Spektakularno otvaranje tornja na Avali

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 19.Apr.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakularno otvaranje tornja na Avali

BEOGRAD - Avalski toranj, jedan od simbola Beograda koji su vazdušne snage NATO srušile 1999. tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, svečano će biti otvoren sredu u prisustvu najviših državnih zvaničnika. Svečanom otvaranju, kako je najavljeno, prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković sa članovima kabineta i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Otvaranje je najpre bilo planirano za danas, ali je zbog lošeg vremena odloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za sredu. Posetioci centralnog događaja u okviru manifestacije "Dani Beograda", kako su najavili organizatori, moći će da uživaju u audio-vizuelnom spektaklu, a svečano otvaranje prenosiće Radio-televizija Srbije. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić ukazao je da će Avalski toranj imati mnoge upotrebne funkcije - telekomunikacione, za uspostavljanje sistema digitalne televizije u Srbiji, biće prenosnik svih signala, neophodan vojsci, policiji, televizijama, kao i mobilnim stanicama.

- Avalski toranj je najviši objekat na Balkanu. Kada je prošle godine završen, bio je drugi po visini objekat u svetu. Na to smo ponosni - rekao je Dulić i dodao da se nada da će toranj postati nezaobilazno mesto koje će posetiti mnogi turisti.

Prema njegovim rečima, toranj je izgrađen od materijala koji ispunjavaju sve standarde životne sredine.

- Novi toranj na Avali je za jedan metar viši od starog. Građen je domaćim snagama, od domaćeg materijala. On je dokaz da smo mi u stanju, kada neke projekte započnemo, da ih i završimo. Siguran sam da će služiti na ponos i čast svih - naglasio je ministar Dulić.

Inicijator i urednik akcije "Izgradimo toranj na Avali" Miloš - Bata Milatović kazao je da o značaju tornja, pre svega, u simboličkom smislu, govori i činjenica da se od 2003. godine veliki broj ljudi, na različite načine, odazvao akciji prikupljanja sredstava za njegovu obnovu.

- Zahvaljujući RTS-u i Udruženju novinara Srbije, napravljen je spontani referendum i više od milion građana Srbije je prihvatilo akciju obnove Avalskog tornja i pomoglo izgradnju - rekao je Milatović i napomenuo da je tu akciju podržao i više od 500 javnih ličnosti i nosilaca najviših državnih funkcija.

Milatović je ukazao da bez finansijske pomoći države, pored prikupljenih sredstava, toranj ipak ne bi mogao da bude izgrađen. Prema podacima UNS-a, izgradnja novog tornja počela je 2005. godine, a završena u novembru 2009. godine. Izgradnja je izvođena ne odstupajući od projekta arhitekata Uglješe Bogunovića, Slobodana Janjića i konstruktora Milana Krstića, tvoraca starog Avalskog tornja. Projekat i nadzor radova povereni su saobraćajnom institutu CIP, a izvođač radova bilo je građevinsko preduzeće "Ratko Mitrović". Elektrooprema ugrađena u ovo zdanje predstavlja najmoderniji sistem te vrste, jedan od sedam takvih u Evropi. Osvetljen od temelja do vrha, zahvaljujući agregatima, ne može ostati bez napajanja električnom energijom.

Avalski toranj je visok 204,5 metara i najviša je građevina na Balkanu, a imaće istu funkciju kao i pre rušenja tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Kako je toranj građen govori i podatak da njegova konstrukcija može da izdrži i zemljotres do 9,2 stepena Merkalijeve skale, a vrh antene novog tornja napravljen je od nesagorivih materijala. Na 120. metru nalazi se restoran površine 100 metara kvadratnih, a posetioce će do vidikovca, koji se nalazi na 124. metru visine, prevoziti dva lifta brzinom od tri metra u sekundi. Na izgradnju novog tornja utrošeno je 5.000 metara kubnih betona i oko 500 tona armature. U prilaznu stazu tornju biće ugrađeno 200 otisaka dlana najzaslužnijih donatora i učesnika akcije "Izgradimo toranj na Avali". Prva je svoj otisak ostavila pokojna slikarka Olja Ivanjicki, koja se poklonivši svoje slike pridružili akciji. Zanimljivo je i da se među 200 otisaka nalaze i dlanovi pet akademika - Matije Bećkovića, Milorada Pavića, Dušana Kovačevića, Toneta Serafimovskog i Vladimira Veličkovića, kao i tenisera Ane Ivanović i Novaka Đokovića.

