Ugrožena neutralnost Austrije

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2015, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrožena neutralnost Austrije

Slobodarska partija Austrije i stranka Zelenih upozoravaju da je ugrožena neutralnost Austrije zbog učešća njihovih vojnika u vežbama NATO-a. Ove stranke te vežbe zapadne vojne alijanse smatraju pripremama za buduće intervencije u Ukrajini.

Zeleni i FPO su zatražili od ministra odbrane Geralda Kluga "obustavljanje učešća austrijske vojske u svim vežbama NATO-a".

- Klug ugrožava u ukrajinskoj krizi neutralnost Austrije - ukazuje Peter >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Pilc, poslanik Zelenih, a šef FPO Hajnc-Kristijan Štrahe kritikuje da je "ludilo kako se sabotira neutralnost".

U aprilu će austrijska vojska uputiti vojnike na vežbu NATO-a "Trident Jaguar".

U Norveškoj, u mestu Stavanger, biće održana vežba jedinica za brzu intervenciju NATO-a.

"Tu će biti uvežbavane buduće NATO intervencije u Ukrajini. Tamo austrijska vojska nema šta da traži", poručuje Pilc.

On je, s tim u vezi, ocenio da ministar Klug očigledno još nije spoznao kako NATO sprečava miroljubivo rešenje u Ukrajini.

Pilc je zatražio da Austrija napusti i program NATO-a "Partnerstvo za mir".

- Moramo odstupiti od NATO-a jer će u suprotnom štetu pretrpeti neutralnost - rekao je Štrahe, dodajući da se u Rusiji može čuti da će ukrajinski konflikt još eskalirati.

Iz Ministarstva odbrane poručuju da program NATO-a "Partnerstvo za mir" postoji od 1995. godine i da austrijska vojska sarađuje u mirovnim operacijama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.