To čovek kad doživi, sve može da očekuje

Izvor: Glas javnosti, 24.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

To čovek kad doživi, sve može da očekuje

BEOGRAD - NATO je 24. marta 1999. godine u 20 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u Jugoslaviji, da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve, manastiri... Konačan broj žrtava zvanično nikada nije saopšten, a procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Materijalna šteta je procenjena na oko 30 milijardi dolara.

Kao povod za agresiju poslužio je sukob policije i pripadnika "Oslobodilačke vojske Kosova" u selu Račak 15. januara 1999. godine, kada je šef posmatračke Misije Oebs na Kosovu Vilijem Voker, pre zvanične istrage, pogibiju 45 šiptarskih terorista proglasio masakrom nedužnih civila.

Deset bombardera B-52 poleteli su 24. marta u 13 časova iz Velike Britanije i tokom leta primili kodirani poziv - Rock and Roll. Dva američka ratna broda, "Gonzales" i "Fhilipine Sea", kao i britanska podmornica "Splendid", ugašenih motora, čekaju naredbu u Jadranskom moru.

- Imala sam neki predosećaj tog 24. marta. Samo što mi je sin došao kući počelo je da tutnji. Ipak nisam mogla da verujem da nas neko gađa... - Verica Lukić (60).

U 20 časova čelnici Severnoatlantskog saveza startuju mercifulangel.edže. Desetine projektila "Tomahanjk" poleću prema Jugoslaviji.

- Godinu dana pre bombardovanja izbegao sam iz Dalmacije i došao u Beograd. Te večeri pomislio sam: "Opet rat"! Nisam bio toliko iznenađen jer sam sa 11 godina bio zarobljen. To čovek kad doživi sve može da očekuje. Dok su drugi bežali, ja sam radio jer je moralo da se preživi - Slobodan Mandić (25).

Berlin, oko 20 časova: Šefovi država Evropske unije prekidaju svečanu večeru koja u zgradi bivšeg pruskog parlamenta. Širak ipak traži kobasicu više. Dezert nije predviđen.

- Prvog dana bombardovanja bio sam u bolnici jer sam operisao srce. Svakako je bilo stresno. Nisam bio uplašen već ljut, jer sam računao da je nemoguće da će to da uradi demokratska Evrope. Preživljavao sam u u bolnici, a kada sam došao kući, nijedan dan nisam bio u skloništu - Stojan Starčević (66).

U 21.05 časova usledio je drugi udar. Avioni B-52 lete u pravcu Prištine, Kraljeva i Beograda, gde su za manje od pola sata izručili 27 krstarećih projektila.

- Nisam pratila dešavanja na televiziji tako da uopšte nisam mogla da predosetim šta će nas snaći. Bila sam zatečena kada sam čula da je počelo bombardovanje i da su te večeri krenuli avioni ka nama. Bio je to šok za mene - Lidija Maksimović (44).

U istom trenutku, iz baza "Avijano", "Istrana", "Amendola", "Pjačenca" i "Đoja del Kole" uzleće 79 aviona. U akciju stupaju i bombarderi B-2, koji poleću iz baze u državi Misuri.

- Iako se nagađalo da će biti bombardovanja, nisam imala neki predosećaj. Svi oko mene bili su optimisti i svakodnevno smo ponavljali rečenicu: "Ne, neće se nama to desiti"! Ali, ipak smo te noći začule sirene. Kada sam tog dana došla sa posla, kao da se u vazduhu osetilo da se nešto sprema i komšije su bile uznemirene. Pomislila sam "zar i to da nam se desi na pragu 21. veka". Obuzelo me je osećanje straha i neizvesnosti - LJiljana Bogdanović (41).

