Sporazum u oblasti odbrane

Izvor: B92, Beta, 13.Feb.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum u oblasti odbrane

Beograd -- Ministri odbrane Srbije i Portugala Dragan Šutanovac i Nunjo Severiano Teižeire potpisali su sporazum o saradnji u oblasti odbrane.

Ministar Šutanovac je naveo "da je činjenica da je NATO, čiji je Portugal član, u poslednje vreme doneo neke odluke koje nisu imale za cilj učvršćivanje odnosa sa Srbijom i uspostavljanje bezbednosti u regionu, ali da se mora poštovati to što neke članice te Alijanse nisu priznale nezavisnost Kosova".

Šutanovac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je nakon potpisivanja rekao da to predstavlja novi početak saradnje dveju zemalja i dodao da je Srbija zahvalna što Portugal podržava nastojanja da Srbija uđe u Evropsku uniju.

Teižeire je preneo stav svoje zemlje da Srbija ima ključnu ulog na zapadnom Balkanu, dodajući da će Evropa mnogo dobiti ulaskom Srbije u EU.

Portugalski ministar odbrane je kazao i da sporazum predstavlja izraz volje vlade Portugala za uspostavljanjem saradnje. On je uveren da će to biti novi početak u odnosima dveju zemalja.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i ministar odbrane Portugala dogovorili su se danas da će i dalje unapređivati saradnju dve zemlje i da to potvrđuje Sporazum koji su danas potpisala dva ministra odbrane.

"Cvetković je zahvalio portugalskoj Vladi na podršci koju ta država pruža Srbiji na putu evropskih integracija i vizne liberalizacije", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Šutanovac: Reforme sistema odbrane

Ministar odbrane najavio je da će reforme biti nastavljene u svim oblastima sistema odbrane.

Šutanovac i vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić priredili su povodom Sretenja, Dana Vojske Srbije, prijem u Domu garde na Topčideru.

"Godina koja je za nama bila je obeležena zaista velikim bezbednosnim izazovima. Možemo da kažemo da, bez obzira na to, sistem odbrane je nastavio sa reformama i da u planu imamo da reforme ubrzamo u idućim godinama", rekao je Šutanovac.

"Ubeđeni smo da ono što je zacrtano u planu razvoja možemo da ispunimo i da postoji još niz stvari koje možemo i preko plana, kao što smo do sada neke stvari učinili", dodao je Šutanovac.

Osim ministra odbrane, čestitku vojnicima povodom 15. februara - Dana Vojske uputili su i predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković.

Tadić je tim povodom izrazio uverenje da će pripadnici armije uspešno nastaviti put reformi koje će omogućiti stvaranje moderne i funkcionalne vojske, saglasno evropskom putu Srbije i najvišim međunarodnim standardima, prenosi Beta.

Premijer je u svojoj čestitci naveo da je Vojska najpouzdaniji stup odbrane.

"Svim pripadnicima Vojske i Ministarstva odbrane najsrdačnije čestitam Dan Vojske Srbije. Vi ste najpouzdaniji stub bezbednosti zemlje i garant slobode građana. Uveren sam da se Vojska Srbije razvija i modernizuje u skladu sa najvišim međunarodnim standardima", navodi se u čestitki.

Vršilac dužnosti načelnika Generalštaba Miloje Miletić dodao je da se reformom stvara savremena vojska, spremna da odgovori svim izazovima.

"Vojska Srbije je nastavila sa sprovođenjem reformskih promena u skladu sa uslovima koje smo stvorili. Istovremeno, izvršavanjem svih zadataka kontinuirano šaljemo poruku da smo spremni za saradnju sa svim armijama na očuvanju mira i bezbednosti u regionu, a i šire", rekao je Miletić.

Prijemu su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, brojni ministri, diplomate, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.