Počinje najveća vojna vežba NATO-a na Balkanu: Učestvuje više od 25.000 vojnika

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 23:20

Počinje najveća vojna vežba NATO-a na Balkanu: Učestvuje više od 25.000 vojnika

"Kosovo" će po drugi put biti domaćin međunarodne NATO vojne vežbe "Defender Jurop 2023" koja počinje 21. maja, a završava se 2. juna.

U njoj će učestvovati više od 1.300 vojnika sa teritorije južne srpske pokrajine.

"U pitanju je vežba širokog spektra koju planira i sprovodi vojska Sjedinjenih Država za Evropu i Afriku. Više od 25.000 vojnika iz zemalja NATO-a i zemalja partnera iskrcaće se u različite oblasti za obuku kako bi demonstrirali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borbene sposobnosti, operativnu spremnost i poboljšali međusobnu koordinaciju", objasnio je načelnik Odeljenja za operacije i obuku takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga, pukovnik Ejup Maćedonci u intervjuu za "Albanijan post".

Tokom vežbe "Defender 23" biće angažovan veliki broj ljudstva i jedinica iz SAD, Albanije, Severne Makedonije, kao i timovi iz Hrvatske i Turske, dok su na obuci održanoj 2021. godine učestovale samo jedinice SAD.

Jedinice "Kosova" iskrcaće se, kako navodi Maćedonci, u Albaniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji, dok će stranci vežbati na poligonima u Babaju u Boki i na aerodromu Đakovica.

Maćedonci, koji je istovremeno savetnik za bezbednost premijera i vojni savetnik ministra odbrane Armenda Mehaja, tvrdi da je vežba značajna "u daljoj izgradnji poverenja" SAD i partnerskih zemalja da je "Kosovo" sposobno da bude domaćin međunarodnih vojnih aktivnosti.

Isto tako, važna je i "u potvrđivanju uverenja da se KBS grade i razvijaju po standardima NATO-a kao profesionalne snage spremne da doprinesu bezbednosti i stabilnosti evropskog kontinenta, uz SAD i partnere".

On "Albanijan postu" objašnjava i da će tokom obuke KBS unapređivati postojeće kapacitete i da će razvijati nove mogućnosti pešadijskog borbenog polja.

"Trenutno se KBS nalaze u drugoj fazi tranzicije, koja uključuje uspostavljanje pešadijskih jedinica, borbene moći i logističke podrške, kao i kapaciteta medicinske podrške. Treća faza će podrazumevati uspostavljanje i izgradnju sposobnosti vatrene podrške, što podrazumeva razvoj sposobnosti artiljerije, vazdušne podrške i borbene inženjerske podrške", objašnjava Maćedonci kako nelegalno proglašena država izgrađuje svoje oružane snage.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.