Poslednje upozorenje Beogradu - Srbi dobili nekoliko dana

Izvor: Vostok.rs, 20.Mar.2017, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednje upozorenje Beogradu - Srbi dobili nekoliko dana

Stare vesti protiv kratke pameti

20.03.1999. godine

Beogradu i Slobodanu Miloševiću ostalo je samo nekoliko sati da izmeni stav prema mirovnom sporazumu (ultimatum o kapitulaciji iz Rambujea), pre nego što vojna akcija NATO postane neminovna - izjavio je predstavnik NATO-a posle sastanka ambasadora Alijanse u Briselu.

Kako se navodi, Havijer Solana odmah je nakon sastanka počeo sa konsultacijama sa savezničkim vladama, Kontakt grupom i UN o vojnim udarima na SRJ.

Savet NATO je, kako je rečeno, izrazio „veliku zabrinutost zbog naglog pogoršavanja stanja na terenu", podvukavši da je „vrlo jasno da Beograd koristi povlačenje verifikatora OEBS za sprovođenje novih akcija uz upotrebu tenkova i artiljerije".

- Izveštaji s terena govore da je u poslednjih 24 sata još 10.000 lica unutar Kosova napustilo svoje domove, čime se njihov broj približava onome iz oktobra prošle godine, kada je je NATO zapretio vojnim - upozorio je NATO. Vreme za otpočinjanje vazdušnih napada smanjeno je sa 48 sati na „nekoliko časova", dodao je taj zvaničnik NATO.


Poslednje upozorenje Beogradu - Srbi dobili nekoliko dana da temeljno razmisle o situaciji

Trojica međunarodnih posrednika u kosovskim pregovorima doputovaće danas u Beograd i pokušaće da ubede Slobodana Miloševića da ipak prihvati ponuđeni sporazum, saznaje se u zapadnim diplomatskim izvorima.

Izaslanici Evropske unije i Rusije Volfgang Petrič i Boris Majorski doputovaće u Beograd iz Pariza, a američki ambasador Kristofer Hil doći će iz Skoplja.

- Biće to poslednji pokušaj posrednika da proces zadrže na mirnom kursu - ocenio je neimenovani diplomata. Prema njegovim rečima, „nije nemoguće, ali malo je verovatno" da će u Beograd uskoro doći još neki zapadni diplomata na visokom nivou.

Inače, Volfgang Petrič izjavio je u subotu da je „jedini izlaz iz kosovske krize da i Srbi prihvate mirovni sporazum", ali je priznao da je skeptičan po pitanju mogućnosti takvog razvoja događaja.

On je za mađarski radio rekao da su „Srbi dobili nekoliko dana da temeljno razmisle o situaciji" i izrazio nadu da će u poslednjem trenutku oni „ipak prihvatiti sporazum".

Na napomenu novinara mađarskog radija da je, prema nekim ocenama, nezavisnost Kosova neizbežna, Petrič je odgovorio da „to nije tačno, i da treba pokušati zadržati pokrajinu unutar sada postojećih granica".

- Mi iz Evrope ne razmišljamo o novim granicama, odnosno ne razmišljamo ni o nikakvim granicama, jer one linije koji su uzduž i popreko povučene na prostorima bivše Jugoslavije nisu ni u kom smislu rešile stvarne probleme stanovništva, i zato nisam ubeđen da bi samostalnost Kosova poboljšala privrednu situaciju i stanje ljudskih prava u tom regionu.

Vratićemo se uskoro - izjavio je šef Voker i dodao da „NATO trupama neće biti potrebna viza kada budu ušle na Kosovo

Članovi Verifikacione misije OEBS rano u subotu ujutro u velikom konvoju napustili su teritoriju Kosova, postupajući po nalogu za povlačenje koji je u petak izdao Knut Volebek, predsedavajući OEBS.


Šef KVM Vilijam Voker, koji je poslednji napustio teritoriju SRJ, izjavio je na graničnom prelazu Đeneral Janković da je evakuacija 1.381 člana misije obavljena bez problema, osim što su im jugoslovenski carinici na izlazu iz zemlje poništili vize.


- Vratićemo se uskoro - izjavio je šef Voker i dodao da „trupama NATO neće biti potrebna viza kada budu ušle na Kosovo".

Upitan da prokomentariše mogućnost vojne intervencije NATO, protiv on je rekao:


- Ako je vojna intervencija potrebna da bi urazumila Beograd, a možda će biti potrebna, onda neka tako bude. Treba nam nešto dramatično da bi Beograd razumeo da je međunarodna zajednica ozbiljna u nameri da zaustavi nasilje, i da od Kosova načini ono što bi ono trebalo da bude - normalni deo Evrope.


Verifikatore su, po ulasku u Makedoniju sačekali pripadnici međunarodnih snaga za njihovo izvlačenje sa Kosova.


- Naša misija je da danas, tu na granici, pomognemo verifikatorima ukoliko im je potrebna medicinska pomoć, ili pratnja pri transportu. U Skoplju smo postavili tranzitni centar za njih - izjavio je jedan pripadnik snaga NATO u Makedoniji.


Tranzitni centar za pripadnike KVM je skopski hotel „Aleksandar Palas", odakle treba da budu razmešteni po gradovima u Makedoniji. Makedonska televizija javila je da će u Skoplju ostati samo 150 verifikatora predvođenih Vokerom, dok će ostali narednih dana otputovati u Beč.



Španski list „Mundo" piše da NATO planira napad na Jugoslaviju u tri faze
Pozivajući se na zvanične američke izvore, „Mundo" tvrdi da će „u okviru ove operacije prvo biti upućen talas krstarećih raketa, ispaljenih sa američkih brodova, aviona B-52 i podmornica u Jadranu, a potom će uslediti masovno bombardovanje, koje će izvršiti avioni iz baza u Italiji i sa brodova u Sredozemlju".

„Prvi udar će biti kratak i snažan", a na udaru NATO će biti, kako se navodi, „protivvazdušna odbrana i ruske rakete koje ima jugoslovenska vojska, njena avijacija i komunikacioni centri širom Srbije, odakle se kontrolišu pokreti snaga Slobodana Miloševića".

U izveštaju „Munda" se podvlači da će, ukoliko Milošević ne promeni stav, uslediti druga i treća faza, sa ciljem da se uništi teško naoružanje koje srpskim snagama obezbeđuje nadmoć u odnosu na kosovske Albance.

- Na meti će se naći srpske oklopne jedinice na granici s Kosovom, njihova borna kola, oklopni transporteri i teška artiljerija.

Pripravno 420 lovaca-bombardera

List dodaje da NATO za ove operacije ima na raspolaganju 420 lovaca-bombardera, među kojima su 260 američki, uključujući „leteće tvrđave B-52", koje sa razdaljine od više stotina kilometara mogu da ispale rakete na locirane ciljeve.


Poginula četiri policajca, jedan teško ranjen

Četvorica policajaca su poginula, a jedan je ranjen u sinoćnjem napadu terorista na policijsku patrolu, petsto metara od centra Prištine, na putu ka naselju Grmija.

Teroristi su vatru otvorili iz automatskog naoružanja na policijsku patrolu.

Korištena arhiva Glasa javnosti


2016. godina - "ratifikacija" ultimatuma iz Rambujea


Srbija dobrovoljno pristala na okupaciju zemlje iako je 1999. zbog toga bombardovana - jer je to odbila

Skupština Srbije ratifikovala je Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima NATO.

Sedamnaest godina posle, Skupština Srbije je usvojila zakon – prihvatila isti taj ultimatum iz Rambujea - kojim pripadnici NATO alijanse dobijaju slobodu kretanja i imunitet kakav pripada i diplomatama, kao i privilegije koje sleduju diplomatama po Bečkoj konvenciji. .. čitajte više


 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.