Izvor: Vostok.rs, 06.Dec.2010, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treba da otvorimo put za budućnost

06.12.2010. -

Rusija u NATO vidi partnera, i ne smatra blok za pretnju. Ovo je Dmitrij Medvedev izjavio uoči svoje posete Poljskoj odgovarajući na pitanja poljskih novinara.

Predsednik je uveren u to da Rusija i NATO mogu imati normalne partnerske i dobrosusedske odnose. Takođe je podsetio na to da se u odbrambenoj doktrini Rusije ne govori o tome da NATO predstavlja glavnu pretnju. Ipak, postoji i drugi aspekat. On se sastoji u tome što nekontrolisano širenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << NATO može stvoriti uslove za destabilizaciju međunarodne situacije.

Ujedno, Dmitrij Medvedev smatra da se u odnosima između Rusije i NATO već naziru važne promene. Sad strane treba da dođu do sporazuma u vezi s PRO, koji će postati zajednička inicijativa Rusije i NATO i štitiće svet od eventualnih pretnji. Predsednik je još jednom izrazio misao o tome da treba izbeći novi zamajac u trci za naoružanjem.

Medvedev je izrazio svoje mišljenje i u vezi s jednim od najsloženijih pitanja u odnosima između Rusije i Poljske – „katinjskom slučaju":

Za ovaj zločin odgovaraju Staljin i njegove pristaše. I ja imam odgovarajuća dokumenta, koja su bila dobijena iz takozvane „posebne fascikle". Ova dokumenta danas postoje i na internetu, ona su dostupna svima i sa svim rezolucijama. Pokušaji da se ovi dokumenti dovedu u sumnju, da se govori o tome da ih je neko falsifikovao su posto neozbiljni.

Treba podsetiti na to da je uoči posete Medvedeva Poljskoj ruska Državna duma svojom izjavom osudila katinjski zločin. Sve ovo pomaže zbližavanju pozicija Moskve i Varšave. Međutim, i Poljska treba da ide u ovom smeru, istakao je predsednik:

Ovo se ne radi samo radi Poljaka, to se radi i zbog ruskih građana. To je dvosmerni put. Da bismo svoje odnose preneli na novi nivo, do promena mora dođi u društvenoj svesti Poljske. Treba da se pojavi novi pogled na novu Rusiju.

Samo tako se mogu smanjiti nekadašnje protivrečnosti i postići ozbiljne strateške promene u odnosima između dve zemlje, zaključio je predsednik.

Nova faza u odnosima zapaža se i u odnosima između Rusije i Evropske Unije. Jednu od ključnih stvari predstavlja realizacija projekta „Severni tok". Međutim, neki još uvek pokušavaju da gasovode „Severni tok" i „Južni tok" prikažu kao pokušaj Moskve da „navuče" Evropu na energetski špric iz Rusije. To je otvorena i neopravdana manipulacija. Jer, interes Rusije se sastoji u tome da prodaje svoj glas što je moguće većem broju potrošača, a interes Evrope – da dobije ovaj gas i da ga koristi.

Prilično značajno mesto u razgovoru imalo je pitanje o situaciji u Rusiji. Naravno, bilo je postavljeno pitanje o predsedničkim izborima 2012. godine. Dmitrij Medvedev je još jednom potvrdio da ako u zemlji bude normalna situacija, a on bude imao podršku stanovništva, ne isključuje da će učestvovati na izborima:

Takve stvari se rade u trenutku kad je ih je potrebno uraditi. Imam druge kolege, koje takođe mogu učestvovati u ovom političkom procesu. Smatram da je uvek glavno sačuvati naslednost vlasti i naslednost kursa. Ali, prirodno, ne isključujem sebe iz takvog posla.

A zasad jednim od svojih glavnih zadataka predsednik smatra izgradnju pravne države. Po rečima Dmitrija Medvedeva, zemlja se trenutno nalazi tek u početnoj fazi, za koju je karakterističan „pravni nihilizam". Međutim, demokratija se ne stvara za 10 godina. I ne radi se samo o ekonomskim ili političkim realijama današnjeg dana, već i o istoriji, o nedostatku demokratske tradicije. Ujedno, ne treba zaboraviti na to da je demokratija na najtesniji način povezana sa stanjem ekonomije. A to znači da procesi razvoja političkog i ekonomskog sistema u Rusiji treba da budu sinhronizovani, istakao je predsednik. I dodao je: vlast u zemlji se „upravo tim i bavi".

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.