U operaciji protiv Jugoslavije učestvovale su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Holandija i Španija, uz podršku ostalih jedanaest zemalja članica Severnoatlantskog saveza. Oko 1.000 miliona protiv 10 miliona stanovnika. Najsofisticiranija i najmoćnija vazdušna flota koju je svet ikada video obrušila se na našu zemlju. Napadi su suspendovani 10. juna iste godine, posle potpisivanja vojnotehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

ТЕЛО БЕЗ ДУШЕ…

Десет година после, у земљи Србији је горе него десет година пре. Можда је Београд бљештавији, можда су излози и пунији, али Србија је суморнија, и обична Српска душа је празнија него икада.

Траже од нас да признамо све злочине које нисмо починили, не да би спасили своју душу, већ њихову.

Најбољи начин да се сакрије злочин је да се ућутка жртва- а Србија је данас ућуткана. Наш свеколики Српски народ који је пре десет година бежао од „милости“ Милостивог Анђела и сакривао се у подрумима, поново је сатеран у подрум и ућуткан.

Једини Срби који су се радовали НАТО бомбама, данас су на власти. Двеста година после, у Србију су се поново вратиле Дахије, овај пут на крилима НАТО бомбардера. Виђамо их како језде Српским калдрмама у блиндираним кочијама и бацају по неку коску својој верној варошкој раји.

….И углавном их не виђамо како иду на поклоњење својим Бриселским Пашама, како им љубе скуте и срамно уговарају нову испоруку свежих Српских глава- као доказ своје безусловне верности.

У Хашким казаматима, далеко од очију јавности и медијских фанфара, поново, као некада пре двеста година се одвија Сеча Српских Кнезова. Овај пут су Београдске дахије тај прљави посао препустили Хашкој Порти- „Да се Власи не досете“…

За то време, наш Ућуткан, Обезимењен, Обезбожен, Обездржављен и Заплашен Српски народ и даље чучи сакривен у подруму, чека да Олујни Јевропски Ветрови, који пустоше земљу Србију, утихну, па да измиле на површину.

Бојим се да тада земље Србије више неће бити, и да ће наћи себе Обезимењене на Безименој територији…. без Прошлости и без Будућности.

Косово је Србија!!!— Србија без Косова више није Србија!!!

Dobar tekst. Srpski narod, bar onaj na levoj obali Drine se pratvorio u prosjaka. Dobro rece, taj narod u toj "Evropa nema Alternativu", "Evro-Atlanske integracije" i "Demokratskoj i pro-pederskoj" amneziji ne zna sta ce od sebe. Njive zvrje neobradjene, Fabrike ne rade a istok i prijateljske zemlje prosto vape za nasim proizvodima, niko nece da radi, omladina jenostavno nezna sta ce od sebe,.. Dok su Turci vladali, Srpko bice je raslo i jacalo, dok ovi izdajnici vladaju, sve je razoreno. Ova "Srpska" vlada bi najradije da dize kredite od MMF nego da tera ljude da rade i prozvode. Ljudi bi najradije da ciste nemacke klozete nego da grade svoju zemlju. Omladini je drazi MekDonald i otrovana Americka piletina nego domaci Kajmak i sir. "gospoda" bi radije hemijski i vestacki viski nego domacu prirodnu rakiju. Kako se u srba prepoznaje seljacina i malogradjanin? kad umesto domace sljivovice u kuci drzi viski. Mladi bi najradije Najk o svojim porodicama i grade svoju buducnost u svojoj zemlji. Pogledajte samo istrazivanja. Najpopularniji "brend" u Srbiji nije "Knaz milos", Smoki, Eurokrem, "Zuta Osa", "Sjenicki sir", Bambi plazma keks, ili ostale domace stvare. Najpopulariniji brend su Najke patike. Jeste tacno, najke patike. Sramota defektnog naroda a narocioto izpacene omladine.

Pogledajte sta je ono djubre Sutanovac izjavio za BBC:

"I think that goals which Nato wanted to achieve could have been done with less energy and citizens could be spared from what happened"

Da prevedem:

"Ja mislim da je nato mogao ostvariti svoje ciljeve sa mnogo manje energije i gradjani su mogli biti postedjeni od ovog sta se desilo".

