i dobit sa 70 evra pala na 15 evra godišnje. I pored niskih kamatnih stopa štediše imaju više poverenja u evro, pa je i procenat ove štednje u ukupnoj štednji najzastupljeniji i iznosi 91.5% dok se 3.9% ukupne štednje nalazi u domaćoj valuti.

Banke neće povećavati kamate na štedne depozite ove godine a jedino oružje pomoću kojeg će pokušati da zadrže stare i privuku nove klijente je uvođenje novih tipova štednje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Vikend horoskop za 27. i 28. januar: Direktno kretanje Urana donosi olakšanje

Vikend horoskop za 27. i 28. januar nam donosi direktno kretanje Urana u subotu koji menja smer nakon 5 meseci i donosi olakšanje skoro svim znakovima. Trigon Venere i Jupitera u nedelju će stvarati nove šanse za ljubav i harmoniju u vezi. Ovan Nakon pet meseci štednje ili bar pokušaja da smanjite potrošnju, stvari će postati lakše nakon subote. Uranova promena kretanja će stabilizovati vaše finansije i imovinsko stanje. Ipak, horoskop poručuje da su moguće nezgodne situacije na poslu...

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Jan.2024, 22:31

Detaljnije >>

Kuba i inflacija: Februar donosi nova poskupljenja benzina i veći porez kompanijama

Kubanci se pripremaju za novi talas inflacije nakon što je vlada prošle nedelje predstavila detalje plana štednje....

Izvor: Blic, 27.Jan.2024

Detaljnije >>

Vikend horoskop za 27. i 28. januar: Direktno kretanje Urana donosi olakšanje

Vikend horoskop za 27. i 28. januar: Direktno kretanje Urana donosi olakšanje

Vikend horoskop za 27. i 28. januar nam donosi direktno kretanje Urana u subotu koji menja smer nakon 5 meseci i donosi olakšanje skoro svim znakovima. Trigon Venere i Jupitera u nedelju će stvarati nove šanse za ljubav i harmoniju u vezi. Vikend horoskop za 27. i 28. januar Ovan Nakon pet meseci štednje ili bar pokušaja da smanjite potrošnju, stvari će postati lakše nakon subote. Uranova promena kretanja će stabilizovati vaše finansije i imovinsko stanje. Ipak, horoskop poručuje da su...

Izvor: Lepota i zdravlje, 26.Jan.2024, 23:02

Detaljnije >>

Stiže im crni februar: Benzin poskupljuje 500%

Stiže im crni februar: Benzin poskupljuje 500%

Kubanci se pripremaju za novi talas inflacije nakon što je vlada prošle nedelje predstavila detalje plana štednje.. Ekonomisti ocenjuju da će ovaj plan stednje dotaći skoro sve aspekte već posrnule ekonomije. Mere koje uključuju povećanje cena i poreza i smanjenje subvencija usporiće povećanje prognoze budžetskog deficita i postaviti teren za rast, rekao ke premijer Manuel Marero, prenosi Reuters. Vlada je najavila da će benzin poskupeti skoro pet...

Izvor: B92, 24.Jan.2024, 16:00

Detaljnije >>

Planiraju još veći haos?

Planiraju još veći haos?

Nemački poljoprivrednici 15. januara u glavnom gradu planiraju veliki miting za kraj nedelje protesta protiv vladinih mera štednje.. Vozači koji će u ponedeljak krenuti put Berlina treba da računaju na smetnje u saobraćaju, jer ka istom odredištu traktore i druge poljoprivredne mašine voziće hiljade seljaka, upozorila je policija. Policija spora poljoprivredna vozila na putevima ka Berlinu očekuje od nedelje popodne do ponedeljka ujutro. Procenjuje...

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 21:59

Detaljnije >>

Argentina i politika: Novi predsednik Havijer Milei poručio naciji da se spremi za „ekonomsku šok terapiju“

Reuters Novi argentinski predsednik Havijer Milei poručio je da će primeniti „šok ekonomske reforme“ u prvom govoru nakon što je zvanično preuzeo dužnost. U inaguracionom govoru u nedelju...

Izvor: Danas, 11.Dec.2023, 08:42

Detaljnije >>

Sindikat automobilske industrije SAD-a podržao novi kolektivni ugovor

Sindikat automobilske industrije SAD-a podržao novi kolektivni ugovor

Radnici u automobilskim kompanijama Ford, General Motors i Stellantis su ratifikovali nove kolektivne ugovore koji donose značajna povećanja plata, saopštio je sindikat UAW. Time je okončan štrajk automobilskih radnika u kompanijama poznatim kao Detroitska velika trojka. Sporazum donosi povećanje plata od 25 posto, njihovo usklađivanje s inflacijom i pravo na štrajk u slučaju zatvaranja fabrika, prenosi francuska agencija AFP. Nove ugovore je podržalo 64 posto sindikalaca zaposlenih...

Izvor: AutoBlog, 22.Nov.2023, 01:03

Detaljnije >>