Skromnija vila za predsednika

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Skromnija vila za predsednika"

Beograd -- Prema planu Republičke direkcije za imovinu, radovi na obnovi predsedničke rezidencije oštećene u NATO bombardovanju trebalo bi da budu započeti do kraja 2011.

Republička direkcija za imovinu dobila je 230 miliona dinara budžeta. Novac je namenjen vilama u Užičkoj 15 i 28.

Prema ranijim procenama, rekonstrukcija vile u Užičkoj 15 koštaće državu oko pet miliona evra, uključujući projektovanje, građevinske radove i opremanje.

Vila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Užičkoj 28 zidana je bez građevinske dozvole. Posle petooktobarskih promena radovi su prekinuti, a objekat je zaštićen od propadanja. Država je, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, podnela zahtev za legalizaciju, pošto ”Pavkovićeva vila” ispunjava uslove, jer je objekat ukrovljen. Kada bude doneto rešenje o legalizaciji, država će odlučiti šta dalje - prodaja u viđenom stanju, završetak radova, a onda otuđenje ili rentiranje.

Inače, prema idejnom projektu, ovaj objekat, osim luksuza, trebalo je da se pohvali i bezbednosnom opremom, jer je planirano da bude najsigurnije zdanje u ovom delu Evrope.

"Na ”stolu” ćemo imati skromniju varijantu, ali i skuplju, trajniju, koja podrazumeva dogradnju i kvalitetniju opremu. Kako je reč o zgradi u koju će se useliti Predsedništvo, a biće namenjena i za prijem visokih zvanica, neophodna je posebna bezbednosna oprema, a to je ”paprena” stavka. U svakom slučaju, kada budemo imali rešenja, donećemo odluku. Koja će varijanta proći, zavisi od raspoloživog novca i od vremena koje je potrebno da se radovi završe", kažu u Republičkoj direkciji za imovinu.

Inače, budžetom za ovu godinu, od traženih 835 miliona dinara za investicije, Republička direkcija za imovinu dobila je 230 miliona. Novac je namenjen vilama u Užičkoj 15 i 28.

„Ta sredstva, naravno, nisu dovoljna ni za jedan od ovih objekata. Ali, ono što je sigurno, ove godine biće urađen projekat obnove Užičke 15, izabran izvođač radova i, nadamo se, biće otvoreno gradilište. Kada je reč o Užičkoj 28, još nije doneta odluka o sudbini vile koja je građena za smeštaj bivšeg načelnika Generalštaba Nebojšu Pavković", istišu i direkciji i dodaju da taj objekat, čija je gradnja obustavljena 2000. godine, ima visok stepen završenosti i prava je šteta da 11 godina država od toga nema nikakve koristi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.