Utabanim putem u ćorsokak?

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2013, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utabanim putem u ćorsokak?

08.08.2013. -

U intervjuu koji je ovih dana dao nemačkoj Berliner Cajtung predsednik Saveza vojnika bundesvera, pukovnik Ulrih Kirš, sadrži se poziv da se sačuva boravak nemačkih borbenih odreda u Avganistanu i posle 2014. godine. I istih dana pojavila se zvanična izjava rukovodstva Gruzije koje je izrazilo spremnost da učestvuje u operaciji u Avganistanu posle okončanja NATO misije.

Čime se objašnjava svojevrsna eksplozija borbenih raspoloženja u Berlinu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Tbilisiju u konktekstu, činilo bi se, konačno rešenog pitanja o odlasku trupa koalicije iz Avganistana do kraja 2014. godine? Što se tiče Nemačke, treba primetiti da u poslednje vreme iz Berlina više puta su se čule izjave o tome da Nemačka kao član NATO-a neće ostaviti Avganistan na milost i nemilost posle povlačenja snaga ISAF. Istina, pri tome nije bilo reči o borbenim odredima, već o ograničenom kontigentu, čiji će glavni zadatak biti obuka i priprema kadrova za avganistanske snage bezbednosti. To i treba da bude glavni sadržaj delatnosti buduće misije NATO-a u Avganistanu.

Ali pukovnik nemačke vojske Kirš koga citiraju danas svi vodeći nemački mediji, pridržava se drugog pogleda na nove zadatke alijanse u Avganistanu. Tvrđenje o tome da posle 2014. u Avganistanu neće više biti potrebni borbeni odredi zvuči, naravno, lepo, posebno sa tačke gledišta taktike predizborne borbe. Ali ono je daleko od realnosti, rekao je on u pomenutom intervjuu.

O urocima ratnih strasti Tbilisija ne treba mnogo govoriti. Tamo su spremni i dalje da rizikuju životima svojih vojnika, a poginulo je u Avganistanu već 29 gruzijskih vojnika, samo da približe srećan trenutak stupanja u redove NATO-a. Između ostalog, ovaj trenutak je i dalje dalek.

Osnivač nemačke privatne dobrotvorne inicijative Pomoć deci Avganistana Rajnhard Eres koji dobro poznaje region, smatra da posle razbijanja Talibana, tačnije već 2002. godine, široka dejstva koalicije na čelu sa Amerikancima su izgubila smisao, i trebalo je oslanjati se na ekonomsku obnovu zemlje.

- Moglo se ili je čak bilo nužno pokušati da se deluje na drugi način, rekao je Eres u radijskom intervjuu. Ali od samog početka su bile izabrane pogrešne metode. Evo šta mi je rekao jedan stari i mudri Avganistanac: Oni su hteli da uhvate tog Arapina, Osamu. Kada mi treba da uhvatimo miša, mi uzmemo mačku. A Amerikanci puštaju odred konjice. Oni izbrišu sve pred sobom, a miš mirno pobegne.

Na budućnost Avganistana Eres gleda sa pesimizmom. Neki eksperti smatraju da je šansa za mirovni razvoj ove zemlje već propuštena. Da li je tako ili ne, većina analitičara se slaže u jednom: vojno rešenje avganistanskog problema ne postoji. Taj put vodi u ćorsokak.

Oleg Severgin,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.