Šef NATO: Nismo aktivirali član 5 posle terorizma u Parizu, možemo doprineti drugačije

Izvor: Blic, 20.Nov.2015, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef NATO: Nismo aktivirali član 5 posle terorizma u Parizu, možemo doprineti drugačije

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas u Beogradu da nakon terorističkih napada u Parizu nije bilo aktiviranja Člana 5 NATO sporazuma, koji predviđa da ako jedna članica alijanse bude napadnuta, to predstavlja napad na sve, ocenivši da borba protiv terorizma nije borba zapada i muslimanskog sveta.

- Ovo nije borba zapada i muslimanskog sveta - rekao je Stoltenberg, navodeći da su muslimani u prvoj liniji borbe protiv terorizma vrlo često >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i prve žrtve i da je potrebno podržati ih u toj borbi.

Generalni sekretar NATO kazao je na konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da sve zemlje članice alijanse doprinose i igraju svoju ulogu u borbi protiv Islamske države.

On je podsetio da je taj Član 5 bio aktiviran samo jednom, nakon pogibije nekoliko hiljada ljudi 11. septembra u SAD, ali i da se to nije desilo u slučaju terorističkih napada u Madridu i Londonu.

- Ali postoji mnogo drugih načina na koji NATO može doprineti - rekao je Stoltenberg i naveo da su SAD kao vodeća zemlja u NATO takođe i vodeća nacija u međuanrodnoj koaliciji koja se bori protiv Islamske države.

Kako je naveo, NATO će nastaviti to da radi, ali je takođe istakao  važnu ulogu u stabilizaciji zemalja u kojima je puno nasilja i nereda, a koji mogu da se preliju na druge države.

To je, kako je rekao, razlog prisustva NATO u Avganistanu sa ciljem borbe protiv terorizma, kao i da ta zemlja ne bude utočište za teroriste, te da to isto NATO radi u Iraku i Jordanu, a da u tom smislu sarađuje i sa drugim zemljama.

Konačno, aktuelne vesti iz Malija, prema njegovim rečima, pokazuju da je borba protiv terorista veoma važna.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Francuska nije tražila aktiviranje člana 5

Izvor: Akter, 20.Nov.2015

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da Francuska nije zahtevala aktiviranje člana 5 Sporazuma o NATO, koji predviđa da napad na jednu članicu saveza predstavlja napad na sve, i dodao da taj savez igra značajnu ulogu u borbi protiv Islamske države..“Nije bilo zahteva...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.