Počele vežbe NATO-a u Gruziji

Izvor: B92, Beta, 06.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počele vežbe NATO-a u Gruziji

Beograd, Tbilisi -- Vežbe snaga NATO-a u Gruziji počele su uprkos kritikama Rusije i dan po okončanju vojne pobune u obližnjoj bazi Muhrovani. Srbija ne učestvuje na vežbama.

Vlasti u Beogradu su još ranije odustale od učešća u toj vojnoj vežbi, kako ne bi narušile odnose sa Rusijom. Nakon što je Rusija jednomesečnu vojnu vežbu NATO-a u Gruziji ocenila kao demonstraciju sile na njenoj južnoj granici, gde je prošle godine vodila rat, srpsko rukovodstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odlučilo da ne pošalje svoja dva oficira.

"Imajući u vidu da je zaista bio veliki međunarodni pritisak, ne na vojsku Srbije i na ministarstvo, već generalno na izvršavanje te vežbe, i situaciju koja se i trenutno dešava u Gruziji, smatramo da nema vojska Srbije dovoljno veliki benefit da bi uzela učešće na takvoj vežbi, a ne želimo ni na koji način da kvarimo odnose sa prijateljskim zemljama", objasnio je Šutanovac.

U NATO-u je rečeno da je "suvereno pravo Srbije" da odluči o tome da li će ili neće učestvovati na nekim vojnim vežbama 'Partnerstva za mir', pa je tako i sa manevrima u Gruziji.

Američki ambasador u Beogradu Kameron Manter rekao je u "Kažiprstu" B92 da su se nadali da će se Srbija pridružiti vežbama, ali da ona ipak sama bira.

"Mi smo otvorili vrata Srbiji da bude u NATO-u. Srbija treba da odluči o svojoj ekonomskoj, vojnoj i socijalnoj, društvenoj budućnosti. Mi smo ostavili otvorena vrata, a Srbija treba da se suoči sa tim izborima", poručio je američki ambasador.

Portparolka Alijanse Karmen Romero je izjavila da neučestvovanje bilo koje od zemalja neće imati posledice po odnose sa tom vojnom organizacijom.

Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je da to ni na koji način neće poremetiti mesto Srbije u okviru programa "Partnerstvo za mir".

"Ne očekujem da će biti nekih ozbiljnijih problema u odnosima Srbije i NATO povodom ove vežbe. Mislim da ćemo mi imati ozbiljnih problema po pitanju Kosova, po pitanju naoružavanja kosovskih snaga bezbednosti, ali u vezi sa ovom vežbom ne očekujem probleme", rekao je Dragišić.

Pored Srbije, učešće na vojnim vežbama u Gruziji je otkazalo još pet država. Iz regiona, u vežbama će učestvovati Hrvatska, koja je u Gruziju poslala 12 vojnika.

U vežbama učestvuje hiljadu vojnika iz 15 zemalja

Jednomesečne vojne vežbe NATO-a u Gruziji počele su danas po planu, dan posle pobune dela gruzijskih oružanih snaga.

Gruzija je saopštila juče da je ugušila pobunu u tenkovskoj bazi istočno od Tbilisija i optužila Rusiju da pokušava da poremeti planirane vežbe NATO-a i pokrene širu pobunu protiv predsednika Mihaila Sakašvilija.

Rusija je ove optužbe ocenila kao "ludačke" i optužila Sakašvilija da pokušava da na Rusiju prebaci odgovornost za višenedeljne proteste opozicije u kojima se on poziva da podnese ostavku zbog lošeg učinka u demokratskim procesima i zbog prošlogodišnjeg teškog poraza.

Vojne vežbe Alijanse biće u punom zamahu tek iduće nedelje. U njima učestvuje 1.000 vojnika iz petnaestak zemalja članica ili partnera NATO-a, prenosi agencija Rojters.

Jermenija, strateška saveznica Rusije u južnom Kavkazu, juče se pridružila Kazahstanu, Srbiji i Moldaviji i otkazala učešće u ovim manevrima NATO-a.

Manevri se održavaju u bivšoj ruskoj vazdušnoj bazi istočno od Tbilisija, nekoliko kilometara od baze Muhrovani, u kojoj su se juče pobunili komandanti tenkovske jedinice.

NATO je saopštio da je vežba priprema za odgovor na krizu i treniranje na terenu i ne predstavlja nikakvu pretnju Rusiji.

Manevri se smatraju gestom solidarnosti sa Gruzijom čiji je put ka članstvu u Alijansi od avgusta privremeno zamrznut.

Rusija se protivi članstvu Gruzije i Ukrajine u Aljansi smatrajući da je to ulazak NATO-a u njenu tradicionalnu sferu uticaja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokušaj vojnog puča u Gruziji ruski odgovor na NATO vežbe?

Izvor: 24sata, 06.Maj.2009

Nekoliko stotina vojnika odbilo je juče da izvršava naređenja u vojnoj bazi u gradu Mukrovani, na 10 kilometara od Tbilisija, prestonice Gruzije, samo dan pre nego što je u toj zemlji trebalo da počne trodnevna vojna vežba NATO. Gruzijski zvaničnici za pokušaj vojnog puča optužuju Rusiju, koja...

Nastavak na 24sata...

Vojna vježba NATO-a u Gruziji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2009

U Gruziji danas počinje vojna vježba NATO-a na kojoj učestvuju i pripadnici Oružanih snaga BiH. Na vojnoj vježbi je osam oficira, dva podoficira i sedam vojnika iz BiH. Neke od zemalja su, zbog protivljenja Rusije da se održe manevri NATO-a, odustale ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Počele NATO vojne vežbe u Gruziji

Izvor: RTV Pink, 06.Maj.2009

Vežba u bivšoj ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Vaziani istočno od Tbilisij. . . Vojne vežbe NATO snaga u Gruziji počele su danas u bivšoj ruskoj vazduhoplovnoj bazi u Vaziani istočno od Tbilisija, uprkos oštrim kritikama Rusije i dan po okončanju vojne pobune u obl Vojne vežbe.

Nastavak na RTV Pink...

NATO manevriše po Gruziji

Izvor: RTS, 06.Maj.2009

Rusija uskratila gostoprimstvo dvojici kanadskih diplomata kao odgovor na prošlonedeljno proterivanje njenih diplomata iz sedišta NATO-a u Briselu. Novo zaoštavanje odnosa podudara se sa početkom vojnih manevara Alijanse u Gruziji. Moskva vojne vežbe u Gruziji vidi kao nepotrebnu provokaciju. Vežbe...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.