Proces evropskih integracija nacionalni cilj od vitalnog značaja za Albaniju

Izvor: Southeast European Times, 14.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proces evropskih integracija "nacionalni cilj od vitalnog značaja" za Albaniju

Albanija se, posle poziva za članstvo u NATO dobijenog ranije ove godine i sprovođenjem EU reformi, nalazi na uzbudljivom putu evroatlantskih integracija. Kako zemlja ide napred, jasna državna vizija otvoriće vrata za punu integraciju i poštovanje međunarodnih standarda, izjavio je je šef albanske diplomatije Lulzim Baša za Southeast European Times, u intervjuu koji je vodio naš dopisnik Sami Neza.

14/07/2008

Sami Neza za Southeast European Times iz Tirane >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << -- 14/07/08

Southeast European Times: Koji su glavni izazovi sa kojima se Albanija suočava na putu evropskih integracija?

Lulzim Baša: Albanija je krenula na svoj put evropskih i evroatlantskih integracija pre dosta godina. Napravili smo izbor. Danas smo svedoci da taj izbor daje rezultate. Bila je potrebna politička hrabrost, jasna vizija i snažna odlučnost. Sve smo to imali u tom trenutku, kao i dan danas.

U poslednje dve decenije, Albanija je aktivno krenula putem transformacije prema slobodi, demokratiji, vladavini prava i tržišnoj ekonomiji. Imali smo razne teškoće, ali su u srži tog procesa dva cilja: puno članstvo u NATO i članstvo u EU.

Albanska vlada smatra da je proces evropskih integracija vitalan nacionalni cilj. Naporno radimo na ispunjavanju kriterijuma iz Kopenhagena i drugih instrumenata, da bismo obezbedili ostvarivanje potrebnih evropskih standarda.

Albanija je u ovom trenutku u najvažnijoj fazi procesa evropskih integracija. Potpisali smo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) pre dve godine i uskoro će ga ratifikovati sve države članice EU. SSP predstavlja osnovni vodič za proces reformi u Albaniji. Svi napori koje smo preduzeli da ubrzamo integraciju u EU obuhvaćeni su reformama koje je preduzela albanska vlada.

Cilj reformi je borba protiv organizovanog kriminala i nelegalne trgovine, smanjenje korupcije i jačanje administrativnih kapaciteta, privlačenje više direktnih stranih investicija i uspostavljanje povoljnog poslovnog okruženja, jačanje vladavine prava i unapređenje pravosudnog i izbornog sistema.

SETimes: Da li će i kada Albanija zatražiti status kandidata za članstvo u EU?

Baša: Status kandidata za članstvo u EU doći će kao prirodna faza na našem putu ka članstvu u EU. O tome razmišljamo na osnovu opipljivog napretka koji je Albanija ostvarila u sprovođenju integracijskih reformi. Naše približavanje EU nije samo povezano sa datumima i tajmingom, iako oni predstavljaju njegov važan element; to približavanje se pre svega oslanja na kvalitet, širinu i efikasnost reformi.

Trenutak podnošenja molbe za članstvo je ključna etapa celokupnog procesa integracija. Smatramo da će molba biti podneta u bliskoj saradnji i konsultaciji sa EU. Primenićemo istu filozofiju saradnje, konsultacija i partnerstva koju smo imali u prošlosti.

Izborni proces u Albaniji će se takođe menjati u okviru evropskih integracija te zemlje. [Geti Imidžis]

SETimes: Može li Albanija brzo da se integriše i da li će njeni administrativni kapaciteti biti dovoljni za to?

Baša: Albanija se od samog početka puno zalagala za ulazak u EU. Po našem mišljenju, to je jedinstven slučaj široke podrške javnosti i potpune podrške svih političkih stranaka. Svesni smo teškoća i realistično smo svesni da su evropske integracije proces.