Neverovatno, zar ne? I to kaze ministar "odbrane"

Slava palim saborcima i nevinim žrtvama NATO agresora! Pravdu za sve nevino stradale! Sud i osudu svih ratnih zločinaca uključenih u organizovani zločinački poduhvat agresije na SRJ i otimanje dela teritorije Srbije! Raspuštanje zločinačkog pakta i povlačenje okupatora iz Pokrajine Kosovo i Metohija! Nauk za budućnost, da se nikada, nikome, ne ponovi!

Mislim da nismo zasluzili onih 78 dana maltretiranja, sto sa neba, sto sa TV, sto sa...

19 zemalja koje smo smatrali za prijatelje su nas bas onako, domacinski...

Zao mi je samo sto jedna od najodgovornijih osoba za sve ono mucenje i dan danas slobodno seta sovjetijom (to su kao nasi prijatelji. Moji nisu), dok njena slabija polovina truli pod nekom lipom.

A njihovi podrepci nam drze govore povodom jubileja!?

Na danasnji dan je sramno i spomenuti da je neko drugi a ne NATO kriv za bombardovanje. Ovako misljenje kao (09:38 — Ja) moze imati samo bolesna osoba ili neki veliki srbomrzac ili clan onih koje je NATO i zeleo dovesti na vlast

Kad je bilo bobmardovanje? Nešto sam zaboravio! Ma neeeeee, to su Srbi sami sebe ubijali sigurno....Ne, neću da poverujem da su nas bombardovali (ubijali i civile) evropski prijatelji? Zar demokratski evropski prijatelji? Ima li evropska vojna sila alternativu? A ja na televziji čuo kako je pokojni Milošević kriv za sve.....Čini mi se da je još uvek kriv...Recimo, u sadašnju ekonomsku krizu mora da je Milošević umešao prste....Eto, te devedesete nam dođoše glave, a sudeći po medijima, sudiće se devedestim godinama i za neuspeh narednih trideset.

"Они се од Енглеза, надаху слободи, не знајући да их та нада право у СМРТ води" Новински чланак из 16. Априла 1944.

Српски дочеци пролећа са бомбама 1941, 1945, 1996, 1999, 2...?

"Срећан Ускрс" писали су западни савезници на тадашњим "томахавцима" (нисам знао да немци од којих су ослобађали Србију славе ускрс).

1999. у Бриселу, Загребу и Тирани се славило уз шампањац...

Срби, јер и даље хоћете на запад ?

У старога душманина нема новог пријатеља, вазда било и биће!

Да се никад не заборави!!!

Danas je Junge Welt (Mladi svet) najtirazniji list leve orijentacije gotovo ceo broj posvetio ovoj temi.Clanci su veoma kompetentni i isticu sramotnu ulogu nemacke vlade i propagande u ovom

"sramnom"cinu.Na danasnji dan pre deset godina, sedela sam sa svojom mesovitom porodicom

(Srbi,Madjari Nemci Crnogorci)za pravoslavni Uskrs ispod rascvetale trasnje uz uskrsnju trpezu. Na radiju se govorilo kako se vojni vrh operacije "Milosrdni anjdjeo"posle rasprave da li da se bombardovanje nastavi u toku pravoslavnog ili pak katolickog uskrsa na kraju odlucio da ce bombardovati u vreme oba praznika.Demokratski nema sta! A zatim radio Subotica nastavlja vesti da se Jozef Kasa zalagao kod Evropske unije i dobio obecanje da ce sela sa vecinskim madjarskim stanovnistvom biti postedjena! Nacionalisti svih zemala opametite i ujedinite se!

Uvek se pominjalo nikad se ne ponovilo

Dr M.R.

