Rasmusen:Perspektiva Srbije u EU i NATO

Izvor: S media, 20.Maj.2010, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen:Perspektiva Srbije u EU i NATO

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao je Srbiju da pogleda napred u budućnost, jer je njena perpsektiva integracija u EU i NATO uprkos skepticizmu prema Alijansi.

Rasmusen, koji boravi u jednodnevnoj poseti Sofiji, rekao je da bi Bugarska sa svojim kontaktima mogla da igra ključnu ulogu u odnosu na proces prisajedinjena zemalja Zapadnog Balkana NATO-u.

Govoreći o Strateškoj koncepciji Alijanse, on je naglasio da ona ima nameru da sačuva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << garancije bezbednosti, i da je u tom cilju izgradnja sistema protivraktetnog štita - PRO, koji neće skupo koštati.

Njegova vrednost procenjuje se na oko 200 miliona evra na period od 10 godina, a izgradnja će biti raspodeljena izmedju svih 28 zemalja članica Alijanse, precizirao je Rasmusen.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da će se učešće Bugarske u PRO nakandno utvrdjivati, vetovatno na samitu NATO na vrhu u novembru u Lisabonu, kada će biti usvojena i nova strategija NATO.

On je naglasio da je Bugarska ranije saopštila da će učestvovati ako je PRO odbrana i doktrina NATO.

"PRO je odbrambeni sistem. Ne vidim zašto bi se neko uznemiravao zbog toga što postoji odbrambeni sistem", dodao je on.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Rimu da njegova zemlja očekuje detaljnije objašnjenje od NATO u vezi instaliranja sistema PRO u Bugarskoj.

Bugarski ministar inostranih poslova Nikolaj Mladenov u razgovoru sa Rasmusenonom istakao je vojnu saradnju Bugarske sa Srbijom.

On je obavestio generlanog sekretara NATO da će njegova zemlja podržati sledeće korake BiH u odnosu na Plan akcije za članstvo.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.