Stoltenberg: Poštujemo odluku Srbije da ne pristupi NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 23:21

Stoltenberg: Poštujemo odluku Srbije da ne pristupi NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je večeras da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Stoltenberg je rekao da NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da uđe u NATO i u tom smislu posebno istakao da NATO snažno podržava i poštuje odluku Srbije da ne uđe u Alijansu.

"To je suverena i nezavisna odluka Srbije i NATO je apsolutno poštuje, kao što uvažava odluke Švedske i Finske, koje su nam bliski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partneri, ali nisu ušli u NATO", istakao je Stoltenberg za televiziju Vesti.

On je dodao da je ključna uloga NATO na KiM da podržava politički dijalog i omogući slobodno kretanje svima, ističući da Alijansa apsolutno poštuje odluku Srbije da se ne pridruži tom savezu.

Stoltenberg je rekao da Alijansa ima važnu ulogu u održavanju mira i sprečavanju sukoba, kao i pronalaženju političkog rešenja kada je reč o dijalogu između Beograda i Prištine, i da u tom smislu podržava EU koja pomaže u tom dijalogu.

"Ključna uloga NATO na Kosovu je da podržava politički dijalog i da obezbedi slobodu kretanja svih zajednica na Kosovu", naglasio je on.

Govoreći o prisustvu Alijanse na Balkanu, Stoltenberg je rekao da NATO ima kancelarije u Sarajevu, KFOR snage na KiM i kancelariju u Beogradu, a podsetio je da su Crna Gora i Severna Makedonija pridružile NATO, naglašavajući ulogu tog saveza na Zapadnom Balkanu u sprečavanju novih sukoba.

On je još rekao i da se njegov desetogodišnji mandat na čelu NATO završava ove godine, 1. oktobra, a da će krajem godine preuzeti dužnost guvernera Centralne banke u Norveškoj.

Stoltenberg je dodao i da izuzetno ceni svoj položaj generalnog sekretara NATO i saradnju koju je u toku mandata ostvario sa Srbijom.

Ne postoji dokument o neširenju NATO na Istok

NATO je snažno angažovan na pronalaženju političkog rešenja sa Rusijom i ne postoji dokument o našem neširenju na Istok, izjavio je večeras generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

''Predstavili smo konkretne predloge u pisanim dokumentima Rusiji, navodeći da smo spremni da pričamo o kontroli naoružanja,merama za transparentne vojne aktivnosti, projektile i druge probleme", rekao je Stoltenberg za televiziju Vesti.

On je rekao i da su pozvali Moskvu da prisustvuje sastancima u Savetu NATO-Rusija gde bi mogli da iznesu svoje zabrinutosti, kako bi se našlo političko rešenje za situaciju koju je, kako je rekao, izazvalo gomilanje ruske vojske.

Na pitanje da li postoji neki potpisani dokument o neširenju NATO na Istok na kome Rusija stalno insistira, Stoltenberg je rekao da nikada takav dokument nije potpisan.

''Naprotiv, mi kao Alijansa sa 30 zemalja smo u našim dokumentima uvek naglašavali da su vrata za ulazak u NATO uvek otvorena za države u Evropi koje ispunjavaju standarde NATO", naveo je.

Na pitanje da prokomentariše izjavu ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji je rekao da se NATO ne može smatrati odbrambenim savezom uzimajući u obzir vojne operacije u Jugoslaviji, Libiji i Avganistanu, Stoltenberg je naveo da je ''NATO odbrambeni savez, ali i da u očuvanju mira sledi princip da napad na jednog izaziva odgovor svih drugih saveznika''.

Generalni sekretar je naglasio da je NATO uspeo da očuva mir među saveznicima više od 70 godina i da je sama uloga saveza da ne provocira konflikt već da ga spreči.

"Radim sa mnogo generala i moje je iskustvo da su oni veoma svesni značaja sprečavanja rata, zato što znaju kako on strašan i poguban može da bude. Iz tog razloga je NATO politička vojna alijansa koja uvek traži političko rešenje", poručio je Stoltenberg.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"TAKO NEŠTO NIKAD NIJE POTPISANO" Stoltenberg: Ne postoji dokument o neširenju NATO na istok

Izvor: Blic, 09.Feb.2022, 10:15

NATO je snažno angažovan na pronalaženju političkog rešenja sa Rusijom i ne postoji dokument o našem neširenju na Istok, izjavio je večeras generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.