Vojnici zlostavljali civile

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnici zlostavljali civile

Na šokantnim fotografijama iz Avganistana, koje je objavio nemački Špigl, vide se američki vojnici koji, smešeći se, poziraju pored tela ubijenih civila. Američka vojska se izvinila, NATO strahuje od reakcija na terenu.

Nemački nedeljnik Špigl objavio je šokantne fotografije iz Avganistana na kojima se vidi kako američki vojnici poziraju pored tela ubijenih civila.

Kako je naveo nemački nedeljnik, zločine su počinili članovi "tima ubica", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a nakon ubistva su se fotografisali pored njihovih tela.

Za zločine je optuženo 12 Amerikanaca i njima bi uskoro trebalo da počne suđenje.

Slučaj zlostavljanja civila preti da dodatno ugrozi i onako krhke odnose između dve zemlje, koje pregovaraju o otvaranju stalne baze američke vojske u Avganistanu, piše Špigl.

Američki zvaničnici izvinili su zbog fotografija i saopštili da su zabrinuti zbog mogućih reakcija avganistanske javnosti.

Vojska je saopštila da su fotografije koje su objavljene "u suprotnosti sa disciplinom, profesionalizmom i uvažavanjem koje su karakterisale operacije američke vosjke tokom skoro decenije provedene u toj zemlji".

U štabu NATO-a strahuju da bi narednih dana mogli da uslede žestoki protesti zbog fotografija, kao i napadi na trupe na terenu.

NATO se više od tri meseca pripremao kako da reaguje, kada fotogarfije konačno budu objavljene. Obavili su desetine razgovora na visokom nivou, slično razgovorima koje su vodili pošto je Vikiliks, prošle godine, objavio poverljive diplomatske depeše.

Koliko je problem ozbiljno shvaćen, pokazuje i činjenica da je potpredsednik SAD Džozef Bajden o tome razgovarao sa predsednikom Avganistana Hamidom Karzaijem, koji se prethodno sastao i sa glavnokomandujućim NATO trupa u toj zemlji, generalom Dejvidom Petreusom.

Redakcija nemačkog nedeljnika odlučila je da objavi samo nekoliko fotografija, iako, kako su saopštili, poseduju nekoliko hiljada snimaka i fotografija koji potkrepljuju njihove navode da je "tim ubica" nemilosrdno ubijao avganistanske civile.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.