Zvaničnik NATO-a: Sa Srbijom smo susedi, radićemo na više od 200 aktivnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnik NATO-a: Sa Srbijom smo susedi, radićemo na više od 200 aktivnosti

Direktor NATO za politiku bezbednosti i prijateljstva Džems Meki izjavio je danas u Beogradu da Srbija i Alijasna neguju snažno prijateljstvo.

Srbija je partner kome NATO veruje i sa kojom će sprovesti više od 200 aktivnosti na osnovu nedavno zaključenog plana, rekao je zvaničnik NATO Džejms Meki i dodao da Srbija ima pravo da bira da li će sarađivati sa Moskvom ili Alijansom, te da to nije priča o konkurenciji između Rusije i NATO-a na Zapadnom Balkanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako neki pokušavaju da predstave.

"Srbija ima pravo da donese taj izbor, a NATO je veoma zainteresovan za saradnju sa Srbijom, pošto nam je ona dobar i pouzdan partner. Neki pokušavaju da pričaju o konkurenciji između NATO-a i Rusije na Zapadnom Balkanu. Ne mislim da je to slučaj", rekao je Meki za Tanjug na prijemu povodom holandskog preuzimanja uloge NATO kontakt ambasade u Srbiji.

Meki, direktor za politiku bezbednosti i partnerstva u Sektoru za politička i bezbednosna pitanja u NATO smatra da je suština da svako ima mogućnost da sarađuje s kim želi.

"Ako Srbija bira da sarađuje sa Rusijom, kao nezavisna zemlja ima pravo da to odluči. Ako odluči da sarađuje sa NATO-om, što radi često i u velikoj meri, u stotinama aktivnosti, to je takođe saradnja o kojoj odlučuje", naveo je Meki i dodao da u novom upravo zaključenom Planu postoji preko 200 aktivnosti samo između Srbije i NATO-a.

To uopšte ne uključuje bilateralne aktivnosti Srbije i pojedinačnih članica NATO-a, a tih aktivnosti može biti još nekoliko stotina, rekao je Meki i dodao da to pokazuje da je Srbija otvorena za saradnju sa mnogim zemljama.

Mislim da NATO pokušava da objasni da i između Srbije i NATO-a postoji značajna saradnja, rekao je on i dodao da NATO mnogo ceni odnos koji ima sa Srbijom.

"Cilj NATO-a u saradnji sa Srbijom je da pomaže Srbiji da sprovodi reforme, da pomogne da region bude sigurniji, i da radimo na međunarodnim bezbednosnim pitanjima sa partnerom kome verujemo, a to je Srbija", rekao je Meki.

Dodao je da od Srbije zavisi odluka o tome šta želi da radi sa NATO-om, te da je Srbija dugoročni partner Alijanse.

"Radimo sa Srbijom kako bismo izgradili kapacitet i sposobnosti Vojske Srbije, kako bi Srbija i njen narod bili bezbedniji", rekao je Meki.

Prema njegovim rečima, svaka zemlja bi trebalo da može da bira sopstvenu spoljnu politiku.

"Srbija je vojno neutralna zemlja i NATO to u potpunosti poštuje", kaže Meki i podseća da u Planu koji Srbija ima sa NATO-om piše da će saradnja biti na osnovama vojne neutralnosti Srbije.

NATO, dodao je, ističe da neutralnost ne podrazumeva izolaciju.

Podsetio je da NATO sarađuje sa zemljama poput Austrije i Švajcarske, koje su, kao i Srbija, neutralne.

Prema nedavno obnovljenom Individualnom akcionom planu partnerstva do 2021. između Alijanse i Srbije zajednički će se raditi na više od 200 aktivnosti koje poštuju vojnu neutralnost Srbije.

"Razlog zašto se bavimo tim aktivnostima i radimo na proklamovanim ciljevima je taj što smo susedi. A kad susedi rade zajedno na zajedničkim bezbednosnim izazovima svi smo sigurniji i svi imamo korist", rekao je Maki i dodao da je glavni cilj NATO-a na Zapadnom Balkanu izgradnja mira i stabilnosti.

NATO i Srbija sarađuju u regionalnom kontekstu, na pripremama za upravljanje posledicama prirodnih nepogoda i zemljotresa, ali i jačanje kapaciteta i pomoć pri uništenju opasnih eksploziva i nestabilnog naoružanja, rekao je Maki.

Sa Srbijom sarađujemo i na međunarodnom planu - srpske snage doprinose međunarodnim mirovnim operacijama, a vidan je doprinos u obuci vojnih lekara u Iraku, naveo je Maki i dodao da se raduje mandatu Ambasade Holandije kao kontakt ambasade koja će predstavljati NATO i pomagati da se raširi poruka NATO-a.

Na skupu pred brojnim zvanicama među kojima su bili šef delegacije EU Sem Fabrici i ministar odbrane Aleksandar Vulin, govorili su ambasadori Holandije Hiles Beshor Pluh i Norveške Jern Eugen Jelsta, kao i ambasador Branimir Filipović, pomoćnik ministra spoljnih poslova, a ambasador Pluh je poručio: "Srbiju smatramo za partnera i prijatelja u važnim ciljevima koje su pred alijansom u narednom periodu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Meki: Nema konkurencije između NATO i Rusije na Zapadnom Balkanu

Izvor: Danas, 21.Jan.2020

Neki pokušavaju da pričaju o konkurenciji između NATO i Rusije na Zapadnom Balkanu, ali ne mislim da je to slučaj, izjavio je danas u Beogradu direktor NATO za politiku bezbednosti i prijateljstva Džems Meki.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.