Vrata NATO-a otvorena za Ukrajinu?

Izvor: B92, 06.Maj.2021, 19:36

Vrata NATO-a otvorena za Ukrajinu?

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena smatra da vrata NATO-a treba da ostanu otvorena za nove članice.

To je izjavila zamenica portparolke Bele kuće Karin Žan-Pjer, komentarišući mogućnost da se Ukrajina pridruži Alijansi.

"Bajdenova administracija posvećena je principu da vrata NATO-a ostanu otvorena onima koji to žele kada ispune svoje obaveze o članstvu i doprinesu jačanju evroatlantske bezbednosti“, istakla je predstavnica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bele kuće na brifingu.

Ona je potvrdno odgovorila na pitanje novinara da li to znači da Sjedinjene Američke Države podržavaju težnje Ukrajine da se pridruži Severnoatlantskom savezu.

Vrhovna rada Ukrajine u decembru 2014. izmenila je dva zakona, kojima je odustala od nesvrstanog statusa države. U junu 2016. usvojeni su dodatni amandmani koji članstvo u NATO-u definišu kao spoljnopolitički cilj zemlje. U februaru 2019. ukrajinski parlament usvojio je amandmane na ustav, obezbeđujući politiku usmerenja zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera NATO-a sa proširenim mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.