Rusija će preduzeti mere zbog NATO

Izvor: B92, 02.Okt.2018, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija će preduzeti mere zbog NATO"

Rusija će preduzeti mere zbog povećanja prisustva NATO-a u severnoj Norveškoj, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je podsetila, navodi Sputnjik, da je Norveška preduzela niz neprijateljskih koraka, među kojima je i da se saglasila da udvostruči već raspoređeni kontingent američkih marinaca na 700 ljudi.

Kako je naglasila Zaharova, radi se o proširenju geografije raspoređivanja na sever i održavanja krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oktobra u blizini granica Rusije najvećih vojnih vežbi NATO-a u čitavoj norveškoj istoriji, u kojima će učestvovati više od 40.000 ljudi iz više od 30 zemalja.

“Negativna inovacija su i najavljeni planovi za raspoređivanje 800 britanskih vojnika u severnoj Norveškoj. Bez obzira na verbalne kamuflaže kojima se pokrivaju takva rešenja… ostaje činjenica da vodeće zemlje NATO-a povećavaju vojno prisustvo u regionu koji se neposredno graniči sa Rusijom“, dodala je ona.

“U suprotnosti sa svim proverenim tradicijama dobrosusedstva i suprotno politici norveškog rukovodstva još od vremena Hladnog rata o samoograničenju ’da se na norveškoj teritoriji ne postavljaju baze za oružane snage stranih sila sve dok Norveška ne bude napadnuta ili pod pretnjom napada‘, Oslo ide putem neviđene militarizacije severnih geografskih širina.“

Zaharova je naglasila da takve akcije neizbežno dovode do destabilizacije vojno-političke situacije na severu, porasta tenzija i da podrivaju temelje rusko-norveških odnosa.

“Sve ove pripreme NATO-a ne mogu se zanemariti, a Rusija će preduzeti neophodne uzvratne mere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost“, navela je ona.

Moskva je čvrsto uverena da Arktik i Severna Evropa i dalje trebaju da ostanu zona niskih tenzija.

“Nepromišljeno zveckanje oružjem u ovom ranije mirnom regionu mogalo bi, ne našom krivicom, imati dalekosežne posledice“, zaključila je Zaharova.

Vojne vežbe NATO-a “Spoj trozupca“ održaće se u Norveškoj od 25. oktobra od 7. novembra. U manevrima će učestvovati više od 40.000 vojnika Alijanse, do 10.000 transportnih sredstava, 130 aviona i 70 brodova iz 30 zemalja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva: NATO nije svestan stepena svoje odgovornosti i opasnosti agresivne retorike

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2018

Severnoatlantski savez nije svestan stepena svoje odgovornosti i opasnosti agresivne retorike, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući reči stalnog predstavnika SAD u NATO-u Kej Bejli Hačinson o mogućem obaranju ruskih raketa, prenose RIA Novosti.. . „Stiče...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.