Veću glupost nisam video

Izvor: Danas, 11.Dec.2014, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veću glupost nisam video

Beograd - Nebojša Čović, u opširnom obraćanju medijima, istakao je da je odluka nezavisnog sudije Evrolige da Crvenu zvezdu kazni sa 50.00 evra i jednom utakmicom igranja na domaćem terenu bez prisustva publike, zbog incidenata sa tragičnim ishodom i ubistva Marka Ivkovića pre meča Galatasaraj - Crvena zvezda u 6. kolu skandalozna i da će se klub sigurno žaliti na takvu presudu.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Odluka se nalazi na stranici Evrolige, ali je nju doneo nezavisni švajcarski sudija. Nije mi jasno kako je on nezavisan kada se zna ko ga plaća. Moram reći da veću glupost u životu nisam video. Naveo bih samo neke od poslednjih primera kojima bih potkrepio svoje mišljenje. Na fudbalskom meču Partizan-Bešiktaš najavljeno je 700, a došlo je 1.400 navijača iz Turske. Njih 1.200 ušlo je na stadion, a ostalih 200 zadržano je u policiji zbog divljanja po gradu. Niko iz Bešiktaša ili Tuluza kada je ubijen Bris Taton na utakmici Partizan - Tuluz, nije odgovarao zbog događaja u Beogradu. Mi ćemo ispoštovati deo odluke vezan za igranje jedne utakmice bez prisustva publike i to će biti protiv Laboral kuće u Pioniru sledećeg petka, međutim sigurno ćemo uputiti žalbu na presudu čije je obrazloženje veoma kratko. Čuo sam se i sa Žordijem Bartomeuom, direktorom Evrolige, koji mi je rekao da je sudija nezavisan i da se sa njime nije čuo četiri godine. Podsetio bih da smo mi suvlasnici lige i da znamo pravila. Sudija je odluku doneo spontano na bazi ličnih osećanja da je nemoguće da mi nismo znali da 200 naših navijača dolazi u Istanbul na meč sa Galatasarajem. Analizu je postavio na bazi jedne strane, naravno turske. Kakav je to sudija koji je našu argumentaciju upućenu sudu sa potpisima predstavnika kluba, prosledio turskoj strani ( a to po profesionalnoj dužnosti ne bi smeo da uradi), a to znam jer smo mi uspeli da dođemo do dokumentacije Galatasaraja, koju nije potpisao njihov predsednik, jer ga je verovatno bilo sramota, već neki advokati. Ponoviću, mi nismo imali veze sa organizacijom naših navijača i njihovim putem u Istanbul, kao što nemamo veze ni sa organizacijom odlaska u Atinu i to hoću da podvučem. Ovo govorim zbog mogućih incidenata navijača Zvezde sa pristalicama Panatinaikosa i PAOK. Zato molim sve nadležne da preduzmu sve mere da organizacija duela u Atini protekne u najboljem redu - rezigniran je predsednik Crvene zvezde.

Čović je do tančina opisao put oko 190 navijača crveno-belih smeštenih u tri autobusa i jedan auto, u kome je bio Marko Ivković, od Beograda do Istanbula, iz kojeg se jasno vidi da je turska policija napravila neshvatljiv broj propusta.

- Kao i bugarska i turska policija bila je obaveštena o dolasku naših navijača. Bugari su to ozbiljno shvatili i maksimalno profesionalno sproveli navijače do turske granice. Nisu valjda Turci pomislili na granici da je reč o grupi turista koja je krenula u Antaliju. Jedina istina je da je naša strana obavestila tursku o dolasku navijača. Uspeli smo da dođemo do dokumenata Galatasaraja u kojima su oni obrazložili čitavu situaciju i moram reći da je sramotno da klub koji su 1905. godine osnovali Srbi toliko laže. Mi smo na dan meča pokušali da obezbedimo svih 200 karata. Hteli smo da platimo preko računa, nisu nam omogućili, zatim da svi sakupimo po pet evra, pa ni to nije bilo dozvoljeno, potom su nam tražili zvaničan dopis kluba, kada smo i to uradili stiglo je obaveštenje da karata nema, iako je oko četiri hiljade mesta ostalo prazno u hali. Od prvobitnih 70 karata koliko smo tražili, samo je njih 40 ušlo u halu i oni su pretrpeli strašnu torturu kada su navijači Galatasaraja ušli u halu. Ostalih trideset nije ušlo jer im je turska policija ispred hale iscepala karte - izneo je skandalozne podatke predsednik Zvezde.

