Obeleženo sećanje na poginule radnike RTS

Izvor: Glas javnosti, 24.Apr.2011, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo sećanje na poginule radnike RTS

BEOGRAD - Paljenjem sveća i polaganjem venaca u 2 sata i šest minuta, porodice, kolege i prijatelji odali poštu radnicima RTS koji su poginuli u bombardovanju, u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine. U napadu  sa dva razorna projektila NATO stradalo je 16 radnika, objavila je ova televizija.

Porodice, kolege i prijatelji poginulih zapalili su sveće i položili cveće kod spomenika "Zašto" u Aberdarevoj ulici, koji je podignut u znak sećanja na poginule radnike. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

- Spomenik "Zašto?" stoji ovde ispred nas. Isto je pitanje, a odgovora nema, rekao je na komemoraciji predstavnik porodica Miroslav Medić.

Njegov brat Siniša bio je jedan od šesnaestoro poginulih civila u vazdušnom napadu NATO.

Poštu stradalima odali su i generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić i predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Dragoljub Milanović, koji je bio direktor RTS u vreme bombardovanja, 2002. godine je osuđen na deset godina zatvora, jer nije izvršio naređenje da ljude i tehniku premesti na sigurno mesto.

Porodice poginulih su početkom ove sedmice ponovo ukazale na neophodnost obnove i proširenje postupka, kako bi se utvrdila potpuna odgovornost za taj zločin.

Udruženje novinara Srbije i Sindikat novinara Srbije zatražili su od Međunarodne federacije novinara da se 23. april obeležava kao dan sećanja na sve ubijene u medijima, koji su proglašeni za vojni cilj.

U napadu NATO, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

E.G.J.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.