Izvor: B92, 03.Jun.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rivalitet Srbije i Crne Gore?

Podgorica -- Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kritikovao je odnos Srbije prema Crnoj Gori, ocenivši da je reč o "istorijskom rivalitetu".

On je rekao da taj odnos "Podgorica ni sa čim ne podstiče" i da "politička elita Srbije robuje predrasudama iz 19. veka".

U intervjuu za današnju podgoričku Pobjedu povodom četvrte godišnjice ozvaničenja državne samostalnosti Crne Gore, Krivokapić je rekao da Srbija "ima pizmu prema Crnoj Gori zbog njenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << puta integracija, posebno kada je u pitanju NATO".

"To je istorijski rivalitet koji mi ničim ne podstičemo, ali ga stalno osećamo", kazao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, politička elita Srbije "robuje predrasudama iz 19. veka". "To je konstanta njihovog odnosa prema Crnoj Gori koju uvek treba ukalkulisati. Na to treba računati, kao što Indija računa s monsunima ili u nedostatku monsuna", rekao je Krivokapić.

On je kazao da između Crne Gore i Srbije postoji "bitna razlika", a ona je u tome, kako je objasnio, što Crna Gora ima "kontinuitet državnosti i liderstva" i to je njena prednost.

Krivokapić je ocenio da je nezavisnost Crne Gore njen "najbolji razvojni projekat".

Predsednik parlamenta Crne Gore rekao je i da je detaljno razgovarao sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem o posledicama njegovog eventualnog povlačenja sa državnih funkcija.

Ako do toga dođe, kako je Krivokapić objasnio, biće to "velika lična i državna odluka", i zato bi trebalo "izmeriti sve njene konsekvence".

"Milo Đukanović predstavlja visoko stablo u istorijskoj šumi Crne Gore. Ta odluka, kad bude donesena, mora biti temeljno pripremljena", rekao je Krivokapić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.