EU pozdravlja hapšenje Hadžića

Izvor: B92, 20.Jul.2011, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU pozdravlja hapšenje Hadžića

Brisel -- Hapšenje Gorana Hadžića pozdravili Herman van Rompej, Ketrin Ešton, Štefan File, Jelko Kacin, Torbjorn Jagland, Vensan Dežer.

Oni su ocenili da se radi o "još jednom važnom koraku u ostvarivanju evropske perspektive Srbije".

"EU pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića koje su izvršile srpske vlasti. Radi se o još jednom važnom koraku za Srbiju u ostvarivanju njene evropske perspektive i podjednako važnom koraku za međunarodnu pravdu", naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Van Rompej i Eštonova u zajedničkom saopštenju

"Pozdravljamo odlučnost i posvećenost srpskih vlasti", dodali su oni.

Van Rompej i Eštonova su istakli da, posle hapšenja Ratka Mladića, ovo hapšenje šalje pozitivan signal EU i susedima Srbije, ali najviše od svega signal o vladavini prava u samoj Srbiji.

"Srpska nacija je u procesu suočavanja sa prošlošću i okretanja stranice ka boljoj evropskoj budućnosti", naveli su oni i dodali da očekuju da će Hadžić biti isporučen Haškom tribunalu bez ikakvog odlaganja i istakli da puna saradnja sa ovim sudom nastavlja da bude od suštinskog značaja za put Srbije ka članstvu u EU.

Evropski komesar Štefan File izjavio je da je hapšenjem Gorana Hadžića "Srbija još jednom pokazala da je pouzdan partner" i uputio "iskrene čestike rukovodstvu Srbije zbog održane reči".

Komesar za širenje EU je u saopštenju naglasio da je hapšenje Hadžića "drugi veliki dan za Srbiju za poslednja dva meseca, za pravdu i za pomirenje u regionu".

File je istakao da je hapšenje Hadžića odlična vest jer je "Srbija sada uhapsila svih 46 srpskih optuženika haškog Suda" i dodao da, budući da je "Hadžić poslednji optuženik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, taj sud sada može okončati svoje delovanje".

"Žrtvama nema povratka, ali sad postoji bar određeno olakšanja da je pravdi učinjena usluga", zaključio je evropski komesar zadužen za politiku prijema novih članica u Evropsku uniju.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da je Srbija hapšenjem poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića ispunila očekivanja Evropske unije, ali da to ne znači da će Unija trenutno nečim neposredno uzvratiti.

"Danas je izuzetno važan dan. Poslednji begunac od haške pravde je uhapšen i ovom prilikom bi EU želela da uputi Srbiji i srpskim vlastima čestitke na uspešno obavljenom poslu", kazao je Dežer novinarima u Palati Srbija.

Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, u saopštenju za javnost, pozdravio je hapšenje poslednjeg haškog begunca i čestitao nadležnim organima na obavljenom poslu.

"Srbija je danas napokon zatvorila ovo mučno poglavlje koje je niz godina onemogućavalo napredak zemlje u evropskim integracijama. Danas Srbija ulazi u novi period u kome će ključ uspeha u pribiližavanju EU biti u regionalnoj saradnji i borbi protiv korupcije", poručio je Kacin.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland je ocenio da hapšenje Gorana Hadžića predstavlja simboličan trenutak za istoriju Srbije i čitavog regiona i istakao da svi zločini počinjeni tokom nedavne istorije moraju biti istraženi i procesuirani.

"Posle hapšenja i izručenja Ratka Mladića u maju, ovo je veoma simboličan trenutak za istoriju Srbije i čitavog regiona. To je važan korak u borbi da krivci ne ostanu nekažnjeni i i suštinski korak za pomirenje u regionu", naveo je Jagland.

Podsetimo, Hadžić je uhapšen jutros u 08. 24 na Fruškoj gori. Predsednik Boris Tadić potvrdio je da je uhapšen nekadašnji predsednik Republike Srpske Krajine. Među prvima koji su pozdravili hapšenje Hadžića je i nekadašnja glavna tužiteljka haškog suda Karla del Ponte, a stižu brojne reakcije i domaće javnosti i analitičara, dok svetski mediji izveštavaju o hapšenju poslednjeg haškog begunca. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

NATO pozdravio hapšenje Hadžića

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen čestitao je vlastima Srbije na hapšenju Gorana Hadžića ocenivši da je Srbija time ispunila svoje međunarodne obaveze.

"Posle transfera Ratka Mladića Hagu, ovo hapšenje će omogućiti zatvaranje najbolnijeg poglavlja u nedavnoj evropskoj istoriji", istakao je Rasmusen u saopštenju iz Brisela.

Po njegovim rečima, budućnost Srbije leži u "konstruktivnoj saradnji sa susedima i evroatlantskom porodicom", a NATO će nastaviti da pomaže regionu Balkana, preneo je AP.

Pripadnici Bezbednosno-informativne agencije uhapsili su jutros na području Fruške gore poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića.

Haški tribunal tereti Hadžića da je kao predsednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i kasnije kao predsednik Republike Srpske Krajine, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao saizvršilac tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj.
Pogledaj vesti o: Goran Hadžić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barroso, van Rompuy i Ashton pozdravljaju Hadžićevo hapšenje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jul.2011

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Catherine Ashton pozdravili su u srijedu uhićenje Goran Hadžića kao pozitivan signal Europskoji uniji i susjedima Srbije. "Europska unija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Važan korak za medjunarodnu pravdu

Izvor: Beta, 20.Jul.2011

BRISEL, 20. jula 2011. (Beta) - Evropska unija u sredu je pozdravila hapšenje Gorana Hadžića i ocenila da je to "novi važan korak Srbije u ostvarivanju njene evropske perspektive"...Taj korak je takodje "podjednako ključan za medjunarodnu pravdu", navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika...

Nastavak na Beta...

Evropska unija: Bravo za Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2011

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravili su hapšenje Gorana Hadžića, ocenivši da se radi o “još jednom važnom koraku u ostvarivanju evropske perspektive Srbije”..."EU pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića...

Nastavak na Vesti-online.com...

EU pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića

Izvor: Deutsche Welle, 20.Jul.2011

Najviši zvaničnici EU pozdravili su hapšenje Gorana Hadžića kao važan korak za evrointegracije Srbije, za pomirenje u regionu i međunarodnu pravdu. Time je otklonjen veliki teret, ali još ima posla da se završi..

Nastavak na Deutsche Welle...

NATO, EU: Bravo Srbijo!

Izvor: Mondo, 20.Jul.2011

NATO i Evropska unija pozdravili su hapšenje Gorana Hadžića. Unija je ocenila da je to "novi važan korak Srbije u ostvarivanju njene evropske perspektive". Moskva očekuje da će Tribunal biti objektivan prema Hadžiću.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.