Stari Avalski toranj projektovan je od 1959 -1960. godine, građen od 1961. do 1964, a pušten u rad 1965. godine. Nekadašnji toranj je bio visok 202,8 metara i smatrao se jednim od najlepših TV repetitora u Evropi i svetu. Bio je jedini toranj na svetu koji je za presek imao jednakostranični trougao, simbol srpskog tronošca za sedenje.

Pod sloganom "Avala bez tornja više nije ista! Podignimo toranj, podignimo sebe" , akciju za izgradnju (obnovu) tornja pokrenulo je "Udruženje ljubitelja Avalskog tornja" osnovano još u decembru 2001god.,a imalo je i svoj sajt 2002-2008g. O aktivnosti ovog Udruženja može da se vidi u mnogim člancima na internetu, a imali su podršku mnogih gradjana i javnih ličnosti, pa i nekih udruženja. Tek kasnije se "Udruženje novinara Srbije" medijski nametnulo (što im nije bilo teško) kao prvi i glavni inicijator obnove tornja. Zato bi trebalo pomenuti prave ljude koji su pokrenuli akciju obnove, koji su krenuli od 'nule' i privukli pažnju Javnosti (mnogo pre pomenutog novinara koji je samo radio svoj posao), a koji su danas neopravdano zaboravljeni: predsednik "Udruženja ljubitelja Avalskog tornja" Dušan Čertić, potp.Svetlana Protić i Branislav Platiša, osnivač Dragoslav Kostadinović i mongi drugi članovi, kojima se ovde zahvaljujem!

Imaju za toranj,a nemaju para da vrate opljackano posle 45g?

Zasto opet idemo protiv celog sveta i zabadamo svetu prst u oko. Ako je medjunarodna zajednica srusila Avalski toranj sta imamo mi tu sad da ga gradimo i obnavljamo, odakle taj inat. Jel' to mapa puta, ma ajte...Ovako u Evropsku uniju tesko da cemo stici.

Ovakvo lupetanje o 'mapi puta' u EU, retko može da se pročita.

Ipak ne bi trebalo objavljivati baš svaki komentar, baš svakog ...

Toranj su nam srusili nasi prijatelji, a mi im ovako vracamo. Treba bar pozvati predstavnike nato pakta, americke ambasade i nekoga iz eu, dugujemo im toliko. Znate li vi koliko kosta pilot, pa gorivo do avale, pa bombe koje su ispaljene. Toliko su ulozili u nasu zemlju, napravili su nam i diznilend "bonstil", koliko sirovina u osiromasenim plemenitim metalima uranijum npr. bakra, gvozdja, su nam isporucili 99 godine. Nema smisla ne pozvati ih na neki banket, cisto da im se zahvalimo, prijateljima nasih vlastodrzaca, jer ipak oni su na njihovim bombama i parama dosli na vlast. ... e moja Srbijo...

za Dragana-

upravo tako!

Ja mislim da bi ministar vojni Sutanovac morao pozvati na otvaranje sve one koji su ga srusili jer bez toga tesko cemo u NATO

Ako zanemarimo pisanje tzv.'patrijota' (jer oni su ovde promašili temu, kao što zastupaju i promašenu politiku), trebalo bi naglasiti da je ustvari u pitanju 'Komplaks avalskog tornja" sa Energanom i Emisionom tehnikom (koji su većim delom ukopani u stenu), kao i komercijalnim delom ispod pristupne rampe za toranj.

http://img377.imageshack.us/img377/9058/17martavala014.jpg

Beograd je ovom Obnovom povratio jedan od svojih simbola, a o značaju ovog telekomunikacionog centra za celu Srbiju, nema potrebe ovde ni pisati.

Blago vama kad imate Avalu! Lep toranj i čini mi se lepši od starog. Ali nameće mi se par pitanja.

Koliko je baš takav toranj bitan za zemlju u opšte?

Šta je sa simbolima drugih gradova u Srbiji, koji su srušeni ili zapušteni?

I na kraju.

SRBIJA NIJE SAMO BEOGRAD, A KRUG DVOJKE NIJE PRESTONICA! Setite se ponekad!

Lep toranj! Mislim da je čak lepši od starog. Ali želim da podsetim na par stvari.

1. Avala je postojala i pre tornja.

2. Postoje i drugi gradovi u Srbiji sem Beograda i šta je sa njihovim simbolima?

3. Kakvu korist ima Srbija od takvog (velelepnog) tornja? Dali što je lepši i skuplji bolje šalje signal?

4. Srbija nije samo Beograd! A krug dvojke nije prestonica!

Razmislite o tome gospodo-drugovi!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.