Izvor: Blic, 27.Nov.2009, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Članstvo u NATO-u nije poklon

Odluka o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u NATO-u biće doneta iduće sedmice u Briselu, izjavio je danas generalni sekretar Severno atlantskog saveza Anders Fog Rasmusen nakon susreta sa članovima Predsedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem.

Odluka je na ministrima spoljnih poslova NATO-a, rekao je Rasmusen, dodavši da za članstvo treba uraditi dosta posla.

"Članstvo u NATO-u nije poklon. Članstvo u NATO-u se postiže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ukoliko kandidat može da doprinese bezbednosti u Evropi i da promoviše ciljeve kojima NATO teži", rekao je Rasmusen.

Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić bio je nezadovoljan nakon susreta sa generalnim sekretarom NATO-a, preneo je radio Slobodna Evropa.

Silajdžić je kazao da se u poslednjih mesec dana dosadašnji uspešan put BiH ka NATO-u blokira vezom izmedju tzv. butmirskog procesa i akcionog plana za članstvo BiH u Severnoatlantskom savezu, dodavši da zbog "neuspešne i pomalo komične predstave Karla Bilta" u Butmiru, "danas imamo problem sa NATO-om".

"Kada je frustracija u pitanju, frustracija se uglavnom oseća kod Bošnjaka", dodao je on.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen je, u odgovoru na Silajdžićeve optužbe, kazao da je NATO pozdravio aplikaciju BiH i da NATO nije deo butmirskog procesa.

"Ja nisam vezao butmirski proces i vašu aplikaciju za NATO. I sada podvlačim i naglašavam da će se vaša aplikacija za Akcioni plan za članstvo prosudjivati na osnovu vaše sposobnosti da ispunite uslove NATO-a", rekao je on.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, koji je danas u Sarajevu takodje razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a, naglasio je da je, zahvaljujući ostvarenom napretku, BiH prestala da bude konzument mirovnih operacija u okviru NATO-a i prešla u saveznike, učestvujući u mirovnim operacijama u svetu.

Špirić je istakao da je uspeh do sada sprovedenih reformi garancija koja pruža BiH osnov da može da zakorači u narednu fazu saradnje sa NATO-om.

Špirić je zatražio podršku generalnog sekretara NATO-a za napore BiH da udje u Akcioni plan za članstvo (MAP), kao poslednju fazu uključenja u punopravno članstvo u NATO.

Predsedavajući Saveta ministara je ocenio da bi uključenje BiH u MAP osnažilo njenu stabilnost i predstavljao dodatni pozitivni element koji bi mogao doprineti uspehu drugih reformskih procesa u BiH.

Zvaničnici u BiH očekuju da će do kraja ove ili početkom naredne godine zemlja dobiti Akcioni plan za članstvo u NATO-u.

Takozvani MAP program je završni i ključni stadijum kretanja kroz Partnerstvo za mir. Akcioni plan usmerava procese u državi kako bi bila sposobna da doprinese vrednostima Saveza.

Od BiH se u ovom procesu očekuje da reši sva medjunarodna, etnička i teritorijalna pitanja, kao i da poštuje ljudska prava i promoviše stabilnost, naveo je radio Slobodna Evropa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.