Pakleni NATO plan koji je smislio američki general: Spremno 300.000 vojnika

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 11:38

Pakleni NATO plan koji je smislio američki general: Spremno 300.000 vojnika

Jens Stoltenberg, generalni sekreta NATO iztjavio je nedavno da će jedna od odluka saveznika biti preduzimanje velikih koraka jačanja odvraćanja i odbrane.

"Usvojiće se tri nova regionalna odbrambena plana suprotstavljanja dvema glavnim pretnjama NATO-u, Rusiji i terorizmu. Planove će podržati 300.000 vojnika u većoj pripravnosti, uključujući znatnu borbenu moć u vazduhu i mornarici", rekao je glavni on 7. jula, piše Jutarnji list.

Radi se o prvim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrambenim planovima od kraja hladnog rata koji će u detalje odgovoriti na pitanje kako se postaviti u slučaju eventualnog ruskog napada koje je u konačnici definisao američki general Kris Kavoli.

Prvi regionalni plan pokriva sever, Atlantik i evropski Arktik, drugi se odnosi na područje od Baltika preko srednje Evrope do Alpa, a treći je na toplim morima, Mediteranu i Crnom moru.

Razvijeni su i potplanovi koji se bave svemirom, sajber operacijama i specijalnim snagama.

Ističe se pet neposrednih prioriteta: borbeno sposobne kopnene snage, oklopne brigade; integrisani ssitemi provbazdušne i raketne odbrane koje bi trebalo da budu sposbne da zaštite jedinice u pokretu; vatrena moć artiljerije i raketnih bacača velikog dometa; digitalne mreže koje omogućavaju brzo i sigurno kretanje podataka po bojnom polju i nazad u štab; logistika sposobna da preusmerava velike vojske širom Evrope održavajući ih adekvatno snabdevenim.

Kako se navodi, već odmah se vidi da su ciljevi koje je postavio NATO u velikoj meri vezani uz iskustva odbrane Ukrajine i neuspeha ruskih napada.

General Kavoli će krajem godine određenim zemljama dodeliti određene uloge ili delove fronta, kako bi bataljoni i brigade mogli da unapred upoznaju svoju zonu, bilo da je to norveško ostrvo ili deo Karpata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.