Vitale: Da Srbija i NATO kao partneri rade rame uz rame

Izvor: B92, 26.Jun.2021, 20:41

Vitale: "Da Srbija i NATO kao partneri rade rame uz rame"

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu Tomazo Vitale ocenio je da je Srbija već dugo cenjen i poštovan partner NATO-a.

Istakao je da Alijansa poštuje odluku Srbije da postane partner NATO-a, dok u isto vremevodi politiku vojne neutralnosti.

Vitale je u autorskom tekstu za današnji "Blic", povodom 15 godina od pridruživanja Srbije programu NATO Partnerstvo za mir, istakao da se saradnja Srbije i NATO zasniva na zahtevima Srbije, kao što se sva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partnerstva NATO zasnivaju na željama partnera.

"Naše partnerstvo je dobro razvijeno i odvija se u više domena: političkom, vojnom, naučnom", istakao je Vitale i dodao da su do sada postignuti značajni rezultati, navodeći kao primer delovanje u slučaju vanrednih situacija kao što su poplave ili šumski požari. On je naveo da NATO pomaže Srbiji u reformama njenih bezbednosnih snaga i institucija i obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije.

Vitale je ukazao da se praktična saradnja dopunjuje političkim dijalogom na svim nivoima, što se moglo videti i kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučih u maju posetio Brisel.

"Ovo je suštinski element odnosa NATO i Srbije i ključni faktor za jačanje obostranog razumevanja i poverenja", istakao je Vitale. On je podsetio da su na samitu u Briselu lideri NATO ponovo potvrdili svoju posvećenost kontinuiranom angažovanju Alijanse na KiM, između ostalog kroz misiju KFOR, koja, prema Rezoluciji 1244 SB UN, pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica.

"Lideri Alijanse su jasno rekli da bi se bilo koja promena stava KFOR zasnivala na uslovima, a ne na unapred definisanim rokovima", naveo je Vitale i dodao da je važno da je KFOR uspostavio odličnu saradnju sa Vojskom Srbije.

Vitale smatra da je saradnja NATO i Srbije mnogo jača i razvijenija nego što građani Srbije vide, a kao jedan od razloga za to navodi veliku količinu dezinformacija. "Nastavićemo da dajemo sve od sebe da objašnjavamo šta je NATO, kao i na kojim se načelima i vrednostima zasniva razvoj našeg partnerstva sa Srbijom," istakao je Vitale.

On je dodao da je NATO voljan da nalazi nove načine da dopre do srpskog javnog mnjenja.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iskazao je volju da se prikladno proslavi 15. godišnjica našeg partnerstva. Ovo bi definitivno bila izvrsna prilika da se javnosti pošalje jedna odlična poruka: da Srbija i NATO kao partneri rade rame uz rame za bolju i sigurniju budućnost", naglasio je Vitale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.