Svečano otvoren Avalski toranj

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 21.Apr.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano otvoren Avalski toranj

Boris Tadić i Dragan Đilas dolaze na otvaranje Avalskog tornja (Beta)

Beograd -- Avalski toranj, jedan od simbola Beograda, srušen u bombardovanju NATO snaga 1999. godine, otvoren je na istom mestu na kom se nalazio prethodni.

Novi objekat visok je 204,5 metara, odnosno metar više od srušenog objekta. Toranj je otvorio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, poručivši da ta građevina treba da bude simbol budućnosti Srbije.

U prisustvu nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hiljada građana, predsednika Srbije Borisa Tadića, državnog i vojnog vrha, gradonačelnik Đilas je istakao da smo zajedno napravili ovaj toranj i da ćemo zajedno napraviti Srbiju onakom kakvu zaista želimo.

"Sa ovog tornja Beograd će bolje da vidi Srbiju, moći će bolje da oseti njene probleme u egzistenciji i razvoju, s druge strane gledajući ovaj toranj ostatak Srbije može bolje da vidi svoj grad, da se ponosi njime i njegovim razvojem", rekao je Đilas.

Đilas je kazao da je čudan osećaj govoriti na ponovnom otvaranju Avalskog tornja ističući da "s je jedne strane radost koju svi osećamo, a sa druge strane tuga što smo uopšte došli u situaciju da nam neko pokuša da otme toranj, da nam ga sruši".

"Siguran sam da bi svi mi koji smo ovde i svi koji gledamo otvaranje bili srećniji da smo prethodnih deset godina gradili više škola, bolnica, puteva i mostova, a da je toranj stajao onakav kakv je bio nekad", kazao je Đilas.

Navodeći da ne želi protokolarno da "svečano otvori toranj", Đilas je istakao da je "zato ovaj toranj pouka da nam se to više nikada ne desi, ali ovaj toranj ne treba da bude simbol prošlosti, već našoj budućnosti i da svi oni koji i danas šire jezik mržnje, netolerancije, svađe shvate da to nema budućnosti u Srbiji", rekao je Đilas.

Predsednik Tadić rekao je da je jedna Vlada Srbije počela izgradnju Avalskog tornja, a druga Vlada ga završila i da mu je žao što bivši premijer Vojislav Koštunica nije na današnjem svečanom otvaranju tornja.

Žao mi je što Koštunica nije ovde, njemu je bilo mesto ovde, izjavio je Tadić RTS-u.

"Mi smo podigli Avalski toranj kao zemlja. Čestitam građevinarima i projektantima. Sada gradimo tri mosta, autoputeve i, korak po korak, za dve do tri godine završićemo sve kapitalne projekte", rekao je Tadić.

Otvaranju Avalskog tornja prisustvovao je gotovo ceo državni vrh Srbije, predstavnici Beograda, predstavnici crkava i verskih zajednica, kao i ličnosti iz javnog života.

Ispred ulaza u Avalski toranj postrojena je garda Vojske Srbije, tu su istaknute kulturne i javne ličnosti, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić i brojne novinarske ekipe.

Obnova tornja je trajala tri godine, a njegovo otvaranje je odlagano dva puta – prvi put zbog tragične pogibije poljskog predsednika, a drugi zbog loših vremenskih prilika.

Kada je izgrađen 1965. toranj na Avali nazivan je remek-delom arhitekture. Srušen je u bombardovanju pre 11 godina, a njegova obnova trajala je tri godine.

Polemika oko poziva na ceremoniju otvaranja

U Skupštini Srbije danas se moglo čuti da će poslanici, organizovano, autobusima biti prevezeni na Avalu, kako bi prisustvovali otvaranju, uz, kako je najavljeno, najviše državne zvaničnike.

Opozicione partije, međutim, pitaju zašto su izostale sa uručenih pozivnica.

"Otvaranje Avalskog tornja je pozitivna stvar i to govori o duhu našeg naroda da u inat možemo mnogo stvari da uradimo, pa i da za relativno kratko vreme obnovimo toranj, koji je simbol Beograda i Srbije. Inicijativa obnove tornja krenula je od Koštunice koji je bio na čelu Organizacionog odbora i najmanje što zaslužuje od današnjih organizatora je da su ga pozvali”, kaže Zoran Nikolić, DSS.

"Na početku radova učestvovali smo Koštunica i ja, zašto su nas zaobišli ne znam, to morate njih da pitate. Takva je politika. Vidite da se nekome zabranjuje i odlazak na RTS bez ikakvog razloga", navodi lider NS-a, Velimir Ilić.

"S obzirom na činjenicu da nisu pozvani ni oni koji su započeli izgradnju tornja to me ne čudi. Kada vidite kakav je odnos vladajuće većine prema opoziciji, onda je potpuno jasno da imate posla sa ljudima koji ne razumeju višestranačje i parlamentarni sistem i ulogu političkih stranaka u životu jedne države”, kaže funkcioner SRS-a, Dragan Todorović.

Poslanici vladajuće većine ističu značaj otvaranja tornja na Avali, a nepozivanje pojedinih opozicionih lidera ne povezuju sa politikom.

"Nisam član organizacionog odbora za otvaranje tornja i ne znam ko je na spisku gostiju, ali mislim da u normalnoj državi, koja Srbija nadam se jeste već postala, ne bi bilo neuobičajeno da na proslavama, ukoliko neko smatra da su važna, prisustvuju i sadašnji i bivši premijeri, svi značajniji političari", smatra Vlajko Senić član G17 plus.

"Smatram da je današnji dan prilika da svi koji žele budu tamo ne obazirući se na formalnosti, i da je to prilika da ne umanjujemo značaj ovog događaja sa tim ko je prisutan i ko nije prisutan - sasvim svejedno, bitno je da Beograd ponovo ima svoj toranj”, kaže portparolka DS-a, Jelena Trivan.

GSP: Uvodi se linija od podnožja do vrha Avale

Zbog svečanog otvaranja Avalskog tornja biće uvedena linija javnog gradskog prevoza od podnožja do vrha Avale, a linije ka Avali biće pojačane, saopšteno je iz GSP "Beograd".

Kako je navedeno, uspostaviće se lokalna autobuska linija 400L - od podnožja Avale do njenog vrha. Na toj liniji će saobraćati četiri vozila, koja će koristititi početno stajalište u podnožju Avale i krajnje stajalište na njenom vrhu, do završetka manifestacije.

Biće uspostavljena i linija 401L od Bubanj Potoka do Pinosave, kao i linija 408L od Belog Potoka do Trešnje. Biće pojačane i linije 401, 402, 403 i 405, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.