Čović: Gradska kasa je prazna

Izvor: B92, 10.Dec.2013, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čović: Gradska kasa je prazna

Beograd -- Član Privremenog organa uprave Beograda Nebojša Čović kaže da će odluka o privremenom finansiranju grada biti doneta do kraja ove ili početkom iduće nedelje.

Gradska kasa je, prema Čovićevim rečima, prazna i za prva tri meseca sledeće godine za funkcionisanje grada nedostaje 10 milijardi dinara.

Čović je na konferenciji za novinare rekao da iako postoji problem daljeg funkcionisanja Grada da će se Privremeni organ potruditi da on normalno funkcioniše.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Beogradu su ostali gubici i nemojte se plašiti ako već sad kažemo da hoćemo da proverimo, i to nije nikakav kazneni istražni organ, kome su ostali dobici i to radimo dobronamerno", rekao je Čović.

Čović je naveo da po zakonu Privremeni organ ima obavezu da do kraja godine donese odluku o privremenom finansiranju, da sinhronizuje ceo sistem Beograda i gradskih opština i zato se radi na tome da finansiranje prva tri meseca bude što realnije.

On je kao primer naoveo da Beograd ima obaveze prema bankama za kredite koji su uzeti u prethodnim periodu i prema Fondu za razvoj koje ukupno za poslednja četiri meseca iznose oko 1,8 milijardi dinara.

"To su anuiteti koje moramo da platimo za prethodna četiri meseca a u januaru nas čeka još 1,5 milijardi dinara, koje treba da uđu u privremeno finansiranje a tome treba dodati i normalno funkcionisanje gradskih sistema kao što su gradski prevoz, Beogradske elektrane, Beogradput, Beogradski vodovod...", rekao je Čović.

"Naravno, opružićemo se koliko možemo", naglasio je on, dodajući da se Privremeni organ sigurno neće zaduživati i da će biti izvršeni zadaci koje je postavila Vlada.

"Nakon toga će biti izabrana nova Skupština i doći će ljudi koji će moći da nastave taj posao", rekao je on.

Čović je prokomenatarisao najavljeno povećanje poreza na imovinu koje će prema odluci, a na osnovu analize Privremenog organa, iznositi do 80 odsto.

Čović je objasnio da će se to povećanje odnositi od 80 odsto samo na "egzotične delove Beograda - Dedinje, Senjak".

On je rekao i da su kadrovske promene do kojih je juče došlo u Beogadu obavljene isključivo u skladu sa zakonom i da privremeni organ nije prekoračio ovlašćenja.

Gradski odbor DS Beograd: Uskraćeno 15 milijardi

Povodom tvrdnji Nebojše Čovića da će građanima nedostajati deset milijardi dinara za prva tri meseca u sledećoj godini, Demokratska stranka upozorava da će "Beograđanima biti uskraćeno 15 milijardi dinara jer je Vlada Srbije u maju donela zakone kojima omogućavaju da se Beogradu taj novac oduzme".

"Ove godine za samo šest meseci Beograd je ostao bez sedam milijardi dinara, a 2014. godine ostaće bez 15 milijardi na osnovu promene propisa koji utiču na prihode lokalnih samouprava", saopšteno je iz Gradskog odbora DS Beograd.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.