Tadićev oštar protest Ban Ki Munu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadićev oštar protest Ban Ki Munu

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Boris Tadić oštro je protestovao kod generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i generalnog sekretara NATO-a Jap de Hop Shefera zbog formiranja "Kosovskih bezbednosnih snaga" jer je to u suprotnosti sa rezulucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je pres služba predsednika republike.

"Ekselencijo, Želeo bih da Vas obavestim o stavu Republike Srbije povodom nedavne akcije privremenih organa u našoj južnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokrajini Kosovu i Metohiji koja se nalazi pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 (1999). Republika Srbija protestuje zbog formiranja takozvanih ‘Kosovskih bezbednosnih snaga' od strane Prištine i smatra ih nelegalnom paravojnom organizacijom, koja predstavlja jasnu pretnju za bezbednost moje zemlje. Njihovo postojanje i aktivnosti, sadašnje i buduće, predstavljaju direktnu opasnost za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, što je zajednički cilj svih legitimnih aktera u regionu", navodi se u pismu predsednika Srbije.

"Želeo bih da skrenem Vašu pažnju na činjenicu da ‘Kosovske bezbednosne snage' nisu formirane u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. One su obrazovane na osnovu takozvanog Ahtisarijevog plana, koji nije nikada usvojen u Savetu bezbednosti. Formiranje takozvanih ‘Kosovskih bezbednosnih snaga' predstavlja flagrantno kršenje našeg Ustava, međunarodnog prava i u potpunosti je neprihvatljivo za Srbiju. Stoga, Republika Srbija smatra da one moraju biti odmah rasformirane. Ekselencijo, koristim ovu priliku da još jednom potvrdim da će Srbija nastaviti da sarađuje sa statusno neutralnim međunarodnim civilnim i bezbednosnim misijama u našoj južnoj pokrajini u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Istovremeno, aktivno ćemo pratiti da li se bezbednosna situacija pogoršava na terenu, posebno u svetlu formiranja takozvanih ‘Kosovskih bezbednosnih snaga'. Očekujem da, kao i do sada, imamo saradnju u vezi sa ovim pitanjem od ogromnog značaja", kaže se u pismu predsednika Tadića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.