Ursula nije na čelu NATO: Šolc je kriv?

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 15:13

Ursula nije na čelu NATO: Šolc je kriv?

Nemački kancelar Olaf Šolc nije dozvolio da se šefica EK Ursula fon der Lajen kandiduje na mesto generalnog sekretara NATO zbog njenog stava o Rusiji.

"Šolc je bio kategorički protiv toga da Ursula fon der Lajen postane šef NATO-a", rekao je izvor za nemački list "Velt".

U članku se navodi da je, prema mišljenju kancelara, šefica Evropske unije previše kritički nastrojena prema Moskvi, što može dovesti do problema u dugoročnoj perspektivi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken je predložio kandidaturu Ursule fon der Lajen, a predsednik SAD Džozef Bajden se obratio Šolcu sa tom idejom, ali je kancelar odbio, piše nemački list.

Ranije je "Forin polisi" pisao da je anonimni evropski diplomata nazvao proceduru izbora generalnog sekretara NATO, nakon što Jensu Stoltenbergu prestane ovlašćenje, "najnejasnijim izborom".

Napominje se da se postupak izbora zasniva na konsultacijama između zemalja članica Alijanse. Pretpostavlja se da odluka treba da se zasniva na dogovoru između svih članova, ali najveći uticaj imaju SAD, Nemačka, Francuska i Velika Britanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.