Svet da ne dozvoli da se ponovi

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svet da ne dozvoli da se ponovi"

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je povodom godišnjice od početka NATO bombardovanja da svet više nikada sebi ne sme da dozvoli da se tako nešto ponovi.

"Na to da pamtimo ono što se desilo obavezuju nas životi svih onih sugrađana koji nisu preživeli to sumorno proleće. Civilizovan svet više nikada ne sme sebi da dozvoli da se tako nešto ponovi", kazao je Gašić na komemorativnom skupu u kruševačkoj kasarni "Rasina".

On je rekao da su pre >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 16 godina na meti bili vojni objekti, ali i bolnice, ambasade, strateški infrastrukturni i komunikacioni objekti, da su bombe pogađale kuće, saobraćajnice, gradske trgove i ulice.

"Ipak, mi moramo da gledamo u budućnost, moramo hrabro da koračamo ka novom sutra, iz ruševina su nikle nove građevine, mostovi ponovo povezuju dve obale. Ipak, život se ne može nadoknaditi niti ponovo udahnuti, zato je naša dužnost i obaveza da pazimo na one koji su ostali bez svojih najmilijih", rekao je Gašić.

Parastos u kasarni kraj spomen obeležja pogunulim pripadnicima ratnih jedinica služio je vladika David sa sveštenstvom kruševačke eparhije, a vence i cveće su položile porodice i pijatelji stradalih, potom ministar Gašić, predstavnici Vojske, Kruševca, Rasinskog okruga, brojnih boračkih i drugih udruženja.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane u Zemunu.

Zamenik načelnika Generalštaba general-potpukovnik Jovica Draganić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja u 250. raketnoj brigadi za protivvazduhoplovna dejstva i položio venac na spomenik poginulim pripadnicima te brigade, u kasarni "Banjica" u Beogradu.

Na spomen-obeležje žrtvama NATO agresije na SRJ i kraj spomen-kapele posvećene stradalim građanima Niša, vence je položila delegacija komande Kopnene vojske, na čelu sa načelnikom štaba brigadnim generalom Žarkom Lazarevićem.

Venci su položeni i u drugim kasarnama širom Srbije, a pripadnici Vojske Srbije učestvovali su i u komemorativnim aktivnostima koje su organizovali gradovi i opštine, boračke i druge organizacije kojeneguju vojničke tradicije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.