SAD: Rusija glavna pretnja suverenitetu i nezavisnosti evropskih država i vrednostima koje ujedinjuju Zapad

Izvor: Vostok.rs, 01.Apr.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Rusija glavna pretnja suverenitetu i nezavisnosti evropskih država i vrednostima koje ujedinjuju Zapad

Američki ambasador u Italiji Lusi Ajzenberg je nazvao Rusiju glavnom pretnjom suverenitetu i nezavisnosti zapadnih zemalja i izrazio podršu potrebi jačanja NATO-a. "Umesto da sarađuje u suočavanju sa novim izazovima, Rusija pokazuje agresivnost koja ugrožava stabilnost i mir stvoren tokom poslednjih 70 godina. NATO želi da poboljša odnose sa Moskvom. Mi bismo radije imali Kremlj među prijateljima, a ne neprijateljima, ali akcije koje je preduzela ruska vlada čine Rusiju glavnom pretnjom suverenitetu i nezavisnosti evropskih država i vrednostima koje ujedinjuju Zapad”, navodi američki ambasador u članku objavljenom u "Corriere della Sera". Prema njegovim rečima, Rusija je "koristeći sredstva hibridnog ratovanja, ciljala demokratske i finansijske institucije, kao i civilnu infrastrukturu Zapada, te podvrgla brojne međunarodne organizacije sajber napadima". Ambasador je takođe napomenuo da je Rusija navodno bila uključena u upotrebu otrovne supstance u Velikoj Britaniji.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je takve optužbe nazvalo “redovnom orkestriranom propagandnom akcijom”, te saopštilo da “antiruska špijunska kampanja” izaziva ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima. U Sjedinjenim Američkim Državama i nekim evropskim zemljama takođe postoje optužbe protiv Rusije za navodno mešanje u izbore. Rusija je u više navrata poricala ove optužbe, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov ih je nazvao "apsolutno neosnovanim". Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, govoreći o navodnom ruskom uplitanju u izbore u Sjedinjenim Državama, Francuskoj i Nemačkoj, istakao je da apsolutno nema dokaza koji to potvrđuju.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.