Šutanovac: Intenzivnije učešće u međunarodnim operacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Intenzivnije učešće u međunarodnim operacijama

BEOGRAD,LONDON - Srbija verovatno neće zatražiti punopravno članstvo u NATO, ali namerava da jača partnerstvo sa Alijansom kroz intenzivnije učestvovanje u međunarodnim operacijama, izjavio je srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac za najnoviji broj nedeljnika "Džejns difens vikli".

Šutanovac je rekao da će cilj Beograda biti da uradi ono što su neke evropske zemlje već učinile - kao što su Švedska i Austrija - stavljajući članstvo u EU ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dalje integracije u NATO.

Srpski ministar, koji je boravio u Londonu 26. januara, kazao je da postoji niz oblasti u kojima može jačati saradnja NATO-a i Srbije i da se to naročito odnosi na mirovne misije UN, navodi taj nedeljnik, specijalizovan za bezbednosna pitanja, u internet izdanju.

"Ja mislim da bi Srbija trebalo da jača saradnju sa NATO-om, a najbolji način za to je partnerstvo u operacijama UN, na primer. To će biti veoma važno za nas u budućnosti", izjavio je srpski ministar.

Šutanovac je priznao da bi svaki pokušaj povećanja broja srpskih pripadnika mirovnih operacija u inostranstvu mogao naići na protivljenje javnosti u Srbiji.

On je kazao da, takođe, postoji mogućnost da Srbija članicama NATO-a i partnerima omogući pristup Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, kao i centru za obuku u nuklearnoj, biološkoj i hemijskoj odbrani u Kruševcu, koji je već organizovao kurseve za Organizaciju za zabranu hemijskog oružja.

Srbija je primljena u Partnerstvo za mir u decembru 2006. i nalazi se u procesu pravljenja svog prvog individualnog programa, u kome će detaljno biti razrađene oblasti saradnje u periodu od dve godine, podseća nedeljenik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Srbija neće tražiti punopravno članstvo u NATO"

Izvor: Blic, 08.Feb.2009

Srbija verovatno neće zatražiti punopravno članstvo u NATO, ali namerava da jača partnerstvo sa Alijansom kroz intenzivnije učestvovanje u medunarodnim operacijama, izjavio je srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac za nedeljnik "Džejns difens vikli".....Šutanovac je rekao da će cilj Beograda...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.