Novi kontingent vojnika BiH odlazi u Irak

Izvor: Southeast European Times, 03.Sep.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi kontingent vojnika BiH odlazi u Irak

Sredinom avgusta novi kontingent vojnika iz Bosne i Hercegovine pridružio se mirovnoj misiji Iračka sloboda. Visoki zvaničnici pohvalili su ih zbog pružanja doprinosa nastojanjima BiH za integraciju u NATO.

02/09/2008

Jusuf Ramadanović za Southeast European Times iz Sarajeva – 02/09/08

Nedavno je novi kontingent pripadnika Oružanih snaga Bosne I Hercegovine (OSBiH) otišao u Irak da obavlja najopasniju mirovnu misiju sa kojom su se do sada suočili >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << vojnici BiH. U narednih šest meseci pripadnici pešadije OSBiH obezbeđivaće deo kompleksa baze Viktori u blizini Bagdada, u kojoj se nalaze koalicione snage.

Ispraćaj je održan 14. avgusta u kasarni Rajlovac u okolini Sarajeva. Zamenik ministra odbrane Igor Crnadak je rekao: "Vojnici koji će obezbeđivati koalicionu bazu suočiće se sa više izazova i sa opasnošću koja je drugačija od uništavanja neeksplodiranih naprava u kojem su naše jedinice učestvovale od 2005. godine. Ovo [nije] video igra, ali verujem da su naše trupe dobro pripremljene."

Četrdeset devet pripadnika pešadije OSBiH pomoći će u obezbeđivanju baze Viktori. Oni dolaze iz oba entiteta BiH, Federacije BiH i Republike Srpske. Ta činjenica nesporno ukazuje na uspeh reforme OSBiH, koja je zemlji dala podsticaj u smislu buduće integracije u NATO. Kapetan Dragan Malić, komandant jedinice, kaže da su svi vojnici svesni rizika sa kojim će se suočiti u Iraku, i dodaje: "Svi mi smo dobro obučeni profesionalci."

Na putu za Irak sa njima će biti i jedinica koja uništava neeksplodirane naprave, u kojoj se nalazi 36 vojnika. Ta jedinica se vraća na osmu rotaciju u Iraku, dok njen trenutni komandant kapetan Nebojša Janković odlazi na drugu rotaciju. On kaže da su se mnogi od njegovih podređenih dobrovoljno prijavili za drugi odlazak u Irak.

Svečanosti je takođe prisustvovao predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić. On je rekao da učešće trupa BiH u mirovnim misijama širom sveta pomaže da se ubrza integracija zemlje u NATO. "Oni su dali ogroman doprinos našem ubrzanom putu ka NATO-u", rekao je on. "Zahvalni smo im i ponosimo se njima."

Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš ponovio je zahvalnost američke vlade BiH zbog njenog doprinosa Operaciji iračka sloboda i rekao da Sjedinjene Države snažno podržavaju brzu integraciju BiH u NATO.

Pripadnici pešadije OSBiH koji odlaze u Irak prošli su specijalnu obuku na vojnom poligonu na planini Manjača, u blizini Banja Luke. Pre nego što počnu da obavljaju svoje dužnosti u Iraku, oni će proći i dodatnu jednonedeljnu obuku u Kuvajtu.

Prema nekim procenama, trenutno 2.000 drugih državljana BiH radi u Iraku i Avganistanu po ugovoru, na infrastrukturnim projektima i projektima uklanjanja mina.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.