Zapaljiva avganistanska smesa

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2011, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapaljiva avganistanska smesa

20.08.2011. -

Već uobičajena su postala danas u Avganistanu saopštenja o terorističkim aktovima terorista samoubica ili o ubijanju visokih predstavnika lokalnih vlasti. Ali poslednja vest koja je obišla svetske medije zauzima posebno mesto. Kako se saznalo, specijalna komisija na čelu sa bivšim komandantom snaga SAD i NATO-a u Avganistanu generalom Dejvidom Petreusom pronašla je da su taeoristi Talibana dobili poslednjih godina oko 360 miliona dolara od sredstava koja Pentagon >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << daje za podršku saobraćajne infrastrukture zemlje.

Činjenica ostaje činjenica – bez obzira na 10-godinjši boravak trupa SAD i NATO-a u Avganistanu, talibani i dalje ostaju kod sebe u zemlji faktički domaćini. Inače, zašto bi grupacija od 100 hiljada vojnika SAD u Avganistanu morala da im plaća svojevrsni danak? Reč je o ugovorima za osiguranje bezbednosti prevoza tereta, kao i o građevinskim odredima. Kako je utvrdila komisija Petereusa, novac koji stiže iz SAD našao se na raspolagnju firmi i lica vezanih sa teroristima i kriminalnim strukturama. Pri tome preko polovine od 360 miliona dolara, dospelih u ruke talibana i kriminala, otišlo je na prevoz tereta. Tačnije, ameički vojnici i njihovi izvođači, avganistanske firme za obezbeđenje, dvale su mito terorističkim komandirima kao ne bi napadali njihove konvoje. Pri tome svoje novčanike su punili predstavnici obe strane.

I upravo ovih dana u italijanskom nedeljniku L Espreso pojavili su se rezultati novinarskog istraživanja prema kojim su italijanski vojnici isto tako plaćali teroristima danak za obećanje da neće da primenjuju oružje. Pikantna je činjenica da je bivši presednik SAD Džordž Buš lično pozivao Silvija Berluskonija da prekine sličnu praksu, pošto je to tobože nepošteno prema američkim saveznicima. U kontekstu sličnih raskrinkavanja, praćenih saopštenjima o sve krvavijim terorističkim aktima, niz eksperata ističe da se sitaucija u Avganistanu pretvara u nekontrolisani haos.

Između ostalog, neki samtraju da se ovim haosom strogo upravlja. Jer danas glavni partner iz NATO-a govori ne o potpunom povlačenju svojih trupa, već samo i smanjenju. I, konačno, isti taj aspekt sa čvenim dankom. Rat je pogodan za one umešane u korupciju, smatra Adžar Kurtov, stariji naučni saradnik Ruskog instituta za strateška istraživanja.

Takva praksa je u suštini nastavak američke politike, kada oni upadaju u suverenu zemlju i pokušavaju da nametnu svoj red. Slična praksa vodi ka tome da rat faktički traje beskonačno. Za njega su zainteresovane obe strane. I oni koji tobože ratuju na strani Amerikanaca i njihovih saveznika, i oni koji su na suprotnoj strani. Pošto rukovodstvo, gerilski komandiri, načelnici privatnih preduzeća za obezbeđenje pune svoje džepove na račun nastavka vojnih dejstava.

Po rečima šefa komiteta Državne dume za međunarodne poslove Konstantina Kosačova, rešenje avganistanskog problema neće biti nađeno u narednih 5-10 godina, ako scenario stranog pristustva ostane isti.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.