Izbor između dve politike štednje

Izvor: Deutsche Welle, 03.Okt.2015, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor između dve politike štednje

Portugalski političari neumorno su obilazili gradove – dve nedelje vašarske atmosfere se bliže kraju. Vladajuća koalicija i socijalisti su u tesnoj trci. Veruje se da izbori u nedelju neće imati apsolutnog pobednika.

Partijski podmladak nestrpljivo čeka na raskrsnici isprede Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Iz zvučnika već sat vremena trešti predziborna pop-himna „Sve nas je više – hej!“ Oni koji nemaju druga posla, stoje na ulici i čekaju premijera Pedra >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Pasosa Koelja. Radni je dan, jedanaest pre podne; u provincijskom gradiću Arkosu de Valdevezu nema previše ljudi na ulicama. Nešto nalik „masi“ se formiralo kada je lokalni menadžer predizborne kampanje poslao stranačku omladinu na glavni gradski trg da tamo maše zastavama. Premijer se, međutim, pojavio na drugom kraju ulice, pa je organizovano oduševljenje moralo da se premesti 500 metara dalje.

Dve nedelje vašara

Predizborna kampanja u Portugaliji značila je dve nedelje vašarske atmosfere na ulicama i u kafanama. Poljupci za decu i penzionerke u gužvi, ćaskanje sa prodavačicama ribe na tržnicama i večere – pune govorancije – sa partijskim drugovima i simpatizerima. Sve to uz veliku medijsku pompu. Političarima je stalo da ostave dobar utisak a ne da iznose programe.

Desnoliberalna vlada koju čine PSD, velika stranka okrenuta centru i CDS-PP, manja i odlučno desničarska partija, stalno ističe svoje uspehe, pre svega okončanje programa EU koji je zemlju navodno izvukao iz krize. Socijalisti stranke PS, koji su zapravo socijaldemokrate, tvrde, međutim, da kriza još nije prošla i da su troškovi sporne politike štednje teško pogodili građane – srednji sloj, na primer, živi lošije nego ranije.

Među građanima vlada sve samo ne oduševljenje. „Zarađujem manje od 700 evra mesečno; moram da dvaput okrenem svaki cent“, kaže jedan građanin u Arkosu de Valdevezu. „To se neće promeniti ni kada neko drugi dođe na vlast.“ Premijer Pasos Koeljo nije jedina pristalica dalje štednje. I njegov protivkandidat Antonio Kosta i njegova PS podržavaju kurs koji je nametnula EU. I oni žele da sačuvaju zajedničku valutu. Protiv politike štednje i evra su jedino manje levičarske stranke koje neće uticati na rezultate izbora.

Premijer Pasos Koeljo nije zaostajao u kampanji

Tako socijalista Antonio Kosta traži „povećanje kupovne moći za porodicu“. On tvrdi da je i pored prinudne štednje moguće smanjivanje poreza kako bi se povećale hronično male plate Portugalaca. Kosta je pre nekoliko dana posetio jednu gimnaziju i muzičku školu u industrijskom gradu Agedi i tamo za ručkom govorio o potrebi za smanjenjem budžetskog deficita. Posle zaustavljanja u Oliveiri de Azemeisu i Portu, za večerom u uporištu socijalista Vili do Konde, on je premijera Pasosa Koelja i njegovog zamenika iz stranke CDS-PP Paula Portasa nazvao šibicarima i lažovima. Oko hiljadu prisutnih mu je oduševljeno tapšalo i mahalo zastavama PS. Posle toga se jeo bakalar.

Socijalisti spremni na manjinsku vladu

Svaka zemlja ima svoje probleme za koje treba da nađe rešenje, rekao je Kosta novinarima. On je dodao da će Portugalija ispuniti obaveze kojih se prihvatila. Ali i da evro mora zadovoljiti i potrebe ekonomski slabijih zemalja kao što su Portugalija i Španija. „Ne može postojati jedinstveno rešenje za probleme različitih zemalja“, rekao je. Ukoliko PS na izborima prođe kao najjača stranka, ali ne dobije apsolutnu većinu, Kosta namerava da formira manjinsku vladu: „U parlamentu ćemo tražiti većinu koja će omogućiti sprovođenje programa naše vlade.“

Pred istim problemom bi mogao da se nađe i aktuelni premijer Pasos Koeljo. Prema rezultatima anketa koji su u Portugaliji često nepouzdani kao i u Grčkoj, vladina koalicija i PS su vrlo izjednačeni. Moguće je da nijedna od strana u budućem parlamentu neće osvojiti apsolutnu većinu. Tada bi kucnuo čas levičarskih stranaka, jer glavni akteri su još na početku predizborne kampanje isključili mogućnost formiranja velike koalicije. S druge strane, levičari su već stavili do znanja kakve ustupke bi tražili u tom slučaju; socijalisti ne bi pristali na njih.

Isto tako bi moglo da se desi da novi šef bude stari šef: „Osećam da je poverenje iz dana u dan veće“, rekao je Pasos Koeljo u govoru održanom u živopisnom gradiću Ponteu de Limi u regionu Minjo. Pasos Koeljo, koga su istraživači javnog mnjenja još pre nekoliko nedelja proglasili politički mrtvim, stalno naglašava da je, za razliku od Grčke, Portugalija sa njegovom vladom zabeležila uspeh.

PošaljiteFejsbukTvitergugl+WhatsappTumblrNewsvineDigg

Trajni link http://dw.com/p/1FxUr
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje,   Izbori

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.