Sami postupci policije navode na zaključak da su turski organi reda jedni od najodgovornijih za ubistvo Marka Ivkovića. Povrh svega, Čović je istakao da veruje u delotvornost žalbe i da ukoliko dođe do novih susreta Zvezde u Galatasaraja u drugoj fazi Evroliga ne bi smela da ih razdvoji u suprotne grupe, jer bi to bilo sklanjanje prema huliganima.

- Naši navijači su se po dolasku smestili u tri hotela. Nisu pravili nikakve incidente i izbegli su „ugovoreno“ okupljanje na „Sultan Ahmet“ trgu na dan meča u 16 časova, gde bi ih verovatno policija pretukla. Iako su turski organi reda znali da 200 naših navijača neće ući, oni su ih poveli prema hali. U jednom obližnjem parku raspodelili su ih u jedan pravougaonik, a onda su naišli na pristalice Galatasaraja koji su u tim trenucima verovatno jeli roštilj. Došlo je do provokacija, dobacivanja, bacanja nekih predmeta, ali ne i do fizičkog kontakta, sve dok neki policajac nije ispalio dimne bombe, a zatim i suzavac. Naši navijači su se razdvojili i tada je došlo do ubistva Marka Ivkovića, koji je ostao u manjoj grupi u neposrednoj blizini turskih navijača. Policija je u 20 časova pronašla njegovo beživotno telo, a u izveštaju bolnice piše da je u 19.40 u samoj bolnici konstatovana njegova smrt. Kako je to moguće, kao i petočasovni pokušaj reanimacije kako je pisano tih dana. Mnogo je laži i spinovanja medija posle bilo. Od onih da su se naši navijači međusobno potukli, pa da su Albanci ubili Marka, i onaj najopasniji deo po našu zemlju da su to učinili navijači Partizana prerušeni u Zvezdinu „uniformu“ - zaključio je Čović.

Zajednički novac od kazne porodici Ivković

- Ako Evroliga želi da pokaže razliku u odnosu na Turkiš erlajns Evroligu, onda neka celokupan iznos novčanog dela kazne za obe strane, ma koliki on bio posle naše žalbe, uplati porodici Marka Ivkovića. Znam da to nije satisfakcija i da jedina satisfakcija može biti istina i adekvatna kazna za ubicu ili ubice. Samo da ne bude kao u prethodnim slučajevima. Ivković je 10. žrtva navijača Galatasaraja. Kada su 2001. ubili dvojicu navijača iz inostranstva, osuđeni su na 15 godina zatvora, a izašli su posle dve - razočarano je konstatovao prvi čovek Zvezde.

Presmešne kazne za Atamana i Galatu

- Neka Ergin Ataman podeli novčanu kaznu od 6.000 evra sa tim nezavisnim sudijom, neka ga odvede na baklave. Velika je sramota da je Ataman trener Galatasaraja i selektor Turske. Apsolutno se slažem sa odlukama naše vlade da ubuduće taj čovek u širokom luku zaobilazi Srbiju. Galatasaraj bi najmanje dve godine morao da bude izbačen iz Evrolige i da potom u narednih par godina mečeve igra bez publike, naročito nakon što su njegovi navijači zviždali prilikom „minute ćutanja“ odmah na sledećem meču nakon ubistva Marka Ivkovića. Atamanovo izvinjenje bilo je licemerno, on je iskonstruisao događaj koji je čista laž, na osnovu kojeg je turska policija potpuno svesno napisala zvaničan izveštaj - ogorčen je Čović.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

VUČIĆ ZAPRETIO EVROLIGI: Zvezda će istupiti iz takmičenja

Izvor: HotSport.rs, 12.Dec.2014, 00:19

Specijalizovani košarkaški portal Sportando na svom Tviter nalogu je objavio da je predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić u telefonskom razgovoru sa predsednikom Evrolige Đordijem Bertomeuom bio je prilično iričit povodom kazne koju je ova organizacija izrekla Crvenoj zvezdi u vezi...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.