Vučić i Stoltenberg: Vojna neutralnost Srbije nije prepreka za saradnju sa NATO-om

Izvor: RTS, 15.Nov.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Stoltenberg: Vojna neutralnost Srbije nije prepreka za saradnju sa NATO-om

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu da je Srbija vojno neutralna i da razvija saradnju sa tom organizacijom. Stoltenberg je istakao da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i da to nije prepreka za saradnju.
Predsednik Vučić je učestvovao na sastanku Saveta NATO-a u Briselu. Naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da od saradnje korist imaju i Srbija i NATO. 

Vučić je zamolio generalnog sekretara NATO-a da vojne snage Alijanse ostanu na Kosovu i Metohiji.
"Zamolio sam ga ne samo da ne ukidaju snage već da nastave prisustvo u nesmanjenom obimu na Kosovu i Metohiji", preneo je Vučić.
Ističe da je zahvalio Stoltenbergu i članicama Alijanse na tome što održavaju mir i stabilnost na KiM, pre svega jedinicama Kfora.
"Uloga NATO-a u osiguranju bezbednosti za naš narod, ali i za naše svetinje, od izuzetnog je značaja", rekao je Vučić.
Naveo je da u Severnoatlantskoj alijansi poštuju stav Srbije o vojnoj neutralnosti, ali da na svakom mestu iznosi iste stavove, pa i one o saradnji sa Ruskom Federacijom.
Vučić je rekao da su konkretne dobiti te što su naši vojnici i oficiri bolje obučeni, da stiču nova iskustva u mirovnim misijama, šest pod okriljem UN i četiri pod okriljem EU, da ćemo biti bolje opremljeni...
"Ne zaboravite prisustvo Kfora na KiM", rekao je Vučić i naveo da u poslednjih četiri ili pet godina nije bilo nijednog stradalog u etničkim konfliktima.
"To znači da smo ipak nešto uradili", istakao je Vučić i dodao da su to činjenice. 
Vučić je rekao da je na sastanku Saveta NATO-a govorio i o drugim stvarima i da je važno pričati o onome što je budućnost.
Predsednik Srbije je rekao da ne razume one koji misle da nam nisu potrebni dobri odnosi sa NATO-om.
Objasnio je da ne krije ni u sedištu NATO-a šta misli o 1999. godini, da to nikada nije ni krio, ali da moramo da gledamo u budućnost.
Dodao je i da za naš stav o vojnoj neutralnosti u Severnoatlantskom savezu kažu: nema problema, izabrali ste svoj put, suverena ste zemlja, ali i poručio da nam je potrebna saradnja i da je zahvalan Stoltenbergu na razumevanju i dosadašnjoj saradnji. 
Dodao je i da su ga pitali i o odnosima sa Rusijom i da im je rekao sve što je i do sada govorio na svakom mestu, a to i jeste snaga i poštenje srpske politike – da nikoga ne lažemo i uvek kažemo šta mislimo.
"Srbiji ne odgovara proizvodnja političkih problema" 
Naveo je da Srbiji ne odgovara "proizvodnja" političkih problema u regionu i da je za Srbiju najvažnije da dalje razvija ekonomske odnose sa susedima.
"Rekao sam Jensu da nama ne odgovara nikakva proizvodnja političkih problema, jer mi nemamo druge vrste problema od kojih bismo bežali", rekao je Vučić i dodao da naša zemlja, naprotiv, radi na jačanju odnosa u regionu, posebno ekonomskih.
Ukazao je da je Srbija, naime, uredila javne finansije, da ima nikada veću pokrivenost uvoza izvozom, da je nezaposlenost dramatično smanjena, iako ima još mnogo ljudi koji teško žive...
"Rekao sam i da očekujemo samo bolje u budućnosti, i da se nijedne od tih životnih tema ne plašimo, i da nama uopšte ne odgovara pravljenje bilo kakvih problema u regionu i da zato uzdržano odgovaramo na svaku vrstu provokacije, koja bilo odakle dođe", istakao je Vučić.
Nije, kaže, želeo da govori ništa loše na samom sastanku sa članovima svih zemalja NATO-a o "komšijama".

