Svedočenje pripadnika Unprofora

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedočenje pripadnika Unprofora

Ukrajinski i francuski vojnici svedočili da su ih pripadnici Vojske Republike Srpske držali kao taoce i pretili da će ih pobiti, ako ne predaju oružje. Karadžić tvrdi da su ih, u stvari, štitili od vazdušnih napada NATO-a.

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Aleksandar Valentinovič Višnjevski izjavio je da su ga, u proleće 1995, srpske snage uzele za taoca, zajedno sa drugim pripadnicima Unprofora iz Ukrajine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za uzimanje više od 200 članova "plavih šlemova" za taoce, krajem maja i početkom juna 1995. godine, posle vazdušnih napada NATO-a na položaje i objekte Vojske Republike Srpske.

Tadašnji narednik u ukrajinskom Unproforu, Višnjevski, izjavio je da je sa još 42 Ukrajinca bio razoružan i zarobljen 26. maja 1992, u fabrici "Energoinvest" u Ilidži.

Višnjevski je rekao da su Ukrajinci prvo pristali da se razoružaju, ali da su promenili stav, kada su na televiziji videli francuske pripadnike Unprofora koje su bosanski Srbi vezali za stubove.

Oružje su predali tek pošto je jedan policajac uperio pištolj u glavu ukrajinskog oficira, naznačio je svedok.

Pripadnike Unprofora, bosanski Srbi su, zatim, prebacili u Bijeljinu, gde su im pridodali još 14 "francuskih marinaca", rekao je Višnjevski, a onda su svi bili transportovani u Banjaluku.

Kada su Ukrajinci odbili da se u kasarni podele u manje grupe, mladi srpski vojnici su, kako je ispričao svedok, doveli pse vučjake i počeli da ih huškaju na zarobljene, ali im nisu dozvolili da priđu bliže od "15-20 santimetara".

U kratkom unakrsnom ispitivanju, optuženi Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da su srpski vojnici i policajci želeli da ukrajinske "plave šlemove" sklone iz fabrike u Ilidži, da bi ih "zaštitili" od vazdušnih napada NATO-a.

"Ne znam baš da li su bili zaštitnički raspoloženi. Da su hteli da nas zaštite, zašto bi nam oduzimali oružje", odgovorio je Višnjevski.

Zaštićeni svedok: Stavili su mi nož pod grlo

Svedočio je i francuski oficir, čiji je identitet zaštićen pseudonimom KDž-196. On je opisao kako su ga oficiri Vojske Republike Srpske, s kojima je do tada sarađivao, 26. maja 1995, uzeli za taoca, zajedno sa još 21 francuskim vojnikom iz voda kojim je komandovao.

Oficir je izjavio da se to dogodilo na sabirnom punktu Unprofora na Poljinama, kod Sarajeva, u koji je bilo odloženo teško oružje VRS, u skladu sa sporazumom o zoni isključenja za artiljeriju oko grada.

KDž-196 svedočio je da je oficir VRS Vlado Medić tražio da pripadnici Unprofora polože oružje i da je počeo da preti, kada su francuski "plavi šlemovi" to odbili.

"Po Medićevoj komandi, jedan njegov vojnik pucao je iz ručnog bacača na kulu stražaru... Kapetan Drago, s kojim sam do tada imao dobre odnose, stavio mi je nož pod grlo, a drugi vojnik mi je uperio automatsku pušku u leđa... Rekli su nam da položimo oružje ili ćemo biti pobijeni", izjavio je svedok.

"Pošto su predali oružje, francuski vojnici bili su premešteni u bolnicu u Jagomiru, a zatim preko Bijeljine u Doboj. Nisu bili zlostavljani, ali su sve vreme bili pod strogim nadzorom", napomenuo je KDž-196.

Zajedno sa drugim taocima, svedok i njemu podređeni francuski vojnici bili su oslobođeni 7. juna 1995. godine.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.