Vlada je odlučna da podrži neophodne administrativne kapacitete potrebne za ulazak u EU i u skladu sa tim bavi se tim pitanjem. Reforma državne uprave je reforma u kojoj je država najozbiljnije angažovana. Reforma je jedan od najvažnijih stubova procesa reformi i rezultati su već tu.

Evropske integracije i puno poštovanje standarda EU zahtevaju jasnu državnu viziju za glavne administrativne strukture koje su zadužene za ispunjavanje obaveza utvrđenih u poglavljima komunitarnog prava. Reforme državne uprave treba da se obave kao podrška sprovođenju nacionalnih obaveza i u okviru procesa integracija.

SETimes: Kakav je stav Albanije o imenu Makedonije i da li će Albanija uticati u rešavanju problema između dva suseda?

Baša: Albanija vodi prijateljsku, dobrosusedsku politiku.

U vezi sa imenom, želimo da naglasimo da to nije deo naših bilateralnih odnosa sa Makedonijom. Podržavamo pronalaženje rešenja što pre, rešenja koje će biti prihvatljivo za obe zemlje (Makedoniju i Grčku), putem bilateralnih pregovora pod okriljem UN.

Nadamo se da će rešenje ojačati mir, stabilnost i prosperitet u regionu. To je ključni princip naše spoljne politike da podržavamo sve inicijative koje donose stabilnost i mir u našem regionu i pomažu evroatlantske integracije svih zemalja u regionu.

SETimes: Albanija je nedavno dobila poziv za članstvo u NATO. Kakva je korist Albanije od tog članstva? Da li se u zemlji oseća činjenica da je dobijen poziv?

Albanija je dobila poziv za članstvo u NATO u aprilu. [Geti Imidžis]

Baša: Ono što se dogodilo na samitu u Bukureštu u aprilu ove godine, kada je Albanija pozvana, zajedno sa Hrvatskom, da započne pregovore o pristupanju, predstavlja nagradu za napore Albanije i podsticaj za dalje reforme.

Odluka na samitu u Bukureštu je istorijski trenutak koji predstavlja krunu petnaestogodišnjih napora Albanije u pravcu procesa evrointegracija i početak je nove ere u svojim odnosima sa saveznicima za sadašnje vreme i budućnost.

Taj događaj je izuzetno dostignuće za Albaniju i istovremeno konstatacija nove i opipljive albanske stvarnosti, stvarnosti koja je postignuta zahvaljujući pozitivnim promenama i transformacijama, ma koliko često bile bolne, u svim oblastima ekonomskog, političkog, socijalnog i vojnog života, ljudskih prava i prava manjina.

To će doprineti povećanju stabilnosti kod kuće i u regionu; proširenje će uticati i na slobodno kretanje robe i kultura, ekonomski razvoj kroz porast investicija, transfera kapitala i razvoja transportne infrastrukture; to poslednje imaće značajan efekat na razvoj turizma, pošto Albanija poseduje ogroman i još uvek neiskorišćen potencijal.

SETimes: Kakvi su odnosi Albanije sa Kosovom i drugim balkanskim zemljama?

Basha: Saradnja sa Kosovom važan je aspekt naše regionalne politike. Stanje odnosa između Albanije i Kosova trenutno je izvanredno. Ti odnosi zasnivaju se na principima dobrosusedstva, saradnje i poštovanja međunarodno priznatih granica. Ti bilateralni odnosi poduprti su sa više 33 ugovora i memoranduma o razumevanju. Očekujemo dodatno produbljivanje i institucionalizaciju tog okvira u budućnosti.

Odnosi Albanije sa zemljama regiona takođe su dobri. Zasnovani su na principima saradnje, dobrosusedskih odnosa i međusobnog poštovanja teritorijalnog integriteta. Albanija nema nerešene probleme ni sa jednim susedom.

Regionalna politika Albanije vođena je preporukama EU i zahtevima SSP. Njihovo ispunjenje je preduslov za integraciju Albanije, ali i čitavog regiona, u EU.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.