Obeležen dan sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2022, 16:16

Obeležen dan sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu

Povodom obeležavanja dana sećanja na žrtve NATO agresije u Nišu, održan je parastos i položeni su venci na spomenik žrtvama, a sa ceremonije je poslata poruka mira kao i svih prethodnih godina.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je poslala poruku mira i poručila da NATO agresiju ne smemo da zaboravimo, ali da možemo da oprostimo.

"Na današnji dan je stradalo 16. nevinih žrtava u Nišu od kasetnih bombi, a desetine njih je ranjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa trajnim ožiljcima koji su ostavile posledice NATO bombardovanja" rekla je Davidović.

Ona je takođe istakla da je neophodno da prenosimo generacijama koje dolaze posle nas da se ovako nešto više nikad ne ponovi, ne samo u Nišu nego uopšte u Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva za rad je tom prilikom istakao da NATO agresija i 78. dna bombardovanja zauzimaju jako važno mesto u negovanju tradicije i sećanja.

On se takođe složio sa zamenicom gradonačelnice Niša i poručio da treba da oprostimo i da sarađujemo sa svima, ali da ne smemo da zaboravimo žrtve i gubitke.

"Meni je posebno zadovoljstvo što je danas na ovom mestu bilo toliko dece, jer su samo deca oni koji će preneti tu tradiciju i nastaviti negovanje i poštovanje, a takođe mi je drago što je ovde bio veliki broj boraca i porodica poginulih " rekao je Kapor.

Jedan od prisutnih građana Niša Slobodan Mladenović je rekao da se seća 7.maja 1999. godine i da je toga dana bio pijačni dan pa su ljudi izašli iz skloništa na pijacu.

"Ja nisam izašao na pijacu ali sam čuo brujanje aviona i tu eksploziju koja je bačena, te kasetne bombe koje su pale, nakon čega su usledili jauci, metež i plač" rekao je Mladenović i dodao da je poznavao mnoge žrtve jer su bili komšije.

Povodom sećanja na žrtve novinarima se obratio i zastavnik u penziji Živorad Mijačić, koji je tog dana bio na ulicama Niša i spašavao povređene civile.

Mijačić je rekao da je tog dana krenuo ka pijaci gde je video da su jedna žena i dva muškarca povređeni, nakon čega ih je sa kolegom prevezao do bolnice.

"Ne verujem da će neko odgovarati za bombardovanje, zato što sila Boga ne moli, mi smo zemlja koja se bori za svoju slobodu, a to nekome ne odgovara i većinu tih država ne interesuje naša sloboda, njih interesuju samo svoji interesi" zaključio je Mijačić.

Tokom NATO bombardovanja na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi, a 7. maja 1999. godine od tih bombi je poginulo 16, a teže ranjeno 18 civila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.