"Naprotiv, trudio sam se i borio sam se za to da smo mi zajedno u istom loncu i da zajednički moramo da pronađemo izlaz iz pojedinih problema, da ih zajednički rešavamo i da gledamo u budućnost, mnogo više nego u prošlost", preneo je predsednik Vučić
Kako je rekao, različita su bila mišljenja o prošlosti, ali, dodao je: "Jens i ja smo konstatovali da je veoma važno da gledamo u budućnost, u budućnosti vidimo samo korist od međusobne saradnje."
U tom smislu je naveo da, naravno, Srbija ima mnogo više koristi od te saradnje, ali ga je, dodao je, Stoltenberg uverio da i oni imaju koristi od saradnje sa Srbijom.
Inače, novinarima je preneo da je danas odgovarao na pitanja predstavnika gotovo svih zemalja NATO-a i nije mu, kaže, bilo sasvim lako, ali je preneo novinarima da se "borio i štitio interese Srbije na dobar način.
"Mislim da smo danas zemlju uspešno predstavljali ovde. Govorili smo istinu, govorili smo naravno i o dijalogu sa Prištinom, o situaciji u BiH...", istakao je Vučić.
Naveo je da je predstavnicima zemalja članica NATO-a govorio o tome da je Srbija mala zemlja, ali da ljubomorno i ponosno čuva vojnu neutralnost, te da želi saradnju sa onima od kojih može mnogo toga da se nauči i bez čije saradnje "ne možete da budete sigurni u stabilnost i mir u celom regionu, koji je naš zajednički vitalni interes".
Upitan o koristima za Srbiju od saradnje sa NATO-om, Vučić je naveo da je to najpre činjenica da zajednički doprinosimo miru i stabilnosti, a zatim i da time naši vojnici unapređuju znanja.
"I treće, zajednički sa našim kolegama iz zemalja članica NATO-a možemo da osvajamo nove inovativne metode iz oblasti nauke i sajber tehnologije i mnogih drugih sfera", naveo je Vučić te poručio da za nas ne postoji bilo kakva bojazan niti problem u saradnji ni sa Stoltenbergom ni sa NATO-om.
"Oni u našu neutralnost i političke odluke ne diraju i ja sam danas nekoliko puta to ponovio, to ste čuli i od Jensa, a na nama je da iskoristimo na najbolji mogući način sve vrste i vidove saradnje koje možemo da imamo za dobrobit naših građana i naše zemlje, ali i celog regiona", zaključio je.
Važno je, kako je rekao, da radimo na našoj ekonomskoj saradnji u regionu, jer, kako je primetio: "Tamo gde roba prelazi sa jedne na drugu stranu i gde roba prolazi nesmetano, tu vojnici ne prolaze."
"I zato je važno da nastavimo da radimo na ekonomskoj saradnji, da radimo zajedno na problemima humanitarnih katastrofa, elementarnih nepogoda sa NATO-om. Za našu zemlju je to važno i od toga naši građani imaju konkretne koristi", poručio je Vučić te ponovio da je zadovoljan kako "smo danas predstavljali Srbiju u NATO-u, ali i poštovanjem koje je Srbija dobila".
Stoltenberg: Snažna Srbija znači više bezbednosti za region 
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da snažna i prosperitetna Srbija znači više bezbednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a saradnja sa NATO-om obezbeđuje veću bezbednost Srbiji i njenim partnerima u zapadnoj vojnoj alijansi.
Stoltenberg je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije, rekao da partnerstvo NATO-a i Srbije napreduje veoma dobro.
Rekao je da vidi jačanje partnerstva na različite načine. Prema njegovim rečima, nema kontradikcije između vojne neutralnosti i snažnog partnerstva Srbije sa NATO-om.

