Izvor: B92, 14.Feb.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanader siguran u prijem u NATO

Ljubljana, Beč -- Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je siguran da će Hrvatska početkom aprila biti primljena u NATO.

"NATO ne može da čeka. Uveren sam da će Hrvatska početkom aprila na Samitu NATO-a u Strazburu i Kelnu već biti učestvovati. Hrvatska je do sada puno uradila za NATO i prijem u članstvo je poslednji korak", rekao je Sanader za austrijsku novinsku agenciju APA.

Kad je reč o sporu sa Slovenijom, Sanader je rekao da Hrvatska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << principijelno ne odbija predlog Evropske komisije u vezi s posredničkom misijom na čijem čelu bi bio bivši specijalni izaslanik UN za pitanje statusa Kosova Marti Ahtisari, ali trenutno o tome nema zvaničan stav.

Hrvatski premijer je rekao da se za sada radi na rešavanju konflikta na bilateralnom nivou i najavio da će se u februaru sastati sa svojim slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Raspoloženje prema EU u Hrvatskoj, prema njegovim rečima, zbog blokade Slovenije "trenutno nije jako euforičn", ali bi, uveren je on, ukoliko bi se održao referendum, što zahteva Ustav, jasna većina bila za pristupanje.

"Računam sa 60 odsto podrške", ocenio je Sanader.

Sanader je rekao da do sada postoje samo glasine prema kojima Velika Britanija, Holandija i Belgija mogle blokirati pristupanje Hrvatske EU zbog nedovoljne saradnje Haškim tribunalom.

"Glasine sam čuo. Međutim treba sačekati izveštaj glavnog tužioca Serža Brameca i onda se to može komentarisati", rekao je on.

Sanader je napomenuo da Hrvatska mora u potpunosti sarađivati s Haškim tribunalom i to ne samo zbog "međunarodne situacije, već i zato što to zahteva nacionalno zakonodavstvo".

"Moja vlada i ja smo se zakonom na to obavezali", kazao je Sanader.

Tirk: Spor je moguće rešiti

Predsednik Slovenije Danilo Tirk kaže da hrvatsko-slovenački spor oko granice nije toliko složen da ga ne bi bilo moguće rešiti pre ulaska Hrvatske u EU.

Radi se više o političkom nego pravnom sporu i zato nema potrebe da se on rešava pred Međunarodnim sudom u Hagu, rekao je juče Tirk u razgovoru sa stranim novinarima.

On je naveo da rešenje mora da zadovolji obe strane i da bude zasnovano na poštovanju međunarodnog prava, uz uvažavanje određenih istorijskih činjenica.

Slovenački predsednik pri tome nije želeo da govori kakvo bi konačno rešenja tog dugotrajnog spora sa Hrvatskom trebalo ba bude, prenele je slovenačka novinska agencija STA.

Tirk je pozdravio odluku Evropske komisije u rešavanje ovog međudržavnog problema, objasnivši da taj korak Brisela vidi kao "izraz evropskog duha".

On, ipak, spor smatra bilateralnim pitanjem, i ne očekuje da se članice EU previše u njega upliću.

Odgovarajući na pitanje da li bi nerešavanje hrvatsko-slovenačkog spora, odnosno nezavršavanje pristupnih razgovora Hrvatske sa EU do kraja godine, moglo da ugrozi stabilnost na zapadnom Balkanu, Tirk je rekao da do destabilizacije regiona ne može doći.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Spor Hrvatske i Slovenije posao za MSP

Izvor: RTS, 13.Feb.2009, 14:37

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio u Beču da Hrvatska i dalje zahteva rešavanje spora oko granice sa Slovenijom pred Međunarodnim sudom pravde...Komentarišući insistiranje Hrvatske na međunarodnom pravu, kao i uticaj nepoštovanja tog prava u slučaju Kosova na rešavanje spora Zagreba i Ljubljane,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.