Izvor: Blic, 19.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija računa na komandno mesto u BiH ili na Kosovu

Slovenija računa na komandno mesto u okviru NATO u Bosni i Hercegovini (BiH) ili na Kosovu, rekla je danas u Briselu slovenačka ministarka odbrane Ljubica Jelušić.



"Na osnovu činjenice da se Slovenija istinski trudi i mnogo doprinosi bezbednosti i stabilnosti kako u BiH, tako i na Kosovu, komandno mesto na jednom ili drugom prostoru nam sigurno pripada", izjavila je Jelušić, a prenosi agencija STA.

Minstarka Jelušić je danas u Briselu učestvovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na zasedanju ministara odbrane Evropske unije (EU), koji se u okviru Saveta EU za opšte poslove i spoljne odnose sreću dva puta godišnje.

Za Sloveniju je u okviru komande NATO u Sarajevu u raspodeli mesta u komandnoj strukturi za period od 1. januara 2010. godine nadalje predviđena komandna pozicija. To znači da bi kroz godinu dana trebalo da dobije položaj glavnokomandujuće i istovremeno obezbedi odgovarajući tim za to mesto.

Prema navodima diplomatskih izvora u Briselu, od stupanja na dužnost nove američke administracije predsednika Baraka Obame postoji velika mogućnost da Slovenija izgubi to mesto.

"Mi još uvek računamo na to, nismo izgubili nadu, nismo procenili da je to mesto izgubljeno. Naravno, potrebno je još prilično pregovora i dogovora", rekla je ministarka Jelušić.

"Ako se desi da Slovenija i slovenačka vojska izgube to komandno mesto, onda ćemo zasigurno pobrinuti za to da dođemo do druge jednako vredne komandne pozicije u okviru operacija koje su u toku na Balkanu", naglasila je slovenačka ministarka.

Druga podjednako važna operacija za Sloveniju je, prema njenim rečima, operacija Kfora na Kosovu.

"Tu na kraju krajeva imamo veliki deo svojih snaga, od onih koje se nalaze u instranstvu", rekla je Ljubica Jelušić i dodala da je 380 slovenačkih vojnika i civilnih stručnjaka u ovom trenutku na Kosovu.

Jelušić je naglasila da Slovenija, zbog činjenice da se istinski trudi i mnogo doprinosi bezbednosti i stabilnosti kako u BiH, tako i na Kosovu, smatra da joj pripada komandno mesto u BiH ili na Kosovu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.