Dopuna prijave protiv Čovića, Ilića

Izvor: B92, 18.Jan.2012, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dopuna prijave protiv Čovića, Ilića

Beograd -- Srđa Popović, advokat majke i sestre Zorana Đinđića, dostavio je specijalnom tužiocu u Beogradu dopunu krivične prijave protiv Nebojše Čovića i Velimira Ilića.

U toj dopuni se analiziraju javne izjave Velimira Ilića i Nebojše Čovića u poslednjih mesec dana, tačnije od 15. decembra 2011. godine, nakon što je u medijima objavljena krivična prijava majke i sestre Zorana Đinđića i nakon što je specijalni tužilac dao izjavu da je prijava odmah uzeta u rad. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tužilac Miljko Radisavljević potvrdio je da je tužilaštvo za organizovani kriminal dobilo je dopunu krivične prijave. On je dodao da će dopuna prijave biti razmotrena i naglasio da tužilaštvo postupa i proverava navode po krivičnoj prijavi koju je Popović u ime majke i sestre pokojnog premijera Mile Đinđić i Gordane Filipović-Đinđić podneo 15. decembra 2011.

Advokat Popović u dopunjenoj prijva temeljno analizira izjave Velimira Ilića i Nebojše Čovića date u domaćim medijima, između ostalog i na B92.

Prema mišljenju Srđe Popovića, način na koji su to radili samo je pojačao sumnje prema njima, s obzirom na to da su kako smatra, u tim izjavama izrekli neobičnu količinu očiglednih neistina.

"U tim izjavama oni protivreče jedan drugom, protivreče samima sebi, ili daju izjave potpuno nelogične i suprotne nekim sudski utvrđenim činjenicama", navodi advokat Popović u autorskom tekstu "Ako govore istinu, mnogo lažu" na sajtu pescanik.net.

Srđa Popović je u tekstu na vebsajtu Peščanika, sredinom decembra prošle godine, objavio krivičnu prijavu u kojoj se navodi da su oba političara, Ilić i Čović, krivi za „neprijavljivanje priprema za izvršenje krivičnog dela napada na ustavni poredak".

Čoviću se stavlja na teret i da je „zajedno sa licima koja su već pravosnažno osuđena za ovo delo, izvršio krivično delo podstrekavanja na ubistvo predstavnika najviših državnih organa".

Navodi se da Ilić "nakon što je saznao da Ulemek priprema napad na ustavni poredak, vrbuje saučesnike i stvara udruženje za napad na ustavni poredak" i sa sadržinom pisma je upoznao Nebojšu Čovića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević tada je potvrdio da je prijava već uzeta u rad i da će po njoj odmah biti postupljeno.

Detalji dopunjene prijave

Advokat Srđa Popović u dopunjenoj krivičnoj prijavi analizira šta su sve osumnjičeni Čović i Ilić, do sada, izjavljivali o ključnim činjenicama odlučnim za postojanje krivičnog dela neprijavljivanja, to jest o tome: da li je Ilić Ulemekovo pismo pokazao Čoviću, da li mu ga je prepričao, šta je Čović na to rekao i da li su, i koga, obavestili o tom pismu.

U izjavama koje su Velimir Ilić i Nebojša Čović sredinom decembra dali za B92, TV Pink, Radio Slobodna Evropa i list "Kurir" odgovarajući na pitanje: "Da li je Ilić Ulemekovo pismo pokazao Čoviću?", Velimir Ilić je dvaput ponovio da je Nebojši Čoviću pokazao pismo nekoliko dana pošto ga je primio, iako takođe tvrdi da mu je MUP to pismo uzeo čim ga je dobio. Čović, naprotiv, dva puta tvrdi da to pismo nikada nije video.

Advokat Popović između ostalog navodi citate izjava dvojice političara:

Velimir Ilić je za "Kurir" 15. decembra prošle godine rekao: "Nemam nikakve veze s tim! MUP je uzeo to pismo čim sam ga dobio”.

Za Radio Slobodna Evropa je rekao: "I tačno je da je posle dan-dva Čović bio kod mene u poseti Čačku i da sam mu ja pokazao to pismo”.

U izjavi koju su prenele agencije Ilić je rekao: "da je tačno da je Čoviću pokazao pismo nekoliko dana nakon što ga je dobio, budući da je on dolazio u Čačak, i to javno pred policijom, obezbeđenjem i novinarima".

Nebojša Čović je istog dana govorio i za B92.

B92: "Dali ste protivrečne izjave u vezi s pismom koje je Ulemek uputio Velimiru Iliću. Prvo ste rekli da niste znali sadržinu tog pisma, a posle ste rekli da to pismo nije relevantno i zbog toga niste obavestili nadležne institucije. Je l se slažete da je to protivrečno?"

Čović: "Ne, to uopšte nije protvrečna izjava, ja to pismo nikada nisam video. Ja sam pročitao u ovim izjavama po medijima da je ono bilo upućeno na četiri adrese."

Da pismo nikada nije video rekao je gostujući i na televiziji Pink.

Srđa Popović navodi i da je Nebojša Čović u izjavama ranijih godina nekoliko puta poricao da je išta znao o sadržini spornog pisma, a tek nakon podnošenja prijave decembra 2011, dva puta priznaje da mu je Ilić ipak pismo prepričao.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.