Izvor: RTS, 12.Feb.2021, 00:15

Treba li Srbiji redovni vojni rok

Posle dest godina od ukidanja redovog vojnog roka, prema najavama nadležnih i istraživanja javnog mnjenja, čini se da nikada nismo bili bliži vraćanju vojne obaveze za mladiće. Hoće li 2004. godište dobiti svoju vojnu poštu i da li će deset hiljada mladića u Srbiji ponovo dobijati prepoznatljive modroplave koverte vojnog odseka.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže za RTS da je strategija odbrane između 2004. i 2012. godine bila ka integraciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojske u NATO i da je svedena na petinu svoje prethodne veličine.

Ukazujući da, iako su vojno neutralne, i Švajcarska i Austrija primaju regrute na redovno služenje vojnog roka.
"Srbija je na putu vojne neutralnosti što zahteva snažnu vojsku koja mora da bavi i zaštitom civilnog stanovništva i druge operacije za koje nužno nije potrebno oružje", naglašava Stefanović.
Prema njegovim rečima, kad nismo imali snažnu vojsku u istoriji, civili su mnogo više stradali.
General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović naglašava da bi se ratna komponeneta ispunila potreban je redovan vojni rok u kojem bi se gradila u narednih pet do deset godina. Smatra da su bezbednosni izazovi Srbije znatno veći nego što npr. imaju Danska i Finska koje imaju redovan vojni rok.
Naglašava da se sada popunjava veoma mali broj formacijskih mesta, jer je, prema njeogovim rečima za deset godina izgubljeno 500.000 rezervista, što nekim ljudstvom mora da se popuni. 
Kako je ukazao, svake sekunde se na svetu za odbranu troši 50 milijardi dolara.
Ignjatijević: Masovna regrutacija neće rešiti masovni odliv kadrovaSa druge strane, istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Marija Ignjatijević smatra da vraćanje redovnog vojnog roka nije potrebno budući da se, kako kaže, Srbija ne suočava sa bezbednosnim izazovima koji zahtevaju masovnu regrutaciju.
Kao drugi razlog navodi to što redovni rok ne rešava problem odliva kadrova. Regruti na bi bili u stanju da zamene profesionalce koji su otišli pošto su se oni godinama specijalizovali i obučavali unutar vojske (informatičari, tenkisti, lekari), navodi Ignjatijevićeva.
Na iznesene primedbe, Stefanović se vraća na primer Švajcarske kojoj, kako napominje, svakako ne preti nikakava neposredna opasnost, a ko ne želi da služi, plaća porez od tri odsto ukupnih ličnih primanja. "Ako zemlja dođe u neposrednu opasnost, može da se osloni samo na sopstveni narod", smatra Stefanović.
Ističe da se uvođenjem redovnog vojnog roka na ukida profesinalni kadar. Navodi i primer Nemačke gde se u Bundestagu upravo raspravlja o vraćanju redovnog vojnog roka.
Stefanović dodaje da profesionalci iz vojske treba da kažu koje su potrebe vojske, kako je vide u budućnosti, koju ulogu treba da ispuni regrutna vojska, koliko nam treba novih i kakva treba da bude modernizacija postojećih kasarni.
"Razmatramo da li ćemo za to imati dovoljno novca, a regruti bi  imali platu koja ne bi bila simbolična. Oni koji prođu kroz služenje roka osećaju da su nešto pružili svoji zemlji i stekli bi veštine koje ći im koristiti u civilnom životu kao što je recimo vožnja kamiona.
Oni koji su medicinske struke mogu da služe na VMA i da mi se to računa u staž", navodi Stefanović.
Ignjatijevićeva umesto redovnog roka predlaže koncept aktivne rezerve koja ide uporedo sa profesionalnim sastavom vojske. Kako je objasnila, oni koji bi se odlučili za tu mogućnost, potpisivali bi se ugovor sa obavezom od 45 dana godišnjeg služenja u vojsci.
Ministar: Nema prepreka za građane KiM da služe vojskuStefanović je naveo da ne postoji prepreka za one građane sa KiM koji žele da služe vojni rok.
"Oni imaju pravo da odsluže vojni rok. Možda nije realno da danas razgovaramo o obuci koja bi se dešavala na teritoriji naše pokrajine, ali ne postoji prepreka da oni budu pozvani da odsluće vojni rok na teritoriji centralne Srbije. Razmatramo šta bi bio najefikasniji model kojim se ne podriva činjenica da je KiM deo Srbije, ali uvažavamo i međunarodne propise pošto postoje stvari koje moramo da shvatimo kao realnost", kazao je Stefanović.
Srbiji se, kaže, dogodilo to da je postala ekonomski mnogo moćnija.
Zato se i ide u podizanje plata za vojnike. 
"Pored toga hoćemo da zadržimo ljude u vojsci", kaže Stefanović.
General Miladinović navodi da je ekonomski momenat važan, i da zato u urbanim sredinama nema odziva za profesionalne vojnike, odnosno vojnike po ugovoru.
Problem je, dodaje, kod profesionalnih vojnika da se reguliše da određena zanimanja ljudi ostanu do kraja služenja vojnog roka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stefanović: Vojni rok bi bio isti za sve mlade ljude

Izvor: N1 televizija, 12.Feb.2021

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da će odluka o redovnom služenju vojnog roka, ukoliko bude doneta, važiti jednako za sve mlade ljude i ocenio da je "lažna briga" za seljačku i radničku decu koju pokazuju određeni političari bivšeg režima toliko licemerna da ju je teško i komentarisati,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.