Trupe BiH napustiće Irak ove godine

Izvor: Southeast European Times, 16.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trupe BiH napustiće Irak ove godine

Oružane snage BiH okončaće svoju misiju u Iraku ove godine, ali pripremaju štapske oficire za individualne dužnosti u operaciji NATO-a u Avganistanu.

15/10/2008

Antonio Prlenda za Southeast European Times iz Sarajeva – 15/10/08

Tri i po godine nakon svog prvog raspoređivanja u sklopu operacije Iračka sloboda, Oružane snage Bosne i Hercegovine (BiH) završavaju misiju u toj zemlji.

Prema ministarstvu odbrane BiH, koalicione snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u Iraku nedavno su procenile da učešće BiH u operaciji više nije neophodno. Koalicija je odlučila da samo snage SAD i Velike Britanije, zajedno sa snagama četiri druga velika saveznika, ostanu u Iraku posle 1. decembra.

"Iračka vlada je sada u stanju da pruži bezbednost koju su pružale Oružane snage BiH", saopštila je američka ambasada. "Važno je podvući da je BiH dala značajan doprinos koalicionim naporima u Iraku."

Kontingent vojske BiH u Iraku trenutno se sastoji od dva voda -- osme rotacije Voda za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) u bazi Eho u blizini Al Divanije i prve rotacije Pešadijskog voda u bazi Viktori u blizini Bagdada. Svaka od jedinica ima oko 35 profesionalnih vojnika koji su se dobrovoljno prijavili za šestomesečnu rotaciju u Iraku.

Nijedan vojnik nije poginuo tokom misije. Vršilac dužnosti Zajedničkog štaba BiH general Miladin Milojčić rekao je da je to pokazatelj visokokvalitetne obuke i pažljivih priprema za svaku rotaciju.

"Ponosni smo na sve komplimente koje dobijamo od svojih koalicionih partnera vezane za naše vojnike u Iraku", rekao je Milojčić.

Od sredine 2005. godine tehničari BiH EOD obavljali su dužnosti u bazi Takadum u Faludži, bazi Talil u okolini Nazirije i bazi Eho u Al Divaniji. Njihova misija je bila da identifikuju, uklone i unište konvencionalne neeksplodirane naprave, smanjujući time sposobnost pobunjenika da prave improvizovane eksplozivne naprave. Pešadijski vod stigao je u avgustu ove godine u bazu Viktori koju obezbeđuje. Njegova misija predstavlja prvo borbeno pešadijsko razmeštanje Oružanih snaga BiH u jednoj međunarodnoj vojnoj operaciji.

Oba voda završiće svoju smenu ne kasnije od 15. decembra. Time će se okončati misija BiH u Iraku, a posmatračka misija u Kongu ostaće jedina međunarodna vojna operacija u kojoj trenutno učestvuju Oružane snage BiH.

Međutim, oko deset štabnih oficira BiH će, kada parlament to odobri, uskoro početi specijalizovanu obuku za raspoređivanje u sklopu Međunarodnih bezbednosnih snaga za podršku (ISAF) u Avganistanu koje vodi NATO.

"U ovoj fazi od nas je zatraženo da pošaljemo samo individualne štabne oficire. Ali, uklanjanje neeksplodiranih naprava i stražarske dužnosti ostaju naše suštinske sposobnosti koje smo spremni da sprovodimo, utirući svoj put ka članstvu u NATO-u", rekao je Milojčić.

"SAD su sretne što BiH može da bude pružalac bezbednosti, a ne korisnik", zaključila je američka ambasada.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.