Ratni veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije iz Niša poslali poruku mira

Izvor: JužneVesti.com, 04.Apr.2019, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratni veterani iz Hrvatske, BiH i Srbije iz Niša poslali poruku mira

Nekada na zaraćenim stranama, veterani ratova iz devedesetih godina su polaganjem venca na spomen-obeležje žrtvama NATO agresije u Nišu poslali poruku mira. Iza njih su, kažu, ratne godine i mržnja, ali poručuju političarima da se ugledaju na njih kada je u pitanju pomirenje balkansih naroda.

Karić kaže da su mu Srbi i Hrvati sada braća; foto: S. M.Hamdija Karić iz Viteza u centralnoj Bosni imao je 36 godina i troje dece kada je uzeo pušku u ruke. Kaže da tada >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nije verovao da će rata biti. Ali kada je rat sa svim svojim strahotama došao, doneo mu je najviše ratno odlikovanje “zlatni ljiljan”, ali i sumnju da će ikada moći da sedi za istim stolom sa Srbima.

Više nema “bratstva i jedinstva”, ali Karić kaže da su mu Srbi i Hrvati braća i kaže da su preko Centra za nenasilnu akciju, koji ujedinjuje ratne veterane iz regiona, uradili ono što nijedan političar sa Balkana dosad nije uspeo.

Seli smo za sto. Bilo je tu u početku nekih nedoumica, ali smo iz dana u dan sticali poverenje jedni u druge. Vidite danas smo tu i Srbi i Hrvati i Muslimani i mi smo danas jednostavno baća. Ovim putem želim da pošaljem poruku političarima da mi hoćemo i možemo zajedno - rekao je Karić.

Dodaje da je za rat kriva politika, koja iste stvari radi i danas na ovim prostorima.

Horvat je imao samo 24 godina kada je uzeo pušku u ruke; foto: S. M.U Niš je doputovao i Dražen Horvat iz Hrvatske. Imao je 24 godine kada obukao uniformu Vojske Hrvatske. Danas je pušku zamenio vencem koji je sa ostalim balkanskim ratnim veteranima - nekad na zaraćenim stranama - položio na spomenik.

Iz našeg primera se može pokazati da se sukobi koji su tada nastali i razlozi koji su tada bili mogu prevazići i da možemo krenuti u nešto što se naziva pomirenje - podvukao je Horvat.

Kruševljanin Aleksandar Sokolović nije učestvovao u ratovima na početku devedesetih. Ipak, nemirni Balkan ga je uvukao u rat 1999. kada je i ranjen. Kaže da mu je puno srce jer su se Bošnjaci i Hrvati odazvali pozivu da dođu u Niš.

Pokazujemo da postoji nada da opet možemo živeti zajedno i da živimo u miru - istakao je Sokolović.

Inače, članovi Centra za nenasilnu akciju obilaze stratišta i spomenike širom Balkana i odaju počast postradalim vojnicima i civilima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Ratni veterani iz Hrvatske, BIH, Republike Srpske i Srbije u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 04.Apr.2019

NIŠ..Nekada su se gledali “preko nišana”. Poslednjih godina obilaze mesta gde su stradali njihovi sunarodnici , odaju im počast i šalju poruke mira...Delegacija mirovne organizacije Centar za nenasilnu akciju u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida Grada Niša i Humanitarne organizacije...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.