Podsetio je da postoji mnogo partnera NATO-a među neutralnim zemljama.
Stoltenberg je izrazio veliko zadovoljstvo što je Srbija ponudila da bude domaćin iduće godine za zajedničke vežbe brzog reagovanja na nepogode.
Istakao je da je završen dobar sastanak Severnoatlantskog saveta, na kojem je bilo svih 29 saveznika.
"Pozdravljamo činjenicu da možemo da se sastajemo na ovakav način, jer se NATO i Srbija suočavaju sa zajedničkim izazovima, a saradnja sa NATO-om može biti od koristi za Srbiju i region. Naše partnerstvo čini Srbiju bezbednijom i sigurnijom, a ujedno i NATO saveznike sigurnijim", objasnio je Stoltenberg.
Ukazao je da svake godine ima više od 100 partnerskih aktivnosti sa Srbijom, i da NATO radi i na reformi bezbednosnih institucija Srbije, obučava srpske oficire za mirovne misije.
Takođe je naveo da Srbija sarađuje sa NATO-om u zajedničkim vojnim vežbama, kojih je ove godine bilo 24.
Partnerstvo Srbije i NATO-a, kako je dodao, može doprineti i borbi protiv terorizma.
Stoltenberg je naveo da će Srbija sa NATO-om, idućeg meseca, raditi na obuci iračkog vojnomedicinskog osoblja.
Razgovarano je, kako je dodao, i o produbljivanju odnosa, kao i o bezbednosnim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan.
Pozdravio je napredak Srbije ka EU, posebno u vremenu kada NATO i Unija sarađuju bliže nego ikada pre.
"Čast mi je što ste u sedištu NATO-a i hvala na vašoj ličnoj posvećenosti evroatlantskoj saradnji koja je nezamenjiva za sve naše građane", poručio je Stoltenberg.
NATO poštuje odluku Srbije 
Stoltenberg je istakao da vojna alijansa poštuje odluku koju je donela Srbija da ostane vojno neutralna, i istakao da nema kontradikcije u tome i partnerstvu sa NATO-om.
Takođe je naglasio da je jedini način da se prevaziđe prošlost iskren pristup i gledanje u budućnost.
Stoltenberg je rekao da je Srbija odlučila da bude vojno neutralna, a da Alijansa to apsolutno poštuje.
"Imamo mnogo partnera koji su neutralni. Ja sam iz Norveške, a imamo Švedsku i Finsku kao susede, koje su bliski prijatelji NATO-a i nas kao članice vojne alijanse. Nema kontradikcije u tome i ne postoji isključivost između toga da budete vojno neutralna zemlja a da imate blisku partnersku saradnju sa NATO-om i njenim članicama", objasnio je on.
Takođe je naglasio da je na Srbiji, kao suverenoj državi, da odluči kako želi da sarađuje sa Rusijom.
Preneo je da je predsednik Vučić na Severnoatlantskom savetu podsetio na brojke kojima je opisao koliko Srbija ima vojnih vežbi sa Rusijom, a koliko sa NATO-om i njenim saveznicima.
"Na Srbiji je da donosi takve odluke i mi to poštujemo", ponovio je Stoltenberg dodajući da Srbija ima brojne vojne aktivnosti i vežbe sa NATO-om i njenim saveznicima. Što se Humanitarnog centra u Nišu tiče, Stoltenberg je kazao da i tim povodom Srbija treba da donese svoju odluku.
"Mi pozdravljamo širenje saradnje sa NATO-om, to što imamo više od 100 aktivnosti koje obuhvataju brojne oblasti", rekao je on napominjući sektore kao što je pomoć u reformisanju bezbednosnih institucija Srbije, bavljenje izazovima kao što su neeksplodirane naprave, različiti mirovni projekti, ali i pomoć Srbije NATO-u u obuci iračkog vojnomedicinskog osoblja, što je važno u zalaganjima u borbi protiv terorizma.
"Poštujemo to da jedna nezavisna zemlja ima pravo da donosi sopstvene odluke", istakao je on.
Stoltenberg je kazao da je na sastanku sa članicama NATO-a bilo razgovora i o prošlosti, pa tako i o "onome što se dogodilo 1999".
"Jedini način da se prevaziđe prošlost jeste da imamo iskren pristup i da gledamo u budućnost, te da radimo na proširenju partnerstva", zaključio je Stoltenberg.
Predsednik Vučić je ranije u Briselu razgovarao sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini, sa kojom se saglasio da su mir i stabilnost na Balkanu osnovni interes i Srbije i EU.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa Stoltenbergom: Srbiji treba dobra saradnja sa NATO

Izvor: N1 televizija, 15.Nov.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, da Srbiji treba dobra saradnja sa Alijansom...Srbija je mala zemlja koja ljubomorno i ponosno čuva svoju vojnu neutralnost, ali želi saradnju sa NATO,...

Nastavak na N1 televizija...

Ambasador Skot: SAD i NATO poštuju vojnu neutralnost Srbije

Izvor: Beta, 16.Nov.2017, 12:27

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas da SAD i NATO poštuju vojnu neutralnost Srbije, koja oblikuje prirodu tog partnerstva."Srbija ne traži članstvo u NATO, ona je vojno neutralna i to nije kontraindikacija za saradnju Srbije i NATO", rekao je Skot u Beogradu na otvaranju "Pete beogradske...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.