Od zla se branilo i zlu se prkosilo na svakom mestu, sa zanemarljivim brojem sramnih individua koji su tražili pokriće za vlastiti kukavičluk, dezerterstvo ili službu agresoru. Više od licemerja, predstavlja današnje polaganje venaca na spomen obeležjima i svedočanstvima agresije nekih vlastodržaca, koji su na vlast uzjahali sa krila NATO bombardera. Ne treba previše političkog znanja i mudrosti da bi se shvatilo kako je agresija na SR Jugoslaviju imala za cilj: Pravljenje albanske države Kosovo, smenu vlasti u Beogradu i razbijanje poslednje južnoslovenske zajednice. Nije se obistinilo ni očekivanje agresora da će snage odbrane SR Jugoslavije već treći dan napada biti poražene i moliti za milost a da će predsednik SRJ Slobodan Milošević sa porodicom i saradnicima pobeći iz zemlje. Zato je usledio nastavak agresije u kome je srpskom narodu sa Kosmeta oteta otadžbina, nasilnim putem preuzeta vlast u Beogradu likvidirano ime i zajednica zvana Jugoslavija.

za Sigija:

upravo tako!

Posle dogogodisnjeg prijateljstva Srpskog naroda i Amerike, Clinton, Albright, Blari, Kohl, Fisher, Solana i jos mnogo drugih (polu) ljudi, zeleli su da prekunu tu tradiciju uz pomoc novca, dobijenog od lobista ustaske, muslimanske i siptarske druzine nacionalista, koji ne priznaju druge narode i demokratiju. Clintonovo objasnjenje, kako smo mi uvek ubijali (Gavrilo Princip) i kako mora da nas smire, samo je detalj njegove odvratne politike prema Srbima. Lazni cilj mu je bio da skine Milosevica, koga je mogao da skine pomaganjem Srbima i Srbiji, a ne bombardovanjem i unistavanjem ljudi i zemlje. Mi to nikada necemo niti da oprostimo niti da zaboravimo, jer zu oni za nas samo i iskljucivo nemoralni ZLIKOVCI, koji se pozivaju na demokratiju i ljudska prava, sto neaju ni u svojim zemljama.

Za nas je ta alijansa iskljucivo "Nazi American Terrorist Organization" i nista drugo!

Zelja mi je da im sve to Bog vrati, naravno sa kamatom, sto su mnogo zasluzili.

Mi treba da tezimo ulasku u Eu, ali kao i Englezi i mnogi drugi, nikada da ne pokazujemo svoja osecanja i dajemo misljenja o njima. Osecanja nisu racionalna, pa treba da ih zadrzimo za sebe i gledamo samo interes svoje nacije i zemlje. Sve drugo je sekundarnog znacaja. U EU je nacionalizam na visokom nivou, ali ga vesto svi skrivaju.

Sta vise nadodati na ovog dobrog i iskrenog coveka koji posla svoj komentar u 7:39 nego jedno opameti se SRBINE I SRBIJO pa skinimo zapadnonatovske skuge i posiljimo ih u pedreski brisel pa nek tamo zajedno bludnice sa zapadnim okupatorima da se jednom zanavek ocistimo nemorala i necovecesnosti.Nema nama spasa sve dok nas vode sinovi ili unuci naslednici crveni djavola koji su nas vodili u pravcu potonuca od 1945 pa sve dodanasnjeg dana.Samo nam neko moze pomoci kao SLAVNI KARADJPRDJE koji je ustao protiv islamske turske na sve ili nista tako moramo imati vlas i vladara koji ce zapadnim okupatorima odkazati poslusnost JER TO SU NASI STARI I ZAKLETI NEPRETELJI.Nije se samo onaj madjarski fasista kasa zalagao za podrsku nato okupatorima nego je to cinio zuti lider djindjic koji je trazio sto jace udare po SRBIJI I SRBIMA samo da bi oni ovi danasnje ustase zaseli na vlast na celu sa poglavnikom tadicem i ostalom bagrom i bandom...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.