Pohvale avganistanskim snagama bezbednosti

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pohvale avganistanskim snagama bezbednosti

NATO odao priznanje avganistanskim snagama bezbednosti zbog efikasne reakcije na napad talibanskih bombaša u centru Kabula, u kome je poginulo 14, a ranjeno 40 osoba. Povišen stepen bezbednosti u Kabulu.

Avganistanskim snagama bezbednosti odato je priznanje zbog načina na koji su reagovale na napade koje su u centru glavnog grada Kabula izveli talibani, a u kojima je poginulo najmanje 14 osoba, a ranjeno 40 osoba.

Portparol NATO je ocenio da su avganistanski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojnici i policajci ušli u sukob sa napadačima dok su međunarodne snage ostale u drugom planu.

Komandant britanskih oružanih snaga, general Dejvid Ričards je istakao da su avganistanske trupe, opkolivši neprijatelja, postupile na vrlo profesionalan način.

Avganistanskim snagama priznanje je odao i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Grupa naoružanih talibana i bombaša-samoubica u ponedeljak je izvela dobro isplaniran napad u centru Kabula, napadajući lokacije u samom srcu prestonice, što pokazuje da su u stanju da napadnu bilo koji cilje, naveo je Bi-Bi-Si.

Talibani kažu da je 20 njihovih boraca učestovalo u napadu koji je počeo u vreme jutarnjeg saobraćajnog špica i pojačane aktivnosti u gradskom centru.

Rigoroznije mere bezbednosti u Kabulu

Avganistanski predsednik Hamid Karzai naredio je reviziju bezbednosne situacije u Kabulu, posle jučerašnjeg napada talibana.

U međuvremenu, avganistanske bezbednosne snage su stavljene u stanje visoke pripravnosti. Bezbednosne mere u Kabulu su pooštrene i pripadnici bezbednosti pretražuju vozila koja ulaze u grad, preneo je "Glas Amerike".

Zamenik šefa policije Muhamed Halil Dastiar je rekao da su policajci takođe povećali broj kontrolnih punktova u gradu, kao i broj patrola.

Šef avganistanske obaveštajne službe, Amrulah Saleh, je rekao da su sedmorica napadača, koji su nosili automatsko oružje i prsluke sa eksplozivom, juče izvršili napad tokom saobraćajnog špica, nakon čega je usledio obračun sa policijom.

Među poginulima su najmanje tri pripadnika bezbednosnih snaga i jedno dete. Istražitelji navode da je svih sedam napadača ubijeno u sukobima sa pripadnicima policije.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts ocenio je da su, za sada, male šanse da se istaknuti talibanski lideri priklone programu ponovnog ujedinjenja, čije će detalje vlada u Kabulu, najverovatnije, objaviti ovog meseca.

Gejts je naveo da će taj plan pre prihvatiti talibani nižih pozicija na lokalnom i provincijskom nivou, preneo je Rojters.

"Talibani će se priključiti procesu pomirenja kada budu osetili "pravi pritisak" i budu znali da avganistanska vlada može da ih zaštiti", rekao je Gejts.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.