Žeželj čekao Vučića? Kibicuju iz kafića, a nisu mogli

Izvor: B92, 31.Avg.2018, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žeželj čekao Vučića? Kibicuju iz kafića, a nisu mogli"

Novi Sad -- Novosadski Žeželjev most, koji je srušen tokom NATO bombardovanja, 1. septembra biće svečano otvoren za drumski, pešački i biciklistički saobraćaj.

Radovi na izgradnji novog mosta trajali su više od šest godina.

"Čekali smo 19 godina i dočekali da ispravimo jednu veliku istorijsku nepravdu", rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je istakao i da je napravljen pomak da Novi Sad normalno funkcioniše.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Sada smo se vratili na ono što su nam oduzeli agresijom 1999. godine, ovde je snažna simbolika", rekao je on.

Žeželjev most, prema njegovim rečima, znači i rasterećenje u drumskom saobraćaju, jer veliki kamioni više neće ulaziti u centar grada.

"Mi ćemo vratiti ponovo beogradski kej u funkciju i konekciju grada u punom kapacitetu ka Luci Novi Sad i auto-putu ka Subotici", istakao je Vučević.

Na pitanje da li se pomeranje odlagalo kako bi prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, Vučević kaže:

"Čekalo se da se završe svi radovi, to su zluradi komentari onih koji nisu mogli da završe ovaj projekat, a sada kibicuju iz kafića jer oni nisu mogli."

"Mi smo morali nekoliko puta da aneksiramo ugovore da bi završili most, suviše je ovo ozbiljno da bi se reklo da se čeka nečiji raspored da bi se otvorilo", istakao je on i dodao da Vučić dolazi u momentu kada je sve završeno

26. aprila 1999. godine nakon tri dana uzastopnih napada, u Novom Sadu je pao i poslednji od tri mosta, drumsko-železnički Žeželjev most. Ovaj monumentalni most, životno je delo arhitekte Branka Žeželja, i prvi put je pušten u saobraćaj oktobra 1961. godine.

Novi stiže i zvanično ove subote, ali i stari i mladi Novosađani sa setom se sećaju onog prvog, kako kažu, pravog Žeželja.

Prvi Žeželjev most građen je u periodu od 1957. do 1961. godine i njegov zvaničan naziv je bio Most bratstva i jedinstva, mada ga Novosađani i danas zovu Žeželjev, po projektantu Branku Žeželju. Gradnja novog mosta je počela 2012. godine, i, iako je trebalo je da bude gotov za 18 meseci, usled raznih problema radovi su trajali više od šest godina. Nakon skoro dvadeset godina od rušenja prvobitnog Žeželja, pitali smo Novosađane i da li i šta očekuju od ovog novog.

Zanimljivo je da će uklanjanje starog mosta trajati narednih meseci i kako se nezvanično može čuti, taj most će dalje put Srbije, da spaja neke druge obale. Novi most dugačak je 474 metra, a širok 31 metar. Ima dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice i dve pešačko-biciklističke staze. Ovog vikenda biće otvoren za drumski, pešački i biciklistički saobraćaj, dok je najavljeno da će vozovi preko novog mosta krenuti tek od zime.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi Žeželjev most sutra se otvara i za drumski saobraćaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2018

Novi Žeželjev most u Novom Sadu sutra će biti otvoren i za drumski, biciklistički i pešački saobraćaj, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića..."Veliki događaj, ali ne samo za Novosađane i Novi Sad, nego, rekao bih za celu Srbiju. Ovo je investicija koja sa jedne strane